Kirjoitukset avainsanalla Suomen Käsityön ystävät

Moni muistaa lapsuudenkodista tai mummolasta värikkään ryijyn. Ehkä siinä oli tuhkimon kuva tai peuroja juomassa lähteellä.

Jokin lämmin läikähdys käy sydämessä kun niitä muistaa. Nyt kuolinpesistä löytyneitä ryijyjä myydään kirpputoreilla jopa 50 euron hintaan.

Myös nettikauppa huuto.netissä ryijyjä on paljon myynnissä.

 

 Tuhkimo-ryijyä myydään huutonetissä 120 euron hintaan.

Tästä ryijystä pyydetään Malmin Fidassa 50 euroa.

Tätä ryijyä myydään huuto.netissä 74 euron hintaan.

Tämä ei ole mitenkään paha asia, jos ryijy pääsee näin rakastavaan kotiin. Minäkin sain ryijyn työkaverini sukulaisen kuolinpesästä. Ihastuin kovasti ajatukseen, että joku on sen rakkaudella tehnyt ja käyttänyt siihen tuntikausia. Tuuletin ryijyn hyvin ja laitoin sen sängyn eteen matoksi. Se sopisi hyvin myös vaikka keinutuoliin. Seinä ei ole ainoa sopiva paikka ryijylle.  

 

Jugendia ja morsiusryijyjä

Ennen ryijyjä käytettiin peittoina. Mutta kun 1700-luvulla vuoteissa alettiin käyttää täkkejä, ryijyistä tuli enemmän koriste ja lämpöeriste seinää vasten.

Ryijyjä alettiin koristella ylenpalttisesti, ja nukka leikattiin lyhyemmäksi, jotta kuviot erottuisivat hyvin. Ryijyjä kudottiin kapioiksi ja morsiusryijyiksi, joissa vuosiluku, ihmishahmot ja sydänkuviot olivat suosittuja.

Kansallisromantiikka nosti 1800-luvun lopulla ryijyt taas uuteen kukoistukseen, kun esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela alkoi suunnitella taideryijyjä. Gallen-Kallelan Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 suunnittelema jugend-henkinen Liekki-ryijy on ehkä ensimmäinen taideryijy.

Varsinainen ryijyinnostus alkoi Suomessa 1920-luvulla, kun Suomen Käsityön Ystävät alkoi myydä ryijymalleja ja tarvikepaketteja. Taiteilijat alkoivat samalla suunnitella uusia ryijymalleja aluksi kansanryijyjen tyyliin.

Valaisu virkistää ryijyä

Ryijy oli ennen arvokas ja arvostettu kodin kaunistus, joko itse rakkaudella tehty tai lahjaksi saatu. Helsinkiläinen Pirjo esittelee appivanhempiensa Pirkka-ryijyä.

– He muuttivat maalta Konnevedeltä Helsinkiin 1970-luvulla kirkon työntekijöiksi. Ryijyn hankinta oli pitkällinen prosessi. Uuteen kotiin haluttiin jotain lämminhenkistä ja turvallista, kenties maaseututaustaankin viittaavaa. Tuohon aikaa ryijy oli arvokas hankinta ja arvostettu osa kotia.

Ryijy oli pitkään palvelutalossa ensin pariskunnan yhteisen huoneen seinällä ja viimeiseen saakka anopin huoneen seinällä. Se edusti turvallisuutta ja kodikkuutta.

– Anopin kuoltua vuosi sitten toimme ryijyn kotiimme. Miehelläni oli aika pitkällinen prosessi keksiä ryijylle valaistus. Ainoastaan eteisessä oli vapaata seinäpintaa ja ikivanha piironkikin sen kaverina.

– Monien insinöörimäisten miettimisten jälkeen mieheni keksi valaistuksen, jossa on kaksi Claes Ohlssonin ledivalaisinta pötkönä peräkkäin. Ja niiden “peittona” kaksi valkoista kukkalautaa Bauhausista + listan pätkä.

Ryijy on valaistuna tosi upea, vaikka tämä kuva ei teekään sille oikeutta.

Hylätyt ryijyt olisivat kotoisia vanhainkodeissa ja laitoksissa. Mutta varmaan siihenkin on keksitty jokin paloturvallisuussääntö, joka estäisi sen.

Korjaa vanha ryijy

Helsinkiläinen Sinikka peri äitinsä kutoman ryijyn, mutta se majaili pitkään rullalla muovipussissa autotallin hyllyllä. Seinän hehkulamppu oli polttanut muovin puhki ja ryijyyn reiän. Sinikka korjautti ryijyn Suomen Käsityön Ystävissä.

– Työ oli kyllä tyyristä, noin 70 euroa tunti, ja pesusta meni tietysti eri maksu. Kokonaishinnaksi tuli noin 370 euroa, sillä korjaus vei neljä tuntia. Mutta komia tuli!

– Äitini teki ryijyn 1950-luvun alussa asuessaan Sotkamossa. Ryijy oli meillä kotona seinällä siihen asti, kunnes äiti 1970-luvulla innostui tekemään ison ja modernin ryijyn ja vanha ”tuparyijy” sai väistyä.

Sinikan kotona ryijy pääsi olohuoneen seinälle isän maalaaman taulun viereen.

Lainaa ryijy seinälle

Kaikkea ei tarvitse omistaa tai ostaa: Suomen Käsityön Ystäviltä voi vuokrata ryijyjä, kätevää! Tarjolla vuokrattavaksi on eri aikakausien tunnettujen suomalaisten tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemia ryijyjä. Tällä hetkellä tarjolla on muuan muassa Eva Brummerin, Ritva Puotilan, Nina Nisosen ja Elinan Aallon suunnittelemia ryijyjä. Kuukausivuokra 100–300 eurosa kuukaudessa, määräytyen ryijyn ostohinnasta.

 

Lisätietoja lainattavista ryijyistä, 010 439 8771, sky@kasityonystavat.fi.
Suomen Käsityön Ystävät myy sekä valmiita ryijyjä että tarvikepaketteja,

www.kasityonystavat.fi

 Aloituskuva on Suomen Käsityön Ystävien 135-vuotis juhlaryijy nimeltään Hehku. Sen koko on 110 x 57 cm, suunnittelija/ Pentagon Design 2014,valokuvaaja Rauno Träskelin.

Kommentit (11)

1/11 | 

Olipa muistoja herättelevä juttu ryijyistä. Itselläni on myös anopin aikoinaan ostama ryijy kaapin perällä paketissa. Ilmeisesti se tulee siellä olemaan ainakin minun elinikäni, sillä minusta ryijy on oikea pölynpesä.  Tämän tyylisiä juttuja lisää.

kk-47

Käyttäjä278_0
Liittynyt24.8.2015
2/11 | 

Voi ihastunut huokaus sentään! Silmä lepää, mieli lepää, kaikki muu unhoittuu.....

Näin voin sanoa katsellessani ryijyjä. Minun elämässäni on ollut kaksi ryijyä, joilla on rakas, oma tarinansa. Toinen ryijyistä on valmistunut 1940 luvulla ja toinen 1960 luvulla. Kerron vanhemmasta. Pääsimme 1990 luvulla tutkimaan vanhemman talon sydämen kätköjä ja joskus yövyimme talossa. Siitä taas seurasi se, että vanha patja tuntui kuhmuraiselta ja eräällä kerralla toimme uuden patjan. Vanhan patjan sisältä löytyi yllätys, kaunis ryijy! Löytö hämmensi koko päiväni kuviot. Mieheni yritti toppuutella ajatuksiani ryijyn iästä, sanoi nähneensä ryijyn joskus talon seinällä. Ryijyn kutoja oli itsestään selvyys, mieheni täti. Ryijyn tarina jatkuu. Toimitimme ryijyn pesulaan ja saan kiittää pesun tuloksesta.  Ryijy raikastui, silti siinä on kasvivärjättyjen lankojen lempeä sävy. Olimme juuri laajentaneet kotiamme ja ruokailutilan päätyseinä odotti jotain.....juuri tätä ryijyä. Siinä se nyt on ja pysyy. Kotini sydänkohta.

En ole itse (vielä) valmistanut ryijyä, haaveissa on. Tilasin Suomen käsityön ystäviltä v.2002 ryijykuvaston hintoineen. Suosittelen tilaamista, vaikka se jotain maksaakin. Vastalahjaksi sain oikein hienon kirjasen, jossa on 53 värikuvaa ryijyistä, hinnasto niiden valmiina tilaamisesta, tai tarvikkeiden tilaamisesta, valmistaa ryijyn sitten kutoen tai ommellen.

Luettuani tuon blogin, ihmettelen, kuinka halvalla netin kautta voi saada vanhoja ryijyjä. Tuossa hinnastossani valmiit maksavat tuhannesta eurosta kolmeen tuhanteen.

3/11 | 

Ryijy ei vain ole nyt muodissa.Itsellä on omakutoma, joskus kuusikymmenluvulla kudottu seinällä vieläkin.Vanhempi tumma ruusuryijy on varastossa,ja vielä vanhempi löytyy se kai sävyistä päätellen myös kasviväreillä värjätty,ei sekään esillä.Ryijyt on kauniita mutta tällähetkellä niitä ei vain arvosteta.

Käyttäjä194_0
Liittynyt26.5.2014
4/11 | 

Ihana tarina ryijystä!

Toisaalta se, että arvokas käsityö on edullisesti kirpputorilla, voi edesauttaa sen pääsyä arvostavaan ympäristöön.

Monet käsityöharrastajat pelastavat kirppareilta esimerkiksi ristipistoliinoja, joita hyödyntävät seinätekstiileihin tilkkutyön tapaan. Hylätty käsityö saa uuden elämän!

5/11 | 

Ovathan ryijyt hienoja mutta itse suosin raanuja ihan sen vuoksi, etteivät kerää pölyä niin paljon kuin ryijyt. Itse en ryijyä lattialle laittaisi maton korvikkeeksi. Kuullostaa hirveältä mutta jokaisen oma valinta tietystä mitä ryijyllään tekee...

6/11 | 

Miksi ryijy olisi joku muotiasia?  Lapsuuskodissani oli monta ryijyä, erittäin vanhojakin ja nyt itselläni on yksi vanha, ehkä 1880 luvulta ja toinen jostakin 1968 vuodelta. Tyttäreni sai äitini tekemän ryijyn, joka on 1930 luvulta ja se on hänen seinässään. Ryijy kerää pölyä, juu, mutta sen voi ravistaa, sen voi pesettää , sitä voi hellästi imuroida.Ryijy on ennenkaikkea hyvä vaimennin, kun lattiat on kovaa parkettia tai laminaattia, seinällä pidettynäkin se pehmentää kenkien kolinaa tai vaikka pianon ääntä.  Lattiamatot on taas erikseen, onhan niitä nk. ryijymattoja, jotka ovat olleet jossain vaiheessa monessakin huushollissa, jossa on ollut kylmät lattiat. Nykyihminen ei ilmeisesti halua nähdä ryijyä sisustuselementtinä.  Onneksi kuitenkin on vielä heitä, jotka arvostavat ryijyä ja laittavat ne esille seinälleen.

 

 

Käyttäjä194_0
Liittynyt26.5.2014
7/11 | 

Minä olen pohtinut sitä, että ryijyt toisivat tunnelmaa ja lämpöä vanhainkoteihin ja hoivakoteihin. Mutta varmaan siihenkin on keksitty jokin paloturvallisuus- tai siisteyssääntö, että niitä ei saisi sinne viedä. Myös tietyntyyppisissä ravintoloissa ja kahviloissa ne toisivat kotoisaa tunnelmaa.

8/11 | 

Olen saanut vanhemmiltani kihjalaislahjaksi Vuonna 66 metsässäpalaa ryijyn .Oli kaapissani kymmeniä vuosia ja 2 vuotta sitten laitoin sen sinälle ja se on IHANA! Railin silmäterä

 

Reetta Oksalampi-Kokkinakis
9/11 | 

Hei, mikä tuon ryijyn nimi on, joka on Pirkka-ryijyn alapuolella, kun kerrot, että valaistuksella saa värit esiin. Minulla on tuo alempana oleva seinälläni täällä Kreetalla, äitini sen on tehnyt Pohjanmaalla joskus 1930-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat