Koristeveistäjä Ulla Antikainen perheineen asuu Siilinjärvellä vanhassa sairaalassa. Jossain aikakirjoissa rakennuksen nimi on Työkykyisten keuhkotautisten kansanparantola.

- Vaikka talo oli pahasti rapistunut, se täytti kaikki toiveenmme. Herätimme sen  eloon uusimalla ulkolaudoituksen ja remontoimalla kotia pikku hiljaa, kertoo Ulla.

Paitsi koti, talossa on myös Ullan verstas ja kaksi turisteille vuokrattavaa huonetta. Verstaassaan Ulla veistää verstaassaan puusta mitä ihmeellisimpiä luomuksia, Hän on opiskellut koristeveistoa Jurvassa.

Ullan verstaan yhdeltä pöydältä löytyy lehmuksesta tehtyjä kukkakoruja, jotka on toteutettu koristeveiston tekniikalla. Höyläpenkin valtaa Onnen onkija, puinen  kohokuva, jota Ulla työstää parhaillaan asiakkaalleen. Ulla ei tee seinäkelloja tai rokokookalusteita, vaan aika hurjia ja omaperäisiä juttuja.

Tässä muutamia kuvia Ullan kotona olevista töistä.

- Luonnotar on koivupuinen päästä vedettävä sänky. Luovuuden intoani kuvastaa se, ettei tullut piirtäessä ajateltua sängyn siirrettävyyttä. Patjan leveys on 90 cm, siihen reunukset ja taaksepäin kaareutuva divaani-pääty. Yhdessä asunnossa piti irroittaa ikkuna, että sänky saatiin sisään, Ulla nauraa. 

Sänkyyn on veistetty luonnon kukkia voikukasta villiruusuun ja horsmiin. Sängyn nurkkauksessa näkyy luontoäidin kasvot,joita pitkin mies yrittää kiivetä. Mutta siellä se roikkuu otsatukassa, ei sentään voi luontoa hallita!

Poseidon  alias Ahti vartioi Ullan koruja. Upean esineen materiaali on koivua.

- Poseidonin kasvojen piirteet otin postimerkin kokoisesta Sylvester Stallonen kuvasta, joka oli tv-lehdessä Rambo elokuvaa mainostamassa. Merenpohjaan saa myös valon päälle, lisää tunnelmaa!

Tämän työn nimi on Yön sylissä. Ulla haluaa jättää töissään myös katsojalle jotain arvailun varaan.

- Tässä työssä voi miettiä, jäikö vain saapas jäljelle kohdatessani karhun Pohjanmaalla. Vai putosiko saapas karkuun juostessa? Kiltti karhu ojentaa käsiveskaani minulle. Saapas on veistetty olemassaolevan mallin mukaan! Karhureliefi oli veistetty lehmuksesta, Ulla kertoo.

 

Ullalla on näin hieno kirjahylly kotonaan. Se on tehty, kun koristeveistäjämestari Oiva Kentästä julkaistiin kirja. Hylly on sille kunniapaikka.

Roolin vaihtoon! Ullan rakas harrastus on näytteleminen, ja hän tykkää hypätä toisiin saappaisiin. Sekä kuvannollisesti että konkreettisesti! Hänellä on nimittäin paljon kenkiä. Tämän materiaali on kevyttä lehmusta. 

- Sain Kuopion yrittäjäjuhlissa ennustajalta lapun, jossa luki "samettinen käsi rautahansikkaassa". Siitä alkane pyöri päässä toteuttaa" hanska", jotenkin se kuvastaa haasteen heittämistä. Tällä puuhanskalla haastan itseäni taistoon verstaalla!

 

Ulla tekee puusta näyttäviä ja värikkäitä koruja. Niitä on myynnissä esimerkiksi Galleria Luovassa puussa Lapinlahdella. Ullalta suoraankin voi kysyä.

- Piirrän kuvion suoraan puuhun, en käytä valmiita sabluunoita. Jokainen koru on uniikki. Teen paljon myös tilauskoruja, joihin tilaaja antaa toivomukset tai valmiin piirrustuksen.  Värit yllättävät joskus, koska puu muovaa väriä tahtomaansa suuntaan. Korujen kepeys yllättää ihmiset, sillä jotkut luulevat niiden olevan keramiikkaa.  Pyrin säilyttämään puun luonnetta ja pintakäsittelyssä kuultavuutta. Käytän koruihin koivua, biboloa ja varsinkin korviksiin lehmusta, sen keveyden vuoksi.

Korujen hinta alkaa 30 eurosta. Joulun aikoihin Ulla käy myyjäisissä myymässä niitä.

Väsymätön on tämän miehen nimi. Amerikan lehmuksesta veistetty mies kantaa Ullalle väsymättömästi tunnelmavaloa lyhdyn sisältä.

 

Ullan koti ja verstas on vanhassa sairaalassa.

 

    Ullan puuenkeleistä on tulossa näyttely Siilinjärven kirjaston näyttelytila Artsiin joulukuussa.

- Jos kiinnostaa nähdä töitäni niin minulle voi laittaa meiliä tai kilauttaa.

 

Ulla Antikainen
Tarinaharjuntie 100
71800 Siilinjärvi
Tel. +358 (0)40 5388 288
ulla.antikainen@hotmail.com

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla