Kirjoitukset avainsanalla Rovaniemi

Löysin Rovaniemen keskustasta ihan vahingossa erittäin kiinnostavan kaupan. Kauppaa pyörittää muotoilija Irma Annanpalo-Tuisku. Hän valmistaa itse Kotilo-puutuotteita.

– Mainoa design shop myy kymmenien muotoilijoiden, taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita. Yhtä ainokaista poikkeusta lukuunottamatta kaikki on myös valmistettu, eikä ainoastaan suunniteltu Suomessa, Irma kertoo.

Tämä poikkeus on Mifuko, suomalainen yritys, jonka tuotteet valmistetaan Nairobissa tai sen lähellä olevissa kylissä. Mifukon suomalaiset yrittäjät Mari Martikainen ja Minna Impiö haluavat työllistää siellä ihmisiä, joiden toimeentulo on melko epävarmaa.


 Valikoima koostuu pienten käsityö- ja muotoiluyritysten ja tuotemerkkien sekä itsenäisten suunnittelijioiden uniikeista ja piensarjavalmisteisista herkuista. Suuri osa näistä on sellaisia, joita Rovaniemeltä ei muuten saa. Tarjolla runsaasti lähidesignia pohjoisen muotoilijoilta, mutta mukana mutta mukaan on päässyt tuotteita muualtakin Suomesta.

Olen jo aikaisemminkin ihaillut käsityömessuilla oululaisen Silmu Keramiikan Silja Mustaparran rakukeraamisia eläinnaamioita ja nappeja. Eläinnaamioissa on kettu, karhu, ilves ja pupu. Kaikki naamiot ovat yksilöllisiä väreiltään. Rakupoltto jättää herkän ja maalauksellisen jälkensä veistoksiin. Se antaa tilaa myös sattumalle, kahta täysin samanlaista naamiota ei ole.


Kaikkein eniten ihastuin hirvenpäähän. Olin jo vähällä ostaa sen kotiini, sillä 50 euroa on mielestäni hyvin kohtuullinen hinta. Jäin miettimään ja päätin palata uudestaan. Mutta kauppa olikin kiinni...  Eli aina pitäisi ostaa heti, jos joku kiinnostaa aidosti!

Lovi on vuonna 2006 perustettu pohjoissuomalainen yritys, joka valmistaa Anne Pason suunnittelemia ja patentoimia, koottavia puisia hahmoja.
Ne valmistetaan Suomessa kotimaisesta koivuvanerista. Lopullisen kolmiulotteisen muotonsa tuotteet saavat käsin kasaamalla, ilman apuvälineitä. Pienimmät Lovi-tuotteet kulkevat postitse kortteina tai kirjekokoisina pakkauksina. Kauniin muodon lisäksi Lovi-tuotteet antavat saajalleen oivaltamisen ja tekemisen iloa. Vastaanottaja voi koota ne. Valikoimasta löytyy kaikki Muumit, poroja, lintuja, puita, kuusia, sydämiä, possuja ja enkeleitä. Kuvan 30 cm korkea vanerikuusi maksaa 77 euroa. Sen voi koota ja varastoida litteänä yhä uudelleen ja uudelleen.

Rovaniemeläinen Tuija Heikkinen tekee KOTILO-merkillä hauskoja pyyhkeitä, patalappuja ja virkattuja Terttu-kaulakoruja.  

Fobia Wearin Jenni-Liisa Yliniva tekee hauskoja tuotteita kierrätysmateriaaleista. Pehmeää terapiaa hyönteiskammoisille. Ostin vanhasta valoverhosta tehdyn kevyen hedelmäpussin. Alan käyttää sitä ostoksilla. Koristeena on pieni aplikoitu muurahainen.Kassi on kevyt, kestävä ja monikäyttöinen. Hedelmien lisäksi voi kantaa ruokaostoksia, jumppavaatteita tai käsitöitä.

Kaukana Kaamasessa asuva Oda Koivisto tekee Jussakka-merkillä monenlaisia kauniita asioita. Tässä yksi esimerkki, poromokasta tehty rintakoru maksaa 14 euroa.

Kuusamolainen neuleyritys Liisa Salmivaara valmistaa yksilöllisiä vaatteita ja sisustustuotteita.
Päätuotteita ovat hatut Hiippa ja Reuhka sekä huovutetut tossut. Tämän huovutetun hatun nimi on Reuhka, ja se maksaa 52 euroa.

Arctic Queenin Pirjo Karvonen valmistaa Saariselällä villakankaasta esimerkiksi värikkäitä säärystimiä, rannekkeita ja kaulureita. Kuvan moderni poncho maksaa 129 euroa.  He pyörittävät Saariselällä kauppaa, joka myy pääosin suomalaista designia (www.designcenterhop.com).

Japanilaissyntyinen Aika Urata asuu ja työskentelee Rovaniemellä. Hän tekee huovasta esimerkiksi laukkuja ja tossuja. Nämä huovasta tehdyt söpöt lasten tossut maksavat 29 euroa.  (www.aikafeltworks.com)


Laukut ovat inarilaisen Satu Natusen kädentyötä.  

 

Mainoa CRAFT & DESIGN, Rovakatu 25, Rovaniemi
www.mainoadesign.fi
 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat