Kirjoitukset avainsanalla Korsnäsin villapaita

Korsnäsin villapaidan yhteisneulonnassa tiivistyy paikallinen yhteishenki. Ensin kokenut mestari Gun-Britt Stenberg virkkaa koristeellisen ja kummaltakin puolelta siistin alareunan. Sitten puikkoihin tarttuvat Britta Nyfors, Inga-Britt Mannfolk ja Asta Södergran.

– Nelisin neulominen on nopeampaa kuin yksin. Yhteistyö on tärkeää, nopean täytyy hidastaa, jotta löytyy yhteinen rytmi. Käsialan täytyy pysyä samanlaisena, kuvailee 54 Korsnäsinpaitaa kutonut Inga-Britt.

Villapaidassa yhdistetään neulomista ja virkkausta, kuviointi on runsasta ja värit koreat. Neulovat naiset kehuvat kotikuntaansa, jonka jokaisessa viidessä kylässä on elämää, talkoita ja tapahtumia.

–Täällä ei ole koskaan ollut herraskartanoita eikä linnoja. Olemme aina olleet tasavertaisia vapaita maalaisia. Kenellekään ei ole tarvinnut pokkuroida. Viihdymme pienissä ympyröissämme, mutta hyväksymme muualtakin tulleet. Olisiko tämä ruotsinkielisen Pohjanmaan onnellisuuden salaisuus? Britta Nyfors miettii.

 

 

Näin oli tapana kutoa Korsnäsin villapaidan miehustaa ennen pyöröpuikkoja; kolme taitavaa kutojaa ja kolmet puikot sekä se kuuluisa "gemenskap" hyvä yhteishenki.

Korsnäsinpaita on villapaita, jossa on omintakeista neuleen ja virkkauksen yhdistäminen, runsas kuviointi ja koreat värit. Miehustan ala- ja yläreuna on virkattu samoin kuin hihan ala- ja yläreuna, ja muut osat on neulottu puikoilla. Virkkauksessa on käytetty kiinteitä silmukoita ja neuleessa sileää neuletta. Virkkauksen yhdistäminen neuleeseen ei ole kovin tavallista eikä vastaavia paitoja tunneta muualla.

Tässä valokuvaaja Mikko Lehtimäki ottaa lähikuvaa Kornsnäsin villatakin käsitehdystä napista. Kun yksi vihjaisee, että tämä on mammografia kameralla, niin muut purskahtavat nauruun.

Näin komea käsin tehty nappi on.

"Korsnäströjan" on aivan erityinen villapaita. Se on kaunis, lämmin, kestävä ja monikäyttöinen, mutta ainutlaatuinen se on erityisesti siksi, että siinä on sekä neulottuja että virkattuja upeanvärisiä kuvioboordeja. Se on siisti myös nurjalta puolelta.

Parikymmentä vuotta sitten Korsnäströjan nousi uuteen suosioon, tosin nyt erityisesti naisten käyttöön useimmiten juhlavaksi villatakiksi muunnettuna. Presidentti Tarja Halonenkin sai täällä vuonna 2004 vieraillessaan Korsnäsin kunnalta lahjaksi arvokkaan Korsnäsin villatakin.

Korsnäain kotiseutumuseon vanhanaikainen museokauppa tuo mieleen muistoja entisajasta.

Täällä viihtyvät niin lapset kuin aikuiset vanhoja tavaroita tutkaillen. Arjen historian on aina kiinnostavaa.

 

Kotiseutumuseossa on esillä Korsnäsin villapaitoja eri ajoilta. 

Alunperin Korsnäströja oli tällä seudulla käytössä 1800-luvun loppupuoliskolta 1900-luvun alkupuolelle. Paitaa pitivät tuolloin miehet ”parempana” vaatteena juhlissa, jopa joulukirkossa. Monelle nuorelle miehelle paidan valmisti morsian. Myös varakkaat talot teettivät rippikouluikään tulleille pojilleen paitoja. Kylätansseissa saattoivat pojat ylpeillä ja kilpailla siitä, kenen helmassa oli eniten tanssivia tyttöjä (jungfrudans-boordi). 

Paitoja valmistettiin erityisesti maataloissa, jotka saattoivat kutsua tekijät taloon. Usein taitava mestari ohjasi tekijöitä, jolloin kolme naista neuloi samanaikaisesti yhdessä polvet vastakkain paidan neulososaa, joku saatoi tehdä erikseen hihat, ja kuvioboordit virkkasi mestari. Vanhin jäljitetty paita on vuodelta 1864, sen tekijä oli Anna-Greta Altin, joka oppi taidon opettajaäidiltään.

Museossa on myynnissä myös tyyliin sopivia ihania pipoja ja lapasia.

Lapaset voi osttaa 35 eurolla tai ohjeen kolmella eurolla.

 

Museossa on esillä paljon kiinnostavaa, kuten vanhoja hääpukuja.

Korsnäs on Manner-Suomen läntisin ja Suomen ruotsinkielisin kunta. Asukkaita on 2219. Runsaat 88,4 %  puhuu ruotsia äidinkielenään. Alueeseen kuuluu pitkä ja kivinen kaistale Pohjanlahden rannikkoa. Korsnäs on elinvoimainen pienyrittäjäyhteiskunta. Noin puolet kunnan asukkaista saa toimeentulonsa omasta perheyrityksestä. Turkistarhaus ja vihannesten kasvihuoneviljely ovat tärkeimmät elinkeinot, lisäksi kunnassa on kolmisen sataa eri alojen pk-yritystä.

Luontoasema Molpehällorna sijaitsee Korsnäsin kunnassa Moikipään kylän ulkosaaristossa merkityn väylän varrella, 6 km Bredskärin kalastamasta, tai 8 km Strand-Mölle–ravintolasta. Alue koostuu useasta yhteen kasvaneesta saaresta. Molpehällorna-alueella on noin kilometrin pituinen luontopolku.

Kesäisin tapahtumien keskipiste on usein kotiseutumuseo.  Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kerstin Sjöstrand lupaa avata museon halukkaille milloin vain. Tämä on pienen paikan etu!

Korsnäsin kotiseutumuseo ti–su klo 13–17. Maalaispäivänä 11.8. leivotaan yhdessä. Yhteisneulontanäytös 8.9. sadonkorjuumarkkinoilla.

korsnas.hembygd.fi

 

kuvat Mikko Lehtimäki.

Kommentit (3)

Vanhojen tekniikoiden ihailija...
1/3 | 

Rouvien työ näyttää hauskalta ja tulokset tosi kauniilta. Mielenkiintoinen tekniikka yhdistää virkkaus, neulonta ja yhdessäolo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat