Pitää olla silmät auki niin Tallinnan laivalla kuin nuorisoryhmiä ohittaessa... Meitä nipsuhulluja on paljon ja nipsujen metsästys on ihan oma hauska harrastuksensa. Siitä voi oppia lisää uutuuskirjasta.

Ystäväni Saija Flinkkilä on tehnyt kauniin vaaleansinisen rintarossin Red Bull light -energiajuoman nipsuista.

Aivan upea oranssi rintakoru on syntynyt Turkissa myynnissä olevasta Fanta-tölkistä. Monesti seuraa hauskoja tilanteita, kun nipsuhimot käyvät liian koviksi. Saijakin kiersi pitkin rantaravintolaa Alanyassa kysymässä, että anteeksi, saisinko ottaa tölkistänne nipsun. Mutta aina sen sai ja seurasi hauska keskustelu käsitöistä.

Nipsuhulluuden ytimeen pureutuu myös uusi kirja, Tölkkidesign 2. Pari vuotta sitten julkaistu Tölkkidesign-kirja osoittautui niin suosituksi, että nyt sitä tavaraa tulee lisää. Luo roskasta kekseliästä kauneutta.  

Nipsuja voi värjätäkin

Nykyisenlaiset tölkkien avausrenkaat otettiin käyttöön vuonna 1980. Nipsuista tehtyjä tuotteita on maailmalla paljon myynnissä. Tunnetuimmat lienevät Escama Studion ja Dalaleon nipsutyöt. Molemmat teettävät tuotteensa Brasiliassa.

Tämä kirja, samoin kuin edellinenkin Tölkkidesign, käsittelee eri tekniikoita käyttää juomatölkin avausrengasta eli nipsua tai klipsua.  Nipsujen hyödyntäminen askartelussa ei ole uusi keksintö. Yksi tekijöistä löysi netistä teoksen Pop-Topping, joka on painettu jo vuonna 1975. Tuolloin avausrenkaat olivat toisenlaisia.  

Nipsuja on paljon erilaisia ja erivärisiä. Väri voi kulua käytössä yllättävän nopeasti pois, joten ne sopivat parhaiten pieniin töihin, joissa nipsut eivät hankaannu toisiaan vasten. Nipsuja voi myös värjätä itse. Internetistä löytyy ohje, kuinka alumiinia voi värjätä Dylonkangasvärillä. Juomatölkkien nipsut ovat alumiinia eivätkä sisällä nikkeliä. Säilykepurkkien nipsut voivat olla myös muuta metallia.

Meritähti on upea kaulakoru, joka syntyy 52 tölkin nipusta. Näitä ei killu joka tytön kaulassa!

Kleopatra on niin hienosti tehty, että vaatimattomia raaka-aineita ei aluksi edes huomaa.

Ruska-laukkuun tarvitaan 779 nipsua, niitä kerätessä menee tovi. Laita sana kiertämään oluen ystäville.

Iik, ihana pöllö-laukku! Tämä ei sovi ihan aloittelijoille. Nipsuja tarvitaan tähän 452 kpl.

Bilemekkoseen tarvitaan 1262 klipsua ja paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Ohje kirjassa on suuntaa antava ja se tehdään alusmekon mukaan. Tässä ohjeessa on käytetty valmiina ostettua hihatonta trikoomekkoa, koko S.

Sininen kassi on upea. Olipa kerran farkun housunpuntti, jonka lahje ommeltiin laukuksi. Yläreunaan virkattiin klipsureuna ja klipsukukka koristeeksi.

Kukaan ei ole varmasti ennen tehnyt tuubihuivia verkkovirkkauksella klipsuista.

Pullukka on ihana! Kullanvärisen nipsut jäävät usein käyttämättä, mutta ruskean langan kanssa niistä tulee kaunis pussukka. Kullanvärisiä on mennyt pullukkaan 356 kpl. Työssä käytetään levityssilmukoita, joiden avulla laukkuun saadaan pyöreä muoto.

Lampunvarjostin Kielo


Varjostimen kokoa on helppo muuttaa lisäämällä nipsujen määrää ohjeessa myöhemmin mainituissa kohdissa. Koska työ on valmistettu kokonaan metallista, voi samalla periaatteella valmistaa esimerkiksi kynttilälyhdyn. Kokoa pienentämällä ja asettamalla varjostimen lämpöä kestävälle alustalle, terälehdet ylöspäin, saa ihania varjoefektejä luovan tunnelmalyhdyn.


Lampuvarjostimen teossa on monta vaihetta. Kirjassa on tosi hyvät vaihekuvat kaikista ohjeista.

Hopeahärkki on kuin suoraan trendikkäältä korusepältä, tosi makea!


Punaiset sydämet vetää 982 nipsua. Tulos on ihana!

Syklaami on mahtava bilelaukku.

Tölkkidesign 2
Toimittanut Seija Saarinen. Kierrätä luovasti arkeen ja juhlaan. Paasilinna 2015. Myynnissä kirjakaupoissa sekä Prismoissa, hinta noin 30 euroa.  Kirjassa on erittäin tarkat ohjeet ja vaihekuvat.

Kommentit (6)

Kantsun muori
Liittynyt6.3.2016
7/6 | 

Olipa kiva juttu. Lisäksi se on meille ajankohtainen, olemme varanneet toukokuussa muutamaksi kerraksi klipsuaskarteluohjaajan näyttämään perusasioita, mistä lähdetään liikkeelle. Meillä on asukastila, jossa mahtuu muutama askartelija kerrallaan tekemään pieniä juttuja. Käytössämme on se ensimmäinen nipsukirja myös.

Sirpa Hanski

JJ
9/6 | 

Miten tuo värjäys kotona onnistuu? En löytänyt ohjetta googlesta. Onko se kovin vaikeaa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla