Riihimäen lasin valmistama koriste-esine askarruttaa lukijaa. Mitä esineen tarinasta sanoo antiikin ja keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa?

Kuvan lasi on mummoni peruja. Lasista en löytänyt kaiverruksia tai puumerkkejä. Hienohan tuo hyllyssä on, mutta hieman kiinnostaisi, että onko tuolla mitään muuta arvoa. Korkeus on 15 cm, halkaisija 20 cm ja painoa 7,9 kg. Eli varsin painava ollakseen ontto. Muistan isäni kutsuneen lasia nimeltään Timantiksi.

Kiitos

Lasimalja on tosi upea koriste-esine. Se muistuttaa tosiaankin niin jalokivi timanttia kuin Nanny Stillin suunnittelemaa Timanttiakin, ja epäilemättä se on kotimaista design-lasia – tehty Riihimäen Lasi Oy:ssä.

Tehtaan kuvastoista sellaista ei kuitenkaan löydy, ja kun signeeraus yms. tunnisteet puuttuvat, tarkempia tietoja täytyi kysyä Riihimäeltä Suomen lasimuseon esinetunnistuksesta, jossa on aiemminkin nähnyt vastaavanlainen esine – tosin väriltään kirkas. Esine on pyörittäen puhallettua ja leikkaushiottua kristallia.

Lisätietoja löytyi Riihimäen Lasissa hiojana työskennelleeltä henkilöltä, joka muisteli, että kysyjän esine on hiottu samasta aihiosta kuin Nanny Stillin suunnittelema Rubiini (jota siis myös kutsutaan nimellä Timantti). Rubiini oli tuotannossa 1967-1975. 

Riihimäen Lasi Oy lopetti puhalletun lasin valmistuksen vuonna 1976, mutta koska valmiita aihioita oli vielä paljon jäljellä, hiontaa jatkettiin. 1970-luvun puolivälin jälkeen näistä vanhoista aihioista hiottiin nykyisen Suomen lasimuseon remonttia odottavissa tiloissa esimerkiksi kysyjän lasimaljakon kaltaisia esineitä timanttilaikalla. 

Esineet jätettiin signeeraamatta, sillä niille ei ollut varsinaista suunnittelijaa. Iso kasa aihioita haluttiin vain saada kiireesti hiottua pois remontin tieltä.

Nanny Stillin Rubiineja on tehty eri kokoisina – 150-200 mm. korkeina, ja ne ovat keräilymarkkinoilla kysyttyjä ja arvostettuja. Mm. Bukowskin huutokaupoissa niitä on myyty useampiakin. Lievästi reunavikaisesta, 160 mm. korkeasta sinisestä taidelasista, jonka pohjassa on kaiverrus, maksettiin ostoprovisioineen noin 2 700 euroa. Keltaisesta 200 mm. korkeasta, jossa samoin oli pieniä reunavaurioita, maksettiin 1 600 euroa. Siinä oli erikoisuutena signeeraus:  teos oli signeerattu Aimo Okkolinin nimiin, vaikka kysymyksessä oli ilmiselvästi Nannyt Stillin Rubiini.

Kysyjän kristallimaljaa voisi sanoa Nanny Stillin Rubiinin(Timantin) jälkeläiseksi, mutta ei kuitenkaan hänen suunnittelemakseen, mikä laskee hintaa merkittävästi. Hinnoittelu on tämän takia erittäin vaikeaa, mutta laittaisin sen vaihteluväliin 130-250 euroa.

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.


Kannattaako vanhoja Arabian Disney-astioita antaa lasten leikkeihin, vai olisiko ne parempi siirtää turvaan myyntiä varten?

Lukija kysyy:

"Äitini aikoi antaa omia leikkikalujaan lapsenlapsilleen. Otin ne kuitenkin pois heiltä, sillä nämä lienevät Arabian 1940-luvun lastenastioita. Onko näillä jotain arvoa vai pannaanko takaisin leikkeihin?"

Asiantuntija vastaa:

Teko oli julma lasten kannalta – mutta eipä siitä huolimatta palauteta astioita leikkeihin!

Nämä Disneyn Mikki Hiiret, Lumikit ja Kääpiöt ovat tavattoman suosittuja keräilijöitten keskuudessa. Lumikki-astiastoa valmistettiin vuosina 1939–1953 ja Mikki-kahviastiastoa 1937–1945. Kuvassa näkyvää Hannu ja Kerttu -astiastoa valmistettiin 50-luvulla.

Valokuvasta eivät pikkuviat näy, mutta jos esineet ovat aivan ehjiä, niitten arvo on helposti 30–50 euroa kuppiparilta ja ainakin saman verran sokerikolta. Ja koska tämänikäisiä Disney-esineitä ei enää lisää tule, arvo vain nousee.

Uskoisin, että lapset vielä aikanaan kiittävät viisaasta takavarikointipäätöksestä.

Päivitys 15.3.2017:

Maaliskuussa 2017 kahvikannusta, kermakosta ja sokerikosta koostuvasta Lumikki-asiastosta pyydettiin Huuto.netissä 245 euroa. Lumikki-kahvikupin pyyntihinta liikkui noin 50-90 euron välillä ja Lumikki-lautasen kappalehinta oli 35 euron luokkaa.

Hyvin säilynyttä Minni Hiiri -kahvikuppia kaupattiin 95 eurolla.