Olen hiukan hurahtanut Ahvenanmaahan, sillä olen tänä vuonna käynyt siellä jo viisi kertaa. Täytyyhän jokainen vuodenaika kokea, ja nyt oli viimeisinpänä jouluaika. Erilaisia joulumarkkinoita ja tapahtumia on ripoteltu järkevästi eri viikonlopuille ja eri puolille saaristoa. Helsingistä lentävän turistin täytyy valita yhdet markkinat, ja minä päädyin Jan Karlsgårdenin perinteisiin pikkujoulumarkkinoihin.

Jan Karlsgården on ulkoilmamuseo, jossa on yli 20 vanhaa ahvenanmaalaista rakennusta 1800-luvulta lähtien. Ne on siirretty sinne eri puolilta Ahvenanmaata.


 

Nämä Ahvenanmaan vanhimmat ja joulukauden ensimmäiset markkinat ovat monelle rakas perinne ja kävelyretki vanhojen perinnerakennusten ympäröimällä alueella jo itsessään hieno elämys. Museoalueelle pystytetyiltä markkinapöydiltä löytyy esimerkiksi käsitöitä, käsinvalettuja kynttilöitä, kauralyhteitä, joulukoristeita, makeisia, kotileivonnaisia sekä ruokien raaka-aineita. Juureksia ja kalaa oli todella paljon tarjolla. Markkinat ovat Kastelholman linnan vieressä, joten samalla saattoi piipahtaa sinne nauttimaan lasillisen glögiä ja kuuntelemaan keskiaikaista musiikkia.  

Mikään ei ole niin tunnelmallista kuin vierailu aidoilla joulumarkkinoilla, jotka tuoksuineen ja makuineen tuovat tuulahduksen vanhanajan joulumuistoja. Jan Karlsgårdenissa kiinnitin heti huomiota kransseihin, joita oli myynnissä todella paljon. Materiaalina oli perinteisen kuusenhavun lisäksi paljon katajaa, sammalta, mustikanvarpuja ja jäkälää. Yksi hauskimpia malleja oli seisova havu-ukko, jolla oli pottunokka ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Se jäi katsomatta, miten peruna oli kiinnitetty havuihin. Havukransseihin oli kiinnitetty tyylikkäitä yksityiskohtia, esimerksi betosydän, huovutettu sydän ja ruosteinen rautasydän

Liettualaissyntyinen eläkeläinen Livia Kopitina on asunut toistakymmentä vuotta Ahvenanmaalla ja puhuu hyvää ruotsia. Aikaisemmin hän oli vanhainkodissa töissä, mutta nyt on aikaa kutoa vuodessa sadat sukat ja 30 käsineet.

 

 

Lillemor Söderström myi hauskoja tilkkutyöpatalappuja.

 


Kumlingen kuntaan kuuluva Seglinge sijaitsee Ahvenanmaan itäisessä saaristossa. Asukkaita on noin 40. Yksi heistä on Leif Linden, joka punoo paikallisesta pajusta upeita koreja. Yksi lähti meidän mukaamme Helsinkiin sillä riskillä, että saako se viedä lentokoneeseen. Onneksi sai!

 

 


Getalainen Rudolf Öhberg nikkaroi hienoja pukkeja. Ihan samanlaisia ei löydy taatusti mistään!

 

 

Sigrid Mikaelsson neulahuovuttaa suloisia pieniä pöllöjä. Niitä on myynnissä pienessä Handkraft-nimisessä käsityöpuodissa Ahvenanmaan Saltvikissa (www.facebook/handkraft).

 

 

Ritva Saloranta työstää lasia eri tekniikoilla kuten sulatus, lyijylasi, kuparifolio, hiekkapuhallus ja lasimaalaus. Markkinoilla oli tarjolla todella värikkäitä ja näyttäviä koruja. Katso lisää hänen töitään sivuilla www.ritvasaloranta.com.

 

 

Lotta Gustafsson on tehnyt värikkäitä neuleita 25 vuotta. Hän värjää villalangat kotikeittiössään. Lotalla on kesällä ihana neulekahvila Stickstugan. Se on yhdistetty kahvila, käsityöliike ja puutarha. Maarianhaminan joulumarkkinat

Maarianhaminan Merikorttelin joulumarkkinoilla on käsitöitä ja leivonnaisia. 10.–11.12.2016 klo 11–16.

Pienimuotoisia joulumarkkinoita ja -tempauksia järjestetään niin saaristossa ja maaseudulla kuin Maarianhaminassakin.

Kommentit (13)

Raili Sergejeff
14/13 | 

Olen itse asunut Ahvenanmaalla lähes kymmenen vuotta, helmikuussa muutin Lappiin. Lapissa ja Ahvenanmaassa on jotakin samaa. 

Olen muuten itse ollut Ritva Salorannan tiffanykursseilla Maarianhaminassa, ja harrastus jatkuu edelleen.

Ahvenanmaa on kiva paikka, ja siellä on kesäisinkin hyvin paljon eri tapahtumia järkevästi sijoiteltuna eri viikonlopuille.

Minulla on blogikin Ahvenanmaasta, mutta en ole päivittänyt sitä viime aikoina. :) 

http://ahvenanmaalla.blogspot.fi/
 
 

Kristiina
Liittynyt15.2.2016
15/13 | 

Tuttuja paikkoja sekä Kastelholman Jan Karlsgården, että Stickstugan, jossa kesällä on aivan ihastuttava kahvila. Asun Ahvenanmaalla ja minäkin kirjoitan blogia elämästä Ahvenanmaalla osoitteessa: http://frakenvik.blogspot.com. Blogini nimi on Meidän mökki ja kaupunkikoti.

Nyt löysin tänne ET-blogeihin ja tein jo ensimmäisen postauksenkin.

Brother printer support
16/13 | 

With the increasing dependency on electronic devices, comes along its failure as well. Therefore Brother Printer Support ensures that the quality of service should not be compromised and hence we pledge to deliver 24x7 printer services at +1-888-621-0339 and also make sure that the problem does not recur by following up on our subscribed customers.

Brother Printer Support
17/13 | 

Connect with our high expertise technicians if you are looking for resolving other issues related to your Brother Printer. We will help you resolve your issue over phone that too at absolutely free of cost. We have years of expertise in offering you the best & affordable service related to printers of any brand. 
All you need to call on our Brother printer contact numbers +1-800-436-0509 USA/Canada, +44-800-046-5700 UK and + 61-1800-769-903 OFF Toll Free. 
For More Information Visit::

https://www.printertollfreenumber.com/brother-printer-support
Or
https://www.printertollfreenumber.com/brother-printer-troubleshooting

Eric Cooper
18/13 | 

With the hectic lifestyle we often tend to lose our edge. One of the best ways to tackle them is using smart drugs. Modalert is one of the popular brand versions of the Modafinil smart drug compound Modafinil. It usually acts for around 12-13 hours. It has been known to also improve the activeness of the person. Buy Modalert online from Online Pharmacy Pills.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla