Kirjoitukset avainsanalla hevoskastanja

Kuka kehtaa tunnustaa menevänsä vähän sekaisin nähdessään puun alla mehukkaan tuoreita, vasta pudonneita hevoskastanjan siemeniä? Minä menen, ja niin tekee kaverinikin.

Lähdemme joka syksy retkelle Hesperian puistoon noukkimaan näitä aarteita muovipussiin. Kykkiessämme puistossa takapuoli pystyssä herätämme aina huomiota. Ihmiset ihmettelevät, että mitä teette noista, syöttekö? Tietääkseni hevoskastanjan siemenet ovat myrkyllisiä ja syötävät kastanjat ovat eri sorttia ja kasvavat etelämpänä.

Kun hevoskastanjan iso, pyöreä ja vähän piikkinen kotahedelmä aukeaa, sisältää paljastuu puhtoisen sileä siemen. Sitä on ihana sivellä kädessä, se on kuin kohdusta tupsahtava puhtoinen vauva. Tämä kiiltävä pehmeys ei kestä pitkään, vaan kuivuessaan kastanja muuttaa väriä.  

Helpoimman sadon saan lapsuudenkotini pihasta. Yhdestä puusta saan monta kassillista hevoskastanjan siemeniä. Kuivatan ne paperin päällä ohuena kerroksena, jotta ne eivät homehdu. Mukavaa sadonkorjuun meininkiä, kun olohuoneessa ja saunassa on kastanjoita!

Edullisesta raaka-aineesta paljon iloa

No mitä niistä sitten teen? En välttämättä heti mitään, mutta kerääminen suo suurta tyydytystä. Olen tehnyt kymmeniä helminauhoja ompelemalla noin 10 cm leveän ja pari metriä pitkän kangassuikaleen putkeksi. Kangasputki käännetään toisin päin ja siihen aletaan pujotella kuivia hevoskastanjan siemeniä. Jokaisen siemenen väliin tehdään napakka solmu.

Helminauhoihin voi hyödyntää vanhat silkkihuivit, hiteimille kuluneet silkkipaidat tai vanhat puuvillahameet. Tämä helmiaskartelu on halpaa, helppoa ja hauskaa niin lasten kuin vanhustenkin kanssa.

Terveydenhoitajaksi opiskeleva tyttäreni oli harjoittelussa muistisairaiden päiväosastolla. Sinne kaivattiin askartelumateriaalia, ja lähetin valmiiksi ommeltuja putkia ja pussillisen hevoskastanjan siemeniä. Oli ihanaa kuulla, että kaikki mummot olivat istuneet tyytäväisinä värikkäät helmet kaulassa!

Kun ystävättäreni haki adoptiotyttären Venäjältä, lähetin sinnekin kastanjahelmet kaikille lastenkodin 15 tytölle. Kastanjahelmillä voi tuottaa iloa monille.

Toki kuivatut hevoskastanjan siemenet ja tammenterhot sopivat myös kransseihin ja kukka-asetelmiin.  Olen tehnyt niistä jopa korvarenkaita virkkaamalla päällyksen ja kiinnittämällä korvarengaskoukun. Kastanja-kangas-putkilosta saa myös persoonallisen kassin sangan.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat