Olin talkootyöntekijänä Kankaanpään opistossa tilkkupäivillä maaliskuussa 2019. Opistossa pyöri viikonloppuna lähes 300 tilkkutöiden ystävää, joten värikkäitä vaatteitakin näkyi paljon. Kiinnitin heti huomiota tyylikkääseen leidiin keltasankaisissa silmälaseissaan. Hän toi mieleeni kolibrin, tai jonkun värikkään linnun keskellä satakuntalaista talvea.

Talkootyöhöni kuului myös Eija Pöyryn ja Marita Lappalaisen tekstiilitaidenäyttelyssä päivystäminen Kankaanpään galleriassa. Kun tämä daami ihastuttavassa asussaan saapui sinne, päätin iskeä. Olen nimittäin sen oppinut 30 vuoden toimittajan kokemuksella, että jos näet jotain kiinnostavaa, käy kimppuun äläkä kadu myöhemmin.

Siispä menin esittäytymään ja kysymään pientä haastattelua. Pälkäneläinen eläkkeellä oleva opettaja Aune Mattila, 79, oli vain ihastunut siitä, että hänestä ollaan kiinnostuneita. Hän kertoi keltaisen olevan hänelle tärkeä väri.

- Keltainen on auringon ja valon väri, mieltä kohottava. Pidän kirkkaan punaisesta ja lehden vihreästä. Oranssi kausikin oli,  mutta väsyin siihen. Pukeudun mielelläni punaiseen tai vihreään. Mutta mustaa käytän vain hautajaisissa eli en ole tyylikäs ihminen, Aune nauraa.

Hän maalaa itse silmälasin pokat ja rihkamakorvikset itselleen mieluisiksi.

- Nämäkin kehykset olivat alun perin valkoiset. Maalaan metalliset pokat metallimaalilla pienellä pensselillä ja muovikehykset  muovimaalia. Minulla on myös vihreät silmälasin kehykset. Sekoitin niihin maalin kahdesta erilaisesta vihreästä ja maalasin samalla maalilla myös korvarenkaat. Onneksi nykyisin saa valmiinakin näyttäviä kehyksiä. Punaiset ostin suoraan kaupasta.

Aune harrastaa intohimoisesti tilkkutöiden tekemistä kaikilla tekniikoilla.

- Mieluiten teen maalauksenomaisia taiteellisia tilkkutöitä. 

Aune Mattila haluaa kertoa lukijoille World Art Games -tapahtumasta, johon hän on menossa viidettä kertaa. Ne pidetään 1.-10.4. Serbiassa, Belgradissa.

- Siellä on kaikkea taidetta, enimmäkseen maalauksia, veistoksia, valokuvia ja keramiikkaa. Suomessa tapahtuman on aika tuntematon tapahtuma. Vuonna 2017 Kroatiassa voitin palkinnon tilkkutaiteellani. Tapahtumaan osallistui useita taiteilijoita 55 eri maasta. Näyttelyssä palkittiin mitalilla 10 taiteilijaa eri taidesuuntauksista. Muut mitalistit edustivat koru-, lasi-, maalaus- ja veistostaidetta, valokuvausta, musiikkia, kirjallisuutta, keramiikkaa ja muotia, Aune kertoo.

Kommentit (8)

Aune Mattila
9/8 | 

Eija  hyvä, sydämellinen kiitos lämmittävästä jutustasi.  Näyt olevan käsityöihmisiä kovasti itsekin. Katselin juuri tuota huovutusta käsittelevää juttuasi.  Ihan taiteelta näytti ja niin hyvin tehdyltä.  Pikkuinen on varmaan onnellinen lämpimistä tossuistaan.  Oli hauska tavata  ja erinomainen kirjoittajakin näyt olevan.  Niin pienen tapaamisen perusteella sait noin paljon asiaa esille.  Tässä juuri pakkailen Saksaan näyttelyyn jyrytettyjä 3 tilkkutyötäni.  Englannissa ja Hollannissa työni olivat vime vuoden puolella  ja netin välityksellä jopa Iranissa ja Meksikossa! World Art Gamesiin kuuluessaan saa kutsuja ympäri maailmaa.   WAG tapahtumaan pakkailen juuri Lasten projektin töitä ja itseltäni 3  tilkkutyötä näyttelyyn. Puuhaa riittää.   Yhteydenpidossa toimii myös Fb tämän järjestön jäsenien kanssa.   Blogini lopeti 2009, kun Vuodatus hävitti kuvat monelta vuodelta. Fb tuli v 2007, en kutsu ketään, mutta paljon on tullut noita järjestön jäseniä ja sitten Ameriikan tilkkutätejä, joiden kanssa ahkerasti postitellaan ja pikku pakettejakin lähetellään.   Kitos sinulle jutusta, hyvää kevättä ja kai tapaamme taas jossakin? Pälkäneelle voi tulla käymään!  Sinullahan on tiedot!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla