Kirjoitukset avainsanalla reijan räsymatto

Blogin aloituskuva on hurmaavasta talosta nimeltä Lilla Ljuva. Kuvan on ottanut Maria Kalmi.

Lilla Ljuva ja muut Loviisan Wanhat Talot avaavat jälleen ovensa ja puutarhansa yleisölle 24.-25.8.2019. Olen vuosien mittaan käynyt usein ihastelemassa loviisalaistaloja kesällä ja myös jouluna. En arvannut silloin, että minustakin tulee joskus loviisalainen. Muutin nimittäin pari viikkoa sitten tähän viehättävään pikkukaupunkiin Helsingistä, jossa olen asunut yli 50 vuotta. 

Muitakin muutoksia on elämässäni tapahtunut. Työsuhteeni ET-lehteen on päättynyt ja tämä on viimeinen Reijan räsymatto -bloggaus vanhassa paikassa. Mutta uusi paikka on jo tulilla, sillä siirrän blogini uuteen osoitteeseen. Vielä siellä ei ole mitään, mutta hiljaa hyvää tulee.

 

https://reijanrasymatto.blogspot.com/

 

Mutta palataan Loviisaan. Samalla, kun tulee ihastelemaan vanhoja taloja, voi käydä katsomassa monia muitakin kiinnostavia asioita.

1. Hauskat tapahtumat kuten kaikille avoimet ruusuhäät 6.7.2019

Yksi persoonallisimmista turistitapahtumista on Loviisan kaikille avoimet ruusuhäät 6.7. kello 17 Loviisan uusgoottilaisessa, 1000-paikkaisessa kirkossa osana Avoimet puutarhat -tapahtumaa. Olin viime vuonna katsomassa, kun Meri Lohenoja ja Johan Boxberg vihittiin siellä. Toki kävin katsomassa myös häävalssin Laivasillalla! Tapahtuma on taatusti ainutkertainen, en ole kuullut missään päin Suomea vietettävän vastaavaa.

Ruusuhääpariksi ilmoittautui viisi paria, ja Loviisan Wanhat Talot ry:n hallitus arpoi voittajat. Hääparin tulee olla valmis antamaan haastatteluja ja esittäytymään yleisölle Laivasillalla häätilaisuuden jälkeen. Ruusuhääpariehdokasparista ainakin toisen tulee olla loviisalainen tai omata loviisalaisjuuret.

Vuoden 2019 Ruusuhääpari on Nyyti ja Antti Timonen, jotka uusivat häävalansa kaikille avoimissa ruusuhäissä Loviisan kirkossa lauantaina 6.7 klo 17.00. Aion tietysti mennä katsomaan.

2. Loviisan Laivasillalla tapahtuu

Loviisan Laivasillalla on ravintola Saltboda ja kahvila-ravintola Laivasilta. Menneen ajan tunnelmaa luovat punaiset suola-aitat, joissa on ravintoloiden lisäksi pieni ja kiinnostava Loviisan Merenkulkumuseo, kesäpuoteja ja taidenäyttelyitä. Vierasvenesatama Laivasillalla järjestetään runsaasti tapahtumia vuoden mittaan: mm. juhannusjuhlat, Small Ships’ Race ja Muinaistulien yö. Risteilyt Svartholman merilinnoitukseen lähtevät Laivasillalta kesäisin.

3. Ihanat leikkipuistot

Kolme Onneli ja Anneli -elokuvaa on kuvattu Loviisassa ja muistona niistä kaupungissa on kaksi hurmaavaa leikkipuistoa. Toinen on on Laivasillan vieressä Rantapuistossa ja kuvassa oleva on Kappelinpuistossa.

4. Pikkukaupungissa on yllättävän monta kivaa ravintolaa ja kahvilaa

Loviisan Kappeli on ihana kahvittelupaikka. Se on restauroitu upeasti alkuperäiseen loistoonsa.

Ravintola Degerby Gille on Loviisan vanhimmassa, vuonna 1695 rakennetussa talossa. Se tarjoaa läpi vuoden torstaisin makoisaa ja kohtuuhintaista lounasta. Kesällä ravintola on auki päivittiän 19.7.-10.8.

5. Viihtyisä leirintäalue ja kaunis uimaranta

Loviisa Camping on hienolla paikalla suuressa tammipuistossa meren rannalla. Melkein tekisi mieli yöpyä täällä vaikka asuukin kaupungissa. Alueella voi vuokrata myös huoneita.

Uimaranta Plagen henkii menneen ajan tunnelmaa. Rannalla on 26.6. iso Picnic on the beach -musiikkitapahtuma.

6. Kaunis keskusta

 

Loviisan keskusta on todella kaunis. Kun lähdet kävelemään linja-autoaseman kohdalla olevalta suihkulähteeltä ylöspäin saavut torille.

 

Ei muuta kuin tervetuloa Loviisaan!

 

https://www.facebook.com/loviisanwanhattalot/

http://loviisanwanhattalot.fi/

 

Ja blogini löytyy tulevaisuudessa täältä:

 

https://reijanrasymatto.blogspot.com/

 

 

 

Kommentit (8)

Tero Hakkarainen
1/8 | 

Olet taitava kirjoittaja. Anekdootti: Luvattiin joskus lukiovuosina kävellä Porvooseen. Mä, Petri, Jouni ja Krasu. Loviisaan päädyttiin. Porvoosta linkulla jalat vesirakoilla istuttiin lopulta Raassinan mummon ankolla. Ja nähtiin kun Björn ...Bork voitti Wimbledonissa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Reijan räsymatolla lennetään Loviisan historiallisiin satavuotiaisiin taloihin. Katso ihanat kuvat!

Meidät vieraat ihmiset oikein kutsutaan käyvää Loviisan historiallisiin, yli satavuotiaisiin taloihin. Hurmaavat kodit avaavat taas ovensa elokuun viimeisenä viikonloppuna 29.– 30.8. Tapahtumasta on tullut hyvin suosittu, ja unelias Loviisa kuhisee silloin elämää. Kaupungissa 44 kotia avaa ovensa ja muutamia on hiukan syrjemmässäkin.

Loviisan vanhat talot muuttuvat vuosittain. Osa vanhoista tutuista pitää taukoa, uudet tulokkaat tuovat mukaan uutta nähtävää. Remontit ja kunnostukset jatkuvat, ja niistä kehkeytyy ihastuttavia koteja. Vanhojen talojen henki ja sisustus saattavat vaihtua myös uusien omistajien myötä.

Vanhojen huonekalujen ja tavaroiden kierrätys on oleellinen osa tapahtumaa - antiikkimarkkinoilla, keräilytapahtumissa, suurilla kirpputoreilla ja lukemattomilla pihakirppiksillä voi tehdä löytöjä.

Kadulla voi myös päästä parturiin!


Kuninkaanlammen talon runko-osa on rakennettu 1750-  ja 1800-lukujen välissä ja laajentunut vuosien saatossa. Nykyiset asukkaat pitävät talossa ihastuttavaa pihakahvilaa, joka on kesäisin auki useina viikonloppuina

Kukoistava vanhanajan ruusuinen puutarha rajoittuu 1700-luvun linnoitustöissä syntyneeseen Kuninkaanlampeen ja rauhoitetun lehdon läpi kulkevaan Ehrensvärdin luontopolkuun.

Vanha viinatorni on täynnä taidetta. Taiteilija Kai Nissinen osti 1876 rakennetun vanhan viinatehtaan komeine torneineen kodikseen, ateljeekseen ja galleriakseen vuonna 1991. Taiteilijan kotigalleria on auki sopimuksen mukaan.

 
Vuonna 1856 rakennetussa Pitkänpöydäntalossa  Mariankadulla on esillä paljon keramiikkaa ja kaikkea kaunista, sillä talon emäntä on keraamikko.

 

Kaduilla ja kodeissa on monia inspiroivia yksityiskohtia, käsitöitäkin on myynnissä monessa paikassa.

www.loviisanwanhattalot.fi

29.–30.8. klo 10–17, liput 15 euroa

Tarjolla on myös asiantuntijaseminaareja. Esimerkiksi talotohtori Panu Kaila luennoi  kosteiden tilojen rakentamiseen liittyvistä ongelmista. Eija Keckman kertoo 1800-1900-lukujen puutarhoista ja niiden kasveista.

Kommentit (3)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat