Opiskelen Kankaanpään opistossa kädentaitojen ohjaajaksi. Vuorossa oli viikon huovutus. Olen ollut monellakin huovutuskurssilla, mutta niistä on jo vuosia aikaa. Niinpä oli aika hauskaa huomata, että huovutusmenetelmiin oli tullut uusiakin tapoja. Mutta se mikä oli pysynyt samana on huovutuksen hurma. Se vaan on niin ihanaa silloin kun on hyvät tilat, paljon aikaa ja motivoiva opettaja.

Meillä oli kaikkea. Opettajamme Marita Metsäkylä toi upeita mallitöitä ihailtavaksi.

Huovutuskurssilla oli mahtavaa se, että huopaa voi ostaa opettajalta. Kurssille tulo on näin helppoa ja pieniäkin määriä huopaa voi ostaa lisämausteeksi.

 

Kankaanpään opiston märkätilat ovat upean tilavat ja käytännölliset. Lisäbonuksena on järvinäkymä. Marita Metsäkylä pitää heti kesäkuun alussa huovutuskurssin opistolla. Ilmoittautumiset ovat jo käynnissä.

Merinovillasta ja silkkihuivista saa upean herkän huivin helposti. Eri värisiä huoveja saattoi ostaa opistolta. Ei näitäkään kurssille lähtiessä osaisi varastoon ostaa, mutta tarpeita saattaa syntyä, kun katselee muiden työskentelyä.

 

Mustalla huivilla sama kuvio näyttää ihan erilaiselta.

Vein Marita Metsäkylän mallihuivin ulos luontoon kuvattavaksi. Tämmöinen huivi olisi mahtava lahja vaikkapa pyöreitä vuosia täyttävälle.

Minä päätin tehdä vauvan tossut kesällä syntyvälle lapsenlapselle. Nekin syntyivät yllättävän helposti ja nopeasti. Marita Metsäkylällä oli erilaisia valmiita tossun kaavoja, kätevästi jumppamatosta leikattuja. Vauvan tossun kaava oli yhtenä palana.

Huovutukseen tarvitaan lämmintä vettä ja Marseille-saippuaa, jota liotetaan siinä. Saippuvettä lisätään huovalle sumutuspullolla tai erityisesti huovutukseen kehitetyllä "suihkupallolla eli saksaksi Ballbrause. Marita oli tilannut sen saksalaisesta nettikaupasta. Tämä oli minulle uusi, kätevä tuttavuus.

Kastelin saippuavedellä tossujen kaavan kohdan, mutta saumavarat piti jättää kuiviksi. Tämmöisiä kappaleita valmistettiin kaksi.

Sen jälkeen nuo kaksi palaa laitettiin vastakkain ja ryhdyttiin kevyesti pyöritellen huovuttamaan tossuja kuplamuovin läpi. Kuplamuovin kuplat tehostavat huopumista.

Sitten leikkasin tossuaihion varovasti puoliksi, nappasin muotin pois sisältä ja ryhdyin huovuttamaan tossuja lisää. Laitoin niiden sisälle kuplamuovia aloin kevyesti sormilla pyöritellen, lämpimän saippuveden avulla huovuttamaan tossuja lisää.

Huovutin myös pieniä palloja käsissä pyöritellen. Teen niistä vauvan vaunulelun. Tossujen alla olevista huovutetuista palasista teen jotain, mutta ne vielä tiedä mitä. Ehkä kirjon niitä ja ompelen niihin nappeja ja helmiä. Siitä saattaa syntyä pieni taulu.

Huovutetun hatun tekeminen oli yllättävän helppoa ja nopeaa opettajan kaavoilla.

Aikaisemmin olin huovuttanut mäntysuopanesteellä, joten Marseille-saippua oli uusi, mutta ehdottomasti miellyttävämpi vaihtoehto. Se tuntuu käsiin mukavalta.

 

Jos huovutus innostaa, niin Marita Metsäkylä opettaa esimerkiksi näillä kursseilla:

Huovutuksen hurmiossa
3.6.-7.6.2019 Kankaanpään opistossa

Päivien aikana kokeillaan ennakkoluulottomasti erilaisia huopapintojen muokkaus- ja pintakoristelumenetelmiä. Huopapintaa voidaan muokata monella tavalla yhdistämällä erilaisia kankaita, kuituja, kovia materiaaleja, leikkaamalla ja ompelemalla ym. saadaksemme kolmiulotteista ja mielenkiintoista pintastruktuuria. Valmistamme viikon aikana tunikoita ja ponchoja, joihin käytämme erilaisia kankaita ja kokeiluja.

Tässä hommassa on mielikuvitus ja uskallus kokeiluun omaa luokkaansa. Halutessa voidaan pintoja käyttää myös johonkin varsinaiseen huopatyöhönkin mutta pääpaino on erilaisilla kokeiluilla. Tutkikaamme siis huopumisen erilaisia ilmiöitä. Ohjaajana neulesuunnittelija ja huopaopettaja, artenomi, Ammatillinen Opettaja AmO, Marita Metsäkylä.

http://www.kesäkurssit.fi/tekstiilityot/

 

Keväthuovutuksia Sastamalan opistossa

Kahden päivän kurssilla ehdit huovuttamaan esimerkiksi huivin. Opit samalla huovutuksen perusteita ja erilaisten materiaalien yhdistämistä villaan. Kurssi sopii myös aloittelijoille. 30.-31.3. Suodenniemen urheilutalossa lauantaina ja sunnuntaina klo 10-15.15.

Huovutetut tossut Sastamalan opistossa

Huovutetaan aamutossut suomenlampaan villasta. Tossuja voi tehdä monin eri tekniikoin mm. suoraan lestin päälle, kaavan avulla tai käyttämällä esihuopaa pohjana ja päällystämällä se villalla. Tossut muokataan lopuksi lestien päällä. Opettajalla on villat, lestit ja muut materiaalit mukana. Kauppalankulmassa Sastamalassa 6.-7.4. kello 10-16.

 

 

Kommentit (6)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla