Kirjoitukset avainsanalla käsityökauppa

Puumalan kädentaitajat on perustanut kesäisen Käspuotinsa neljäksi kuukaudeksi tyhjänä olevaan liiketilaan kunnan pääraitille. Tällä kertaa mukana on kahdeksan kädentaitajaa, ja myyntivuoro osuu jokaiselle 12 kertaa.

Tällä kertaa myyntivuorossa oli Raija Markkanen, joka tekee muun muassa koruja, kortteja ja kankaisia kirjanmerkkejä. 

 

 

Marita Toivakaisen  neuletiski näyttää tältä kaupassa. Käydäänpä kyselemässä hänen kotonaan, mitä löytyy sukkien ja lapasten takaa.

- Olen innokas neuloja, ja erikoisuuteni ovat koirankarvasta tehdyt tuotteet. Saan Tampereelta tutusta kennelistä karheahkoa kultaisen noutajan karvaa ja Puumalasta pehmeää malamuutin karvaa. Pirtin kehräämössä Mikkelissä valmistetaan lanka, jossa on puolet koirankarvoja, puolet suomenlampaan villaa. Se vaatii vielä pesun, jotta koiranhaju lähtee. .

Marita toteaa, että neulominen rentouttaa, ja klassisen musiikin kuunteleminen samalla korostaa rauhoittavaa vaikutusta. Hän neuloo vuodessa reilut sata neuletta, sukkia, lapasia, huiveja ja puseroita.

- Olen saanut muista käsityöntekijöistä hyviä ystäviä ja tuttavia. Myyn neuleitani, jotta saan vähän rahaa materiaaleihin. Pidän kirjaa tuloistani ja olen tarkkana, etten ylitä verovapaan tulon raja, Marita toteaa. 

Käspuodissa on monenlaista mukavaa, jota voisi viedä tuliaisiksi tai omalle mökille.

Mikä sopisi paremmin Puumalaan kuin norpalla nimikoitu söpö pyyhe?

Villasukat ovat aina tarpeellisia, niin pienille kuin isoille mökkiläisille.

Kesäkokki saattaa tarvita keittiöönsä uuden puukon.

Syksy tulee yllättävän pian, ja heijastinkorulle on taas tarvetta. Kukahan näitä tekee?

 

Elvi Silvennoinen oli muutama vuosi sitten jäämässä eläkkeelle, ja hän aloitti korunteon kuin siirtymäriittinä. Se veikin niin mukanaan, että enää ei töihin ehtisikään.

- Jonkun mielestä korujen tekeminen voi olla pikkutarkkaa näpertelyä, mutta minusta se on valtavan luovaa hommaa. Kiinnostavinta on suunnittelu. Käytän materiaaleina puuta, lasia, metallia, helmiä ja nappeja. Jokin materiaali alkaa kutkuttaa mieltäni, ja kun herään öisin nivelrikkokipuun, otan helmilaudan esille ja alan kokeilla eri yhdistelmiä. Aamulla ryhdyn toteuttamaan suunnitelmaa. Koru jää harvoin kesken, prosessi on niin intensiivinen. Elvi toteaa.

Elvi asuu puolet vuodesta Mikkelissä, puolet Puumalassa lapsuudenkodissaan.

- Puumalan kädentaitajista tuli minulle ihana tie lapsuudenkyläni yhteistoimintaan ja tärkeä juttu siksikin, että montakaan lapsuudenkaveriani ei enää asu kylällä. Korujen myynnin tavoite on ansaita raaka-aineen hinta ja vähän tekopalkkaa. Käsityöllä voi myös tehdä hyvää. Käyn pari kertaa vuodessa Mikkelissä Setlementti -yhdistyksen käsityöpiireissä ohjaamassa koruntekoa vapaaehtoistyönä. Teen Saimaannorppa-koruja, ja jokaisesta myymästäni korusta tilitän 50 senttiä Suomen luonnonsuojeluliitolle norpan suojeluun. Viime vuonna tilitin 50 euroa.

Myymälän alakerrassa on tilava matto-osasto.

... jossa on myös hauskoja keinutuolin pehmusteita.

 

Mattojen kutoja Eeva-Liisa Luukkonen on juuri tuomassa puotiin uutta mattoa, vaikka hänellä ei tänään olekaan myyntivuoroa.

- On tosi mukavaa olla myyntivuorossa, sillä minulla on paljon kesätuttuja, joita on hauska nähdä kaupalla tai kylän raitilla. Puumala elävöityy kesäisin valtavasti kiitos mökkiläisten,  Eeva-Liisa toteaa.

Eeva-Liisa on kotonaan pihalla vanhassa navetassa oma kutomo ja kolmet kangaspuut. Hän vetäytyy sinne, jos kaipaa mielerauhaa ja omaa aikaa.

- Metrin levyisen maton metrihinta on 47 euroa. Mattojen lisäksi kudon liinoja ja kuultokudoksia seinälle. Pellava on suosikkimateriaalini. Olen aina tehnyt käsitöitä. Kun tyttäreni olivat pieniä, ompelin kaikki heidän vaatteensa ja neuloin kirjoneulepuseroita paitsi heille, myös kummilapsille. Kangaspuilla kutomisen opettelin nelikymppisenä Mikkelin käsi- ja taideteollisuuskoulun kudontalinjalla. Se toi minulle uuden työn. Entisestä maatalon emännästä tuli kehitysvammaisten työnohjaaja ja kansalaisopiston opettaja.

Matonkutominen on luovaa puuhaa. Mallin suunnittelu vie aikaa, ja Eeva-Liisa pohtii pitkään värejä.

- Esimerkiksi valkoiseen mattoon valitsen monia valkoisen sävyjä, jotta lopputuloksesta tulee elävä. Olen tarkan työn tekijä, ja maton reunojen täytyy olla tasaiset. Kutomisesta kiitän myös hyviä vatsalihaksiani, sillä kun kutoessa poljen ja lyön, se vaikuttaa tehokkaasti kroppaan.

Eeva-Liisa tekee myös pullomummoja, joiden sisällä voi viedä vaikka mehu- tai viinipullon tuliaisiksi.

 

Henkilökuvat otti Tiiu Kaitalo.

 

Käspuoti - Kädentaitajien Kesäkauppa Puumalassa

Keskustie 10, Puumala.

facebook/käspuoti

Käspuoti avoinna arkisin klo 10-16 ja lauantaina klo 10-14. Sunnuntaina suljettu

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat