Kirjoitukset avainsanalla koruteline

Torso on italiaa ja tarkoittaa puunrunkoa. Taiteessa sillä on 1500-luvulta alkaen tarkoitettu myös veistosta, joka on tarkoituksellisesti päätön tai raajaton. Kuuluisa antiikin taiteen torso on esimerkiksi Milon Venus.

Nimitystä käytetään myös kuvaannollisesti, kun joku jää vajaavaiseksi tai heikoksi. Elokuva oli torso, lakiesitys jäi torsoksi. Toki torso eli yläruumis on myös anatominen termi: keskivartalo ilman ulokkeita.  

Näitä pohtien torso vaikuttaa aika negatiiviselta asialta, mutta taiteellisesti se on monen mielestä kiinnostava, yksinkertainen ja selkeä muoto. Joka vielä inspiroi kokeilemaan sen tekemistä eri materiaaleista.

Lahtelainen Anu Tikkinen, 41, on ammatiltaan viherrakentaja, joten töitä on meidän ilmastossamme noin puoleksi vuodeksi. Talvella voi tehdä vaikka torsoja kanaverkoista!

– Kuvahaulla pääsee usein ulkomaisille sivuille, joissa on erittäin hyviä ideoita. Esimerkiksi pihallani olevan koivunoksahelmainen torson idean sain yksinkertaisesti googlettamalla kuvahaussa ”torso”. Myös sivuilta etsy.com löytyy paljon kivoja ideoita.

Kotonakin Anulla on muutama torso: olohuoneessa, eteisessä, ulko-ovella ja vessassa.

Olohuoneen torso on päällystetty suodatinpussiruusuilla ja sen sisällä on valo.

Eteisessä on korsettimallinen kanaverkosta ja nauhasta tehty torso. Ulko-ovella on havutorso.

Anun torsoinnostus alkoi viisi vuotta sitten, kun näki lehdessä metallisesta asennusnauhasta tehtyn torson.


– Sitä myydään rautakaupassa ja käytetään esimerkiksi putkien kiinnittämiseen. Kymmenen metriä maksa Tokmannilla 8 euroa. Ohut taipuu ihan käsin taivuttelemalla, mutta paksummassa tarvitaan pihtejä ja sivuleikkureita.

Torson muodossa Anua kiehtoo naiselliset kurvit ja muokattava muoto. Se vain miellyttää silmää. Ja krouvista materiaalista tehtyä torsoa voi sitten koristella ja muokata.

– Teen torson käsikopelolla, joten niistä tulee aina erilaisia. Kun tein ensimmäisen korutelineen asennusnauhasta, niin tein ensin mallia paperisuikaleista. Sitten asennusnauhasta, ja muokkasin vartaloa, kiristin vyötäröä ja laajensin rinnusta.

Anun mielestä paras torso syntyy niin, että yläosa on asennusnauhasta ja helma kanaverkosta. Hame on noin 60 cm pitkä.

– Minulla on aika iso kasa vanhoja kauniita pitsiliinoja ja niistä on haaveissa torso. Haluaisin kovettaa ne torson muotoon. Pohjana voisi olla koruteline, jonka ruuveihin ja muttereihin pitsejä saisi hyvin kiinni.

Aivan ensimmäisen torson prototyypin Anu teki teki poikansa avustuksella.

– Hän pukeutui T-paitaan, ja minä kieritin sen päälle ilmastointiteippiä. Sitten leikkasin sen takaa auki ja päällystin ja täytin paidan sanomalehdellä. Näin yksinkertaisesti voisi torsoa ryhtyä itse tekemään.

"Poikani pukeutui T-paitaan, ja minä kieritin sen päälle ilmastointiteippiä."

Torsoja voi tehdä myös yhdessä.

– Kerran tehtiin tyttöporukalla korutorsoja koko ilta.

Anu alkaa visioida, että runsashelmainen torso olisi ihana puutarhassa. Kaikki vuodenajat näkyisivät siinä. Kesällä kasvis kiipeisivät helmassa, syksyllä sen voisi koristella värikkäillä lehdillä. Talvella torso olisi lumikuningatar.

– Muutama höyhen tai silkkiruusu sopisi siihen kaikkina vuodenaikoina.

Torso siellä toinen täällä

Minulla on kaksi vanhaa kangastorsoa, jotka on tarkoitettu ompelijan apuvälineeksi. Kaksi pientä styroksistakin tehtyä on. Joten intoa torsoihin löytyy täältäkin. Laitan muutaman kuvan esimerkiksi,.

Tämä styroksitorso on noin 30 cm korkea. Olen päällystänyt sen liimaamalla pinnan täyteen virkattua ketjusilmukkapötköä.

Tämä styroksitorso on päällystetty liimaamalla siihen paperipalasia vanhoista kirjoista ja sanomalehdistä. Osaa on tehty vanhemman näköiseksi sivelemällä niille kahvia. Torsotar sai myös itselleen puolikkaat rintaliivit ja puolikkaan hamosen. Ai mitä tällä tehdään? Ei mitään, se on koristeena kotona.

Tämä torso sai käsityökurssilla rujon puvun, uudenlaisen kansallisupuvun kolvilla poltetusta organzasta ja muusta jännästä materiaalista.

Tämä keramiikkatorso oli malmölaisessa galleria Gustuksessa.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat