Kirjoitukset avainsanalla ovikranssi

Sain jo pari vuotta sitten vanhoja lankoja erään sukulaisen kuolinpesästä. Ompelijaystäväni kertoi, että vuosikausia vanhat langat eivät enää ole hyviä koneella ompeluun. Niinpä olen säästellyt niitä muita tarkoituksia varten. Netissä aina silloin tällöin pyörii kuva komeasta lankarullakranssista. Joku sellainen oli mielessäni, mutta tajusin pian, että lankarullani ovat siihen liian isoja ja painavia. 

Mietiskelin lankojen kerimistä pienempään rullaan. Aluksi idea tuntui mahdottomalta, mutta päätin kokeilla. Olin säästänyt pitkään kiinalaisia puisia syömäpuikkoja, joita tulee kotiin tilatun ruuan kanssa. Sahasin ne leipäveitsellä noin 6 cm palasiksi ja aloin rullata lankaa niiden ympäri. Otin kolme lankaa yhteen , jolloin rullaaminen oli nopeampaa ja sävy muuttui kiinnostavasti eri lankoja yhdistellessä. Tämä puuha oli todella mukavaa ja rauhoittavaa. Lopuksi kiinnitin langanpään liimalla ja sivelin sitä koko lankarullan päälle kevyesti.

 

Ensin ajattelin virkata styroksisen kranssipohjan päälle oranssilla langalla pohjan. Tuumin, että lankarullat saa siihen kivasti kiinni. Virkkasinkin päällyksen, mutta hylkäsin sen lankarullien alustana. Nappikranssiksi se sopi hyvin. Lankarullat kaipasivat mielestäni jotain karkeampaa alustaa. Kaivoin taas pussukoitani. Olin vuosia sitten tuftauskurssilla. Tuftaus on nopea ryijytekniikka, joten keskeneräisiä säkkikankaalle tehtyjä "ryijyjä" on runsaasti. Ompelin sitä käsin styroksipohjan ympärille. Halusin vieläkin epäsymmetrisemmän pohjan, ja siksi päällystin osan kranssipohjaa virkkaamalla.

 

Virkkasin ripustimen kranssipohjan ympäri. Taustan olisi tietysti voinut jättää huolittelematta, mutta ompelin käsin siihen pellavaa. Rumat saumat jäivät sen alle.

Sitten alkoin ommella lankarullia kiinni kankaiseen kranssipohjaan. Se sujui yllättävän hyvin. En kaivannut yhtään kuumaliimapistoolia, jonka kanssa työskentely on mielestäni epämiellyttävää. Vein tämän kranssin lahjaksi ystävälle, joka oli juuri julkaissut keittokirjan.

Odotan jo innolla, että pääsen kerimään lisää näitä lankarullia. Syömäpuikkoja ei ole enää, täytyy katsoa josko vaikka mökillä olisi sopivia risuja tähän materiaaliksi.

Kommentit (4)

bloxorz
1/4 | 

Your article reflects the issue people are concerned about. The article provides timely information that reflects multi-dimensional views from multiple perspectives. I look forward to reading quality articles that contain timely information from you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monissa kirjastoissa on lasivitriinejä ja sermejä, joihin kuka tahansa voi koota oman taide-, käsityö- tai keräilynäyttelyn. Minä ja ystäväni Saija Flinkkilä olemme järjestäneet helsinkiläisessä Pukinmäen kirjastossa jo kaksi käsityönäyttelyä. On mukavaa kerätä omista käsitöistä mieluinen kokonaisuus ja viedä se muidenkin ihasteltavaksi.

Näyttelymme Eteisiin ja kynnyksille - ovikoristeiden iloa on maaliskuun ajan kirjastossa.     

 

  

HERKKUHETKI

Reija Ypyä

Kakkuvuoka, leivosmuotteja, metallivyö, pala pitsiä

NAPPITAIVAS

Reija Ypyä

Reikäinen villatakki, kasa nappeja, styroksipohja

FILATELIA

Reija Ypyä

Käytettyjä postimerkkejä, styroksipohja

KUOHUJEN JÄLKEEN

Saija Flinkkilä

Kuohuviinipullonkorkit, naru

 

NOSTALGIA

Reija Ypyä

Kankaalle siirretty kuva, helmiä, lankaa

 

KIVEN KOVUUS KOHTAA

PITSIN HERKKYYDEN

Saija Flinkkilä                                            

Betoni, kivi, pitsi   

KEVÄTLENKKI

Saija Flinkkilä

Paperinaru

ORANSSIN ILOA

 

Saija Flinkkilä

Paperinaru

 

AURINGONKEHRÄ

Saija Flinkkilä

Paperinaru, lasikoriste, metallilanka

 

KEVÄÄN SYDÄMELLINEN VEHREYS

Saija Flinkkilä

Meriheinä, munakennoruusut, oasis

TUULAHDUS PELLAVAPELLOLTA

Saija Flinkkilä

Pellavakasvit, -lanka ja -kangas   

 

ANNA MULLE PIISKAA

Reija Ypyä

Lasten mattopiiska, pieniä lankapalloja

 

 

 

RUSKARUUSUT

Saija Flinkkilä

Vaahteranlehdet, koristenauha

 

SUOMEN JUHLAVUODEN KAKKU

Saija Flinkkilä

Veteenliukenevat wc-paperirullat,  munakennot, sisal

 

KURKISTUS MENNEESEEN

Saija Flinkkilä

Pellavalanka, metallirengas, peili, helmet

 

Eteisiin ja kynnyksille - ovikoristeiden iloa

Saija Flinkkilä ja Reija Ypyä

Ovikoristenäyttely Pukinmäen kirjastossa

Kenttäkuja 12, 00720 Helsinki

1. - 31.3.2017

Kommentit (2)

Joulunalus on parasta kranssitekoaikaa, sillä se on kiva tuliainen ja joululahja. Omakin ovi kaipaa aika ajoin piristystä uudella ovikoristeella.

Mäntyharjulaisen Armi Ratamaan kaapissa oli väärän kokoisina ostettuja suodatinpusseja, paju-kranssipohja, rautalankaa ja koristehelminauha. Niistä syntyi näyttävä kranssi.

- Olen aina tehnyt käsitöitä, neulon, ompelen ja askartelen. Nyt on tekeillä lapsenlapselle kuviopipo ja itselle laukku virvoitusjuomatölkkien klipseistä. Suurimpia töitä on ollut kastemekot lapsille sekä vanhojentanssimekko kolme vuotta sitten, Armi kertoo.

Jyväskyläläinen Mira Weckman hurahti jo lapsena käsitöihin nähdessään äitinsä ompelevan vaatteita perheelle tuttaville vaatteita. Mira kouluttautui vaatetusalan yo-artenomiksi 90-luvulla, mutta valitettavasti ei ole sen alan töitä löytänyt.

- Onneksi voin iltaisin uppoutua luovaan maailmaan. Ilman käsitöitä  ja käsillä tekemistä en pysty olemaan. Neulon, ompelen ja huovutan. Näin facebookin käsitöiden ystävien vinkkipankissa kuvan villalangoista tehdystä ovikranssista. Ensimmäinen ajatus oli, että tuollaisen haluan itselleni. Mutta halusin siihen muutakin kuin lankoja. Ovessani oli tekemäni nappikranssi, tuunasin sitä lisääämällä pohjaan villalankakeriä, ompelulankoja, virkkuukoukun ja muita tarvikkeita. Nyt ovessani on kranssi, joka on melkein yhtä värikäs ja puhutteleva kuin asukas itse, Mira nauraa.

 

 

Joensuulainen Eija Sinkkonen rakastaa yli kaiken neulomista. Jo alle 10-vuotiaana äiti opetti hänelle kinnasneulatekniikan.

- Neulon pääasiassa sukkia. Suunnittelen mallit itse, sillä hauskinta on, kun ei aloittaessaan tiedä, miltä lopputulos näyttää. Viime aikoina olen neulonut todella paljon kaikenlaisia vauvan vaatteita ja asusteita, sillä olen uunituore mummo – pikkuneidillä ikää vajaa 3 kk.

- Ystäväni ja tuttavani tietävät innostukseni käsitöihin ja silloin saan lankoja, puikkoja ja käsityötarvikkeita. Tämä kranssi syntyi, kun naapurini tarjosi mummonsa jäämistön käsityötarvikkeita. Sain kassillisen epämääräisiä lankoja; purettuja, tiukkaan kerittyjä, mohairia ja ties mitä. Aikani niitä katseltuani päätin tehdä niistä ovikranssin. Alkoi armoton pienen lankakerien keriminen – tein sitä ulkona niin kauan kun sää salli, sillä langat pölysivät jonkin verran.

- Kun keriä oli valmiina noin 100 aloin liimaata niitä kuumaliimapistoolilla styroksipohjalle (halkaisija 25 cm).  Keräthän eivät riittäneet, vaan piti keriä vielä lisää, ja kaikkiaan niitä on kranssissa 141. Jjotta tulijat tietävät, että talon emäntä harrastaa käsitöitä, laitoin vielä tuosta samaisesta kassista löytyneet puikot koristamaan kranssia. Kaappien kätköistä löytyi vielä vanha ovikoriste, josta sain tuon Tervetuloa-kyltin.

 

 

Taina Saarinen teki suodatinpussikranssista hiukan eri mallisen, nimittäinen enkelikranssin.

 

 

Lapualainen Päivi Mäenpää on pikkutytöstä asti olen neulonut villapaitoja ja -takkeja sekä ommellut vaatteita. Askartelut, nikkarointi ja maalailu ovat tällä hetkellä rakkaita harrastuksia,

- Olen koko elämäni ollut roskan hamstraaja. Kaapeistani löytyy jos jonkinlaista "ei kaupasta ostettua" materiaalia kuten paperia, pahvia, helmiä, nauhoja, nappeja, kennoja, paperirullia,tapetinpalasia, lämpökynttilöiden kuoria,lasi- ja säilykepurkkeja.

- Tämän kranssin tein vanhasta puhelinluettelosta. Yleessä teen kranssipohjan itse eli rullaan sanomalehteä muutaman sivun ja kiepautan renkaaksi ja päällystän kiekon lehti-suikaleilla. Tässä käytin valmista styroksi-pohjaa. Teen ensin ohuesta rautalangasta ripustuslenkin.

Ruusut tehdään laittamalla kuusi (tai haluttu määrä) sivuja päällekkäin ja piirretään sivu täyteen ympyröitä esim. lasilla tai tuikkukipolla. Sitten niitataan nitojalla joka ympyrän keskeltä ja leikataan ne. Rypytetään jokainen kerros erikseen keskelle päin.Liimataan kranssipohjaan lähekkäin. Kuumaliima on ehkä paras liima tähän.

 

 

Savonlinnalainen Emmi Pöllänen teki herkän havukranssin luonnonmateriaaleista.

- En omista edes kuumailmapyssyä, eikä kotoa liioin löytynyt edes rautalankaa kranssin kokoamiseen. Hain metsästä kauniita pajunoksia rungoksi, kuusen oksia, jo kaatunutta katajaa ja puolukan varpuja. Syksyltä oli ruukkuun kuivahtanut orapihlajanmarjoja parvekkeelle. Sitten kieputin pajuista kranssipohjan, jonka sidoin ihan neulontalangalla tiukasti. Koristenarulla kieputin oksia sommitellen ja lopuksi kultanauhaa ja tökin noita marjoja sinne tänne!

 

 

Kokkolalainen Emilia Aho, 34, sai idean ihanan nuottipaperikranssin tekemiseen handy diy -facebook-sivustolta, mutta mitään ohjeita siihen ei ollut.

 

- Löysin nuottivihon kirpputorilta ja pahvialustan leikkasin kenkälaatikosta. Tötteröt tein puolikkaasta tai 1/4 sivusta, ja kiinnitin ne kaksipuolisella valokuvateipillä tötteröksi. Valmiit tötteröt kuumaliimalla pohjapahviin, Emilia kertoo.

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Muutama vuosi sitten vietin mahtavat viisi päivää Kankaanpään opiston kesäkurssilla. Kierrätyskäsityökurssia veti taidekäsityöläinen Jaana Tuomisto.

Innostuin ihan valtavasti tekemään vanhoista kakkuvuoista ovikoristeita. Se oli helppoa, sillä luokassa oli pystyporakone, jolla sai metalliin hyvin reikiä. Alumiiniin saattaa saada kotikonstein reiän myös paukauttamalla naulaa vasaralla.

Reikien avulla metalliin pystyy punomaan rautalangalla kiinni nappeja, leivosvuokia, pitsejä ja muuta pientä.

Syötävän söpö vuoka

Koko kurssi kolusi Kankaanpään kirpparit ja kierrätyskeskukset ja rohmusi kakkuvuokia, aterimia ja erilaisia hauskoja metallisia keittiövälineitä. Tein muuan muassa vanhasta käsikäyttöisestä raastimesta viinipullontelineen.

Pienestä alumiinikakkuvuosta tuli syötävän söpö, kun maalasin sen pinkiksi suihkemaalilla. Koululla oli hyvä tila tätä varten, mutta kotona maalaaminen onnistuu hyvin syvässä pahvilaatikossa.

Lisäsin pinkkiin vuokaan karkkimaista tunnelmaa pitsillä ja pastellin värisilliä napeilla ja helmillä. Vein tämän ovikranssin ystävälleni syntymäpäiväkortin sijaan. On aina kiva nähdä se ovessa. Ainahan ei voi olla varma, tykkääkö lahjan saaja kierrätystöistä. Niinpä itse luotuja aarteita ei kannatakaan antaa kuin sellaisille, joiden tietää arvostavan käsityötä.

Vanha vyö ja rannerengas

Yksinkertainen alumiinivuoka sai uuden ilmeen, kun kiinnitin sen päälle kolme huuto.netistä ostamaani leivosvuokaa. Uhrasin ovikoristeeseen myös muinoin Kreikasta ostetun metallivyön, jota en ollut koskaan käyttänyt... Sen metalliset pyöreät osat sopivat tosi hyvin kranssiin! Turkoosi puukukka on peräisin rannekorusta.

Kaverini lähti leikittelemään irtovuoan torviosalla: siihen pystyi pujottamaan sopivasti pellavasta ommellun ruusun. Kokonaisuus täydentyi vanhoilla ruokailuvälineillä ja pitseillä.

Kakkuvuokrakoristeiden teko on itse asiassa suhteellisen nopeaa, jos idea on valmiina ja reiät saa pystyporakoneella. Visioimme jo, kuinka näitä voisi myydä joulumyyjäisissä vaikka 15 eurolla. Mutta totuus on se, että ainakin Helsingin seudulla myyntipaikat ovat niin kalliita, että käsityömyyjä saattaa jäädä tappiolle. Usein ihmiset katselevat ja ihailevat, mutta eivät ole valmiita maksamaan edes 15 euroa, ”koska tuon voisi tehdä itsekin”.

Eräs kirpparilta ilmaiseksi saatu metalliosa innosti minut näpertämään siihen eri värisiä helmiä. Teoksen nimi voisi olla vaikka marjamätäs, sille pienet helmet tuovat mieleen marjat. Tämä on päässyt keittiön seinälle, koska astian alkuperä viittaa keittiöön. Tosi en tiedä, mikä se on alunperin ollut.

Minulla on suunnitelmissa kokeilla, miten alumiineista torvikakkuvuuasta saisi litistämällä pannunalusta. Olen jo tilannut erään ystäväni ajamaan painavalla asuntoautolla vuoan yli muutaman kerran. Jos se rusentuu kauniisti, koristelen reunat helmillä tai napeilla.

Kakkuvuokakoriste

Tarvikkeet:
vanha alumiinikakkuvuoka
leivosvuokia tai piparimuotteja
pitsiä
helmiä, nappeja, vanhoja koruja tai vöitä
puolalankaa eli ohutta metallilankaa
silkkinauhaa

1. Poraa metalliporalla kiinnitysreikiä vuuan reunoille ja päälle sekä koristeiksi kiinnitettäviin leivosvuokiin ja muihin osiin. Voit myös hakata reiät piikillä ja vasaralla.
2. Kiinnitä pitsit ja koristeet metallilangalla reikien läpi ja kierrä päät vuuan takapuolella kiinni toisiinsa.
3. Kiinnitä ripustuslenkki silkkinauhasta samaan tapaan. 

Vinkki!
Maalaa alumiininen vuoka valkoisella spraymaalilla. Kaunis talvikoriste on valmis!

Kommentit (3)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat