Kirjoitukset avainsanalla liljan lankakauppa

1. Käsityöalan opiskelu Kankaanpään opistossa

Olen aina tykännyt käsitöistä ja pyörinyt mielelläni aihepiirin parissa niin käsiyötapahtumissa kuin käsityöläisiä haastattelemassa. Omissa käsissäkin on aina käsityö. Pitkään mietittyäni päätin repäistä ja hain töistä opintovapaata. Lähdin Kankaanpään opistoon yhdeksäksi kuukaudeksi opiskelemaan kädentaitojen ohjaajaksi. Tämä ei ole mikään ihan pieni hyppy,  muuttaa 56-vuotiaana satakuntalaiseen pikkukaupunkiin asumaan opiskelija-asuntolassa. Minua helpotti se, että tunsin paikan. Olen nimittäin ollut siellä kesäkursseilla jo 15 kesänä.

Olen realisti enkä tavoittele uutta ammattia, vaan uusia ajatuksia elämästä. Niitä on jo tullutkin runsaasti. Ohjatessasi pieniä askartelutuokioita niin vammaisille, vanhuksille, työttömille, terveille kuin tavallisillekin olen huomannut, että osaan edelleen opettaa. Se on nimittäin peruskoulutukseni, kotitalousopettaja. Kun vielä sain potkut töistäkin kesken opiskelun, niin on äärimmäisen kiinnostavaa suunnitella, mitä kaikkea voisin pyrkiä tekemään opiskelun jälkeen. Olen myös huomannut, että pienellä itselle vieraalla paikkakunnalla on kauheasti uutta ja kivaa tekemistä, kun lähtee reippaasti etsimään sitä.

www.kankaanpaanopisto.fi/

Opetus 1: Lähde rohkeasti etsimään uutta elämässä.

2. Käsityö yhdistää ihmisiä huonollakin kielitaidolla - давай говорить по русски

Piipahdin Pietarissa käsityömessuilla 23.-25.3. 2018. Nämä craftbazar-messut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Messut olivat ihan Pietarin keskustassa museossa, aika pienimuotoiset mutta sain hyvin kulumaan koko päivän siellä.

Kuvailisin venäjän kielen taitoani lähinnä välttäväksi, sillä pystyn tekemään yhdessä lauseessa kolmen tyyppisiä kielioppivirheitä. En nimittäin välitä uhrata aikaani kielioppiin. Toisaalta mikään ei sulje suutani, ja käytän aktiivisesti ”ralli-venäjääni” matkustellessani naapurimaassa. Sönkkäsin koko päivän venäjää tuolla messuilla, koska juuri kukaan ei osannut englantia. En ole koskaan ennen ollut niin tyytyväinen ja ylpeä itsestäni kuin tuon päivän jälkeen. Osaan paljon paremmin englantia ja ruotsia, mutta niiden puhuminen ei tuo vastaavaa tyydystystä. Päätin, että vielä kerran hakeudun venäjänkieliselle käsityökurssille tai muutaman tunnin masterklassiin, kuten siellä päin käsityötuokioita kutsutaan.

Kuvassa oleva ukrainalainen Mariia Crozdova puhui niin hyvää englantia, että jäin pidemmäksikin aikaa hänen kanssaan juttelemaan huovutuksesta. Hänellä on työpaja-myymälä Kiovassa Ukrainassa.

craftbazar.ru

www.etlehti.fi/blogit/reijan-rasymatto/nukkeja-ja-nalleja-katso-mita-kii...

www.etlehti.fi/blogit/reijan-rasymatto/huovutusta-ja-kankaanpainantaa-te...

 

Opetus 2: Huonollakin kielitaidolla pärjää. Avaa suusi ja kokeile.

3. Korsnäsin paidan neulontaa på svenska

Olin viime kesänä juttukeikalla kirjoittamassa matkajuttua ET-lehteen kuudesta ruotsinkielisen Pohjanmaan kunnasta. Yksi kohde oli hywin ruåtsinkielinen Korsnäs, ja sen kotiseutumuseo. Tapasin siellä kokeneita yhteisneulojia. Ennen pyöröpuikkoja paita tehtiin nimittäin nelisin, jolloin neulominen oli nopeampaa kuin yksin. Yhteistyö on tärkeää, sillä nopean täytyy hidastaa, jotta löytyy yhteinen rytmi ja käsiala pysyy samanlaisena. Villapaidassa yhdistetään neulomista ja virkkausta, kuviointi on runsasta ja värit koreat.

Minulle tuossa käsityötapaamisessa kiinnostavinta oli tutustua ruotsin ja suomen kielten luontevaan blandaukseen, jossa kumpikin puhuu haluamaansa kieltä. Tämä on kuulemma esimerkiksi Vaasassa ihan arkinen käytäntö. Minä esitin haastattelukysymykseni suomeksi, ja vastapeluri vastasi ruotsiksi. Näin homma hoitui nopeasti ja luontevasti.

https://www.etlehti.fi/blogit/reijan-rasymatto/korsnasin-villapaita-neul...

Opetus 3: Haluan opiskella lisää ruotsia ja matkustaa ruotsinkielisellä Pohjanmaalla.

4. Esko, 83, isännöi käsityöliikettään kuutena päivänä viikossa

Parkanolaisen Esko Sirolan, 83, luotsaama käsityöliike Parkanon kehräämö on ihana paikka. Se on täyden palvelun lanka-, kangas-, kude- ja tarvikekauppa. Lisäksi on nallen kuonoa, nahkaniittiä ja kaikenlaista nippeliä ja nappelia nuken silmistä puisiin kynttilänjalka-aihioihin. Olisin voinut viipyä täällä tuntikausia tutkimassa valikoimaa. Mitä täältä ei löydy, sitä ei käsityöntekijä tarvitsekaan! On mahtava päästä joskus koskettelemaan ja tutkimaan käsityötarvikkeita, sillä nykyisin tuntuu, että kaikki on pakko tilata netistä. Helsinkiläisenä kadehdin näitä maakunnissa olevia palvelevia isoja käsityöliikkeitä, jotka puuttuvat pääkaupunkiseudulta täysin. Parkano on Pirkanmaalla noin 85 km päässä Tampereesta. Suosittelen retkikohteeksi! Ryhmätkin ovat tervetulleita, mutta Esko pyytää soittamaan niistä etukäteen, sillä silloin hän hankkii myymälään apukäsiksi entisiä työntekijöitä.

Esko Sirola on oikeasti eläkkeellä, mutta avaa liikkeensä kuutena päivänä viikossa.

- Enemmän tämä on harrastus minulle, ei mitään valtavaa bisnestä. Mutta tykkään palvella asiakkaita ja tiedän mistä tilata, jos joku asiakas haluaa jotain erityistä. Olen toiminut yrittäjänä täällä 1950-luvun puolivälistä, jolloin jatkoin isäni perustamaa liikettä.

Parkanon kehräämö, Kuttikallionkuja 6, 39700 Parkano, puhelin 03 4482204

www.facebook.com/pg/parkanonkehraamo

Opetus 4: Täytyy yrittää pitää itsensä niin hyvässä kunnossa, että olisi Eskon ikäisenä yhtä vireä. Ehkä se onnistuu käsitöillä...

5. Liljan lankakauppa on kuinvärikäs karkkipuoti keskellä metsää

Terveisiä Siikaisten 190 asukkaan Leväsjoen kylästä! Paikka on "vähän" sivussa, sillä esimerkiksi Poriin on 43 km ja Tampereelle 127 km. Mutta käsityöihmiset löytävät tänne peltojen keskelle tiensä, sillä Liljan lankakauppa on aivan superihana, kuin karkkikauppa!  Kolmen tien risteyksessä oleva vanha kyläkauppa sai uuden elämän sympaattisena lankakauppakahvilana vuonna 2014. 

Pauliina Lilja, porilainen kaupunkilaistyttö päätyi parikymmmentä vuotta sitten Liljan tilalle maajussin morsiameksi. Ajan mittaan maatyöt vähenivät ja ikänsä käsitöitä harrastanut Pauliina toteutti haaveensa oman lankakaupan perustamisesta ja itsensä työllistämisestä. Puoti on ihanasti remontoitu ja tapetoitu. Pauliina on koko ajan läsnä asiakkaille, ja kiireettömyys huokuu hänestä.
– Moni ihan villiintyy täällä kaupassa kauniiden lankojen keskellä. Aika yleinen toive on, että saisinko tulla tänne joskus illalla vaikka järjestelemään lankoja. Olisi ihanaa olla täällä yöpaita päällä, juoda lasi viiniä ja katsella lankoja, Pauliina nauraa.

www.liljanlankakauppa.fi

https://www.facebook.com/liljanlankakauppa/

https://www.etlehti.fi/blogit/reijan-rasymatto/liljan-lankakauppa-kuin-m...

Opetus 5: Älä koskaan aliarvioi pienten paikkakuntien tarjontaa. Sieltä voi löytyä helmiä.

6. Marja-Liisan tontut ovat ihanan ilmeikkäitä ja persoonallisia

Pomarkkulainen Marja-Liisa Alanissi, 85, on ommellut parisataa tonttua. Niitä on kaiken kokoisia, -muotoisia ja -ikäisiä. Tyttöjä ja poikia, puisia tonttuja, pehmeitä vanutäytteisiä tonttuja, isonenäisiä tonttuja. Osalla on parta ja villapaita, toisilla lapaset, joillakin rillit. Mutta jokaisella on erilainen ilme.

Ihastuin niin Marja-Liisan tonttuihin, että halusin ne jonnekin lapsien ihailtavaksi. Ryhdyin siis kuratoimaan tonttutaidetta! Sain tontut esille Kankaanpäässä tyhjillään olevaan kenkäkauppaan yrittäjien joulutapahtumaan. Tonttula oli auki viitenä päivänä ja siellä kävi paljon ihmisiä, niin lapsia kuin aikuisia. Marja-Liisa oli itsekin usein paikalla. Oli hienoa tutustua Marja-Liisaan, organisoida näyttely ja vielä nähdä vierailijoiden innostus.

https://www.etlehti.fi/blogit/reijan-rasymatto/pomarkkulaisella-marja-li...

Opetus 6: Luota vaistoosi. Jos uskot jonkin tapahtuman organisoinnin kannattavan kaikesta vaivasta huolimatta niin tee se.  

 

7. Helsingin Kaapelitehtaalla on kässäfestarit toukokuussa 2019

Tapasin sattumalta kaupungilla vanhan tuttuni Mira Ekosen, joka on pitkän linjan kädentaito-opettaja, kässäyrittäjä ja tällä hetkellä opiskelee vielä kulttuurikintuottajaksi. Hän mainitsi suunnittelevansa keväällä 2019 kässäfestareita Kaapelitehtaalle. Tarkoitus olisi luoda ihan uudenlainen, toiminnallinen, osallistava ja luova kädentaitotapahtuma.

Innostuin valtavasti ja pyysin Miralta, että saisinko tulla mukaasi pikkuapulaiseksi ideoimaan ja suunnittelemaan. En meinannut unta saada yöllä, kun mietin kässämessujen mahdollisuuksia. On mahtavaa innostua jostain uudesta.

Miran suunnitelmat ovat sittemmin jo hiukan tarkentuneet ja tapahtumalla on kotisivutkin.  Kässäfestareilla annetaan kävijöille mahdollisuus kokea käsillä tekemisen riemua ja tarjotaan uusia tee itse -ideoita. Paikalle tulee paljon materiaali-  ja tarvikemyyjiä, työpajoja, demoja sekä tuote-esittelyitä. Valmiiden käsitöiden myynti on vain pieni sivujuonne, sillä innostava tekeminen on tärkeintä. Tapahtuma on avoinna 10. – 11.5.2019, molempina päivinä festarihenkeen klo 12 – 20. Pääsylipun hinta on 10 euroa/ päivä tai 18 euroa/ 2 päivää.

www.kässäfestarit.fi

www.facebook.com/kassafestarit/

Opetus 7: Käsityöalalla riittää toimittajallekin tekemistä, ehkä jopa palkallista joskus: tiedottamista, organisointia.

 

 

Kommentit (6)

Eni Kestine
6/6 | 

https://fillersworld.co/product/buy-allergan-botox-online-without-prescr...
https://fillersworld.co/product/dysport-type-a-2x500units
https://fillersworld.co/product/azzalure-2x125-iu
https://fillersworld.co/product/xeomin-1x100iu
https://fillersworld.co/product/hyaluronidase-1500-iu
https://fillersworld.co/product/how-does-neurobloc-work
https://fillersworld.co/product/bocouture-1x50-units
https://fillersworld.co/product/buy-tor-bac-10x5ml-ampoules-online
https://fillersworld.co/product/teosyal-27g-deep-lines-2x1ml
https://foxyfiller.co/product-category/restylane-filler
https://foxyfiller.co/product-category/revanesse
https://foxyfiller.co/product-category/revanesse
https://foxyfiller.co/product-category/revolax
https://foxyfiller.co/product-category/buy-juvederm-online
https://foxyfiller.co/product-category/radiesse
https://foxyfiller.co/product-category/teosyal
https://foxyfiller.co/product-category/aqualyx
https://foxyfiller.co/product-category/botox
https://foxyfiller.co/product-category/profhilo
https://foxyfiller.co/product-category/belotero
https://foxyfiller.co/product/bocouture-1x50-units
https://foxyfiller.co/product/dysport-type-a-1-x-300units
https://foxyfiller.co/product/xeomin-1x100iu
https://420buds2go.com/product/white-runtz-for-sale-near-me
https://420buds2go.com/product/buy-dmt-online
https://420buds2go.com/product/buy-purple-urkle-online
https://420buds2go.com/product/ace-killer-og
https://420buds2go.com/product/buy-sun-rocks
https://420buds2go.com/product/cookies-high-flyer-premium-cartridge
https://420buds2go.com
https://420buds2go.com/product-category/concentrates
https://420buds2go.com/product/northern-lights-cannabis-strain
https://420buds2go.com/product/buy-pootie-tang-online
https://420buds2go.com/product/buy-tko-edibles-milk-chocolate-bar-online
https://420buds2go.com/product/grenadine-strain
https://420buds2go.com/product/hawaiian-skunk
https://psychedelicforsale.co/product/buy-liquid-lsd-online
https://psychedelicforsale.co/product-category/buy-psychedelics-online
https://psychedelicforsale.co/product/order-ibogain-online
https://psychedelicforsale.co/product/buy-blue-meanie-online
https://psychedelicforsale.co
https://psychedelicforsale.co/product/buy-drug-pcp-online
https://psychedelicforsale.co/product/buy-dmt-online
https://psychedelicforsale.co/product/order-mushroom-campsules
https://psychedelicforsale.co/product/penis-envy-dosage
https://psychedelicforsale.co/product/buy-golden-teacher-online
https://psychedelicforsale.co/product/buy-xanax-online
https://psychedelicforsale.co/product/order-mushroom-campsules
https://psychedelicforsale.co/product/buy-morning-glory-seeds-online
https://psychedelicforsale.co/product/peyote-for-sale
https://psychedelicforsale.co/product/buy-lsd-crystal-online
https://trippstore.us/
https://trippstore.us/product/buy-dmt-drug-online/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ajan mutkittelevaa tietä Kankaanpäästä kohti Siikaisten Leväsjoen kylää. Idylliset peltomaisemat ja maalaistalojen pihapiirit vilisevät ohi. Kolmen tien risteyksessä on vanha kyläkauppa, joka on saanut uuden elämän sympaattisena lankakauppakahvilana, kun Pauliina Lilja perusti sen vuonna 2014. 

Porilainen kaupunkilaistyttö päätyi parikymmmentä vuotta sitten Liljan tilalle maajussin morsiameksi, mutta ajan mittaan maa- ja metsätyöt vähenivät. Ikänsä käsitöitä harrastanut Pauliina toteutti haaveensa oman lankakaupan perustamisesta ja itsensä työllistämisestä.

– Ensimmäisen vuoden olin vuokralla Leväsjoen koululla, kunnes hankin kyläkaupan omakseni. Leväsjoen vanha kyläkauppa sulki ovensa kauppiaan jäätyä eläkkeelle. Remontoimme ja tapetoimme sen yhdessä mieheni Karin kanssa kauniiksi. Kahvila piti tietysti rakentaa mukaan, jotta kyläläisillä on kokoontumispaikka. 

 

Leväsjoen kylässä on vakituisia asukkaita vain 190. Mutta heillä on Satakunnan upein lankakauppa! Vaikkei lankojen päälle ymmärtäisikään, saa kaupan kahvilanurkkauksessa väkisinkin niiden tarjoamaa väriterapiaa.

Liljan lankakauppa on täynnä kauniita lanka-asetelmia. Siellä tulee jännän kupliva olo, tekisi mieli koskea kaikkiin lankoihin. Kaikki on niin tyylikkään kauniisti esillä, että karkkikauppa on ainoa sopiva vertaus. On ihan pakko saada jokin lanka mukaan.

Kulkiessani eri huoneissa ihailemassa lanka-asetelmia en voinut taas kuin huokailla, että miksi pääkaupunkiseudulla ei ole tämmöisiä kauppoja. Pauliina toteaa, että kalliit vuokrat ovat se syy. Mutta jotenkin surullista, että vaikka siellä asuu valtavasti potentiaalisia asiakkaita, niin heille ei ole varaa tarjoa Liljan lankakaupan tapaista liikettä. Mutta 190 asukkaan Leväsjoella se kannattaa. Verkkokauppa ja liike ovat tasaveroisia tuottajia Pauliinan mukaan.


– Tällä hetkellä myynti jakaantuu aikalailla puoliksi verkkokaupan ja myymälän välillä. Ne eivät missään nimessä sulje pois toisiaan. Ihmistä tarvitaan aina.

Kaupassa käy monenmoisia ryhmiä, marttoja, käsityöporukoita ja vaikkapa ystäväpoppoita.

Pauliina leipoo joka aamu tuoretta pullaa lankakahvilaansa.

 

Lankakauppias Lilja kehuu työnsä olevan älyttömän kivaa.

- Aikaa ei tarvitse kuluttaa autossa istuen työn ja kodin väliä matkustaessa. Kotini on hyvin lähellä puotia. Aamun ensimmäiset asiakkaat ovat yleensä miehiä. He juovat kahvinsa ja vaihtavat kuulumisensa kahvilapöydissä. Neljän aikaan on iltapäiväkäsityökerhon vuoro.

Mikä hauska tapa kutsua keittiötä! Pauliinan mukaan tämä on normaalia Porin murretta.

Kaupassa on myynnissä myös omia Leväsjoki-tuotteita sukista rätteihin. Syrjäisen Leväsjoen kylän asukkaat ovat erityisen ylpeitä lankakaupasta, koska se on herättänyt kyläraitin eloon.

Satakunnassa järjestetään joka toinen vuosi Vuoden Kyläteko -kilpailu. Liljan lankakauppa on voittanut tämän palkinnon, sillä se on elävöittänyt kylää ja tuonut paljon hyvää ympärilleen. Liljan lankakauppa on kyläläisten tärkeä kohtaamispaikka.

 

Kaupassa on tietenkin myös alennuskoreja, ja näistä kaikki lankahamsterit tykkäävät! Löytämisen ilo ja pieni kaivelu on ihanaa, ja kymmenien eurojen lankalasku tuntuu puhtaalta säästöltä. Mutta vakavasti puhuen, lankakerä on terveystuote, joka piristää kuin vitamiinipilleri.

 

Liljan lankakaupassa on laaja perusvalikoima lankoja – saatavilla on yli 40 lankalaatua ja yli 1000 eri sävyä. Kyläläisten ja kesäasukkaiden lisäksi asiakkaita käy säännöllisesti 150 kilometrin säteeltä − vaikka yrityksellä on nettikauppakin. Laadukkaan ja edullisen tuotevalikoiman lisäksi osa kaupan viehätystä on sen kodikkuus ja sijainti maaseudun rauhassa. Vastaavaa tunnelmaa ei saa kauppakeskuksissa. Vaikka verkkokaupat jyräävät kivijalkaliikkeitä alleen, on lankakaupan tilanne hyvä. Neulojat ja virkkaajat haluavat hypistellä lankoja, ja sitä ei verkkokaupassa voi tehdä.

Liljan lankakauppa on yksi Suomen neljästä Drops superstoresta, jossa on koko valikoima esillä. Muut ovat Tapion kauppa Kauhajoella, Kippovalimo Böök Simonniemellä ja Menita Helsingissä.

Pauliina haluaa tarjota asiakkailleen hyvää mieltä.
– Tänne saa tulla hakemaan inspiraatiota ja hypistelemään. Tärkeintä on, että asiakkaalla on lähtiessä hyvä fiilis.

Liljan lankakaupan menestysresepti on Pauliinan mukaan yksinkertainen – lankaa, kahvia ja vessa. Resepti tuntuu toimivan, sillä asiakkaita tulee ympäri Suomea, bussilasteittain.

Pauliina on koko ajan läsnä asiakkaille, ja kiireettömyys huokuu hänestä.
– Ihmiset ovat aina tärkeimpiä. Moni ihan villiintyy täällä kaupassa kauniiden lankojen keskellä. Aika yleinen toive on, että saisinko tulla tänne joskus illalla vaikka järjestelemään lankoja. Olisi ihanaa olla täällä yöpaita päällä, juoda lasi viiniä ja katsella lankoja, Pauliina nauraa.

Hän tekee käsitöitä niin paljon kuin ehtii.
– Kun uusi lankakuorma tulee, niin olen viikon sekaisin. Tykkään eniten huivien neulomisesta. Se on hyvä lahja, kuin halaus, johon lahjan saaja voi kietoutua. Mieheni mummu aikoinaan neuvoi ajattelemaan joka silmukalla ihmistä, jolle kudon.

 

Liljan lankakauppa

Leväsjoentie 1212, 29880 Leväsjoki

Aukioloajat: ma-pe 10-16 sekä kk:n ensimmäinen lauantai klo 10-16

Puh: 040 9111066

www.liljanlankakauppa.fi

https://www.facebook.com/liljanlankakauppa/

 

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Toimittaja voisi tutustua seuraavaksi pääkaupunkiseudun tunnelmallisiin puoteihin. Näyttää olevan virheellinen käsitys niiden olemassaolosta. Tunnelmallisia lankakauppoja löytyy myös, sekä kahviloita ja vanhoja, kauniita rakennuksia. Vaikka Weisteeltä ja Kässäkammarista voit aloittaa.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat