Kirjoitukset avainsanalla Ilomar

Mainos

Suomen Kädentaidot Tampereella on monelle käsityöyrittäjälle ja innokkaalle harrastajalle vuoden kohokohta. On mahtavaa tavata samanhenkisiä tyyppejä, saada uusia ideoita ja ostaa tarvikkeita!
Tunnelma oli taas niin positiivinen, innokas ja startup-henkinen, että se oli kuin käsityöihmisten Slush. Tapahtuma rikkoi kävijäennätyksen, sillä kolmessa päivässä 13.–15.11. messuilla kävi lähes 44 000 käsityön ystävää. Se on Euroopan suurin käsi- ja taideteollisuusmessutapahtuma. Kumma, ettei sitä osata markkinoida turisteille!

Ensimmäisenä katseeni naulautui värikkääseen takkiin, joka lähtikin heti mukaani. Hyvinkääläinen Marja Huuskonen tekee vanhoista vilteistä takkeja ja tunikoita Ilomar-merkillä.
– Tuotteiden ideat kumpuavat  lapsuuden onnellisista päivistä ja vaatimattomasta 50-luvun maalaiselämästä Ilomantsissa. Kaikki käytettiin loppuun tai laitettiin talteen tulevaa käyttöä varten. Tästä elämäntavasta kumpuaa toimintaidea kerätä ja hyödyntää käytöstä poistettuja tekstiilejä, Huuskonen kertoo.


Ilomarin Unique-takki lähti mukaani 190 eurolla. En usko, että samanlaista tulee koskaan vastaan. Vanhat viltit ovat nousussa kierrätyksessä, en ollut ennen nähnyt niistä tehtyjä tuotteita. Ostin messujen keräilyosastoilta Marjatta Metsovaaran suunnitteleman 60-luvun viltin 25 eurolla. Samoissa tangoissa myytiin tuon aikakauden verhoja 100 eurolla. Eli nyt pitää säästää kaikki viltit vinteiltä ja mökeiltä!

Ihanaa vanhaa ja uutta

Helena Raussi-Tihulalla on myyntipöydällään ihania vanhoja pitsejä, kirjonta- ja parsintamalleja, nappeja ja lankaa.
– Myyn viisi vuotta sitten kuolleen ompelijaäitini tilpehöörijäämistöä. Ja on tullut itsekin keräilytyä kaikkea. Tämä on paras paikka myydä vanhaa ompelutavaraa, sillä täällä käyvät ihmiset oikeasti arvostavat vanhoja tekstiileitä ja tarvikkeita.

Helena myy hyvin edullisesti, esimerkiksi kauniit vanhat pitsiliinat A4-kokoisessa muovissa kolmella eurolla. Hän aikoo tulla vielä ensi vuonna messuille myymään, mutta ei sitten enää.

Messuilla kulkiessa huomaa helposti, että vaatteiden ompelu on nousussa uusien värikkäiden ja joustavien kotimaisten kankaiden myötä. Kangasmyyjiä on paljon ja heidän tiskeillään parveilee paljon nuoria äitejä ostamassa retrokankaita. On hienoa, että on niin paljon suomalaisia kuosien suunnittelijoita. Tämä kuva on joensuulaisen kangasverkkokauppa ja kuosisuunnittelimo Käpysen myymälästä.


Messuilla näkee kaikkea pientä ja hauskaa. Silmiini osui Marttojen essukilpailu-finalistit. Varsinkin voittaja oli mainio, Mirja Ämmälän ompelema kansallispukuhenkinen Alavus-essu. Tämä essu käy niin arkeen kuin juhlaan.


 Paimiolainen Succaplokki on pitkään tehnyt kierrätysmateriaaleista neulonnan apuvälineitä. Knitting is not a crime -kassi sopii monelle neuloosiin sairastuneelle lahjaksi.


Kemin nahkatarvike myy erivärisiä parkittuja kalannahkoja. Niistä voi ommella todella persoonallisen kukkaron tai kassin!

Töysän jalkineen värikkäät lapikkaat ovat ihania, samoin Taito Pirkanmaan villasukat.


Lankoja messuilla oli todella paljon, monia yrittäjiä ympäri Suomea. Yksi uusi lankatulokas oli Werannas, joka tekee yhteistyötä kenialaisen kenana knittersin kanssa. Salla Thure kertoo, että heidän myymänsä kenialainen käsinkehrätty lanka on sitkeää, eikä se oikeastaan huovu vaikka moni haluaisi huovuttaa sitä. Sadan gramman kerä maksaa 8,90 euroa.  Käsintehdyt puikot ja virkkuukoukut tuntuvat ihanilta. Werannas on nettikauppa mutta heillä on varastomyymälä Helsingin Malmilla.

Helsinkiläinen Vihreä vyyhti -lankamyymälä näyttää mallia, kuinka langoista saa kauniin taulun seinälle. Samalla se toimii kätevästi säilytyspaikkana.


Siilinjärveläinen Punojan puoti myi upean värisiä metallilankoja. Näitä löytää harvoin! Joulun aikaan niitä on myynnissä myös Kuopion pikku Pietarin pihassa.

Ihastusta herätti uusi Taitokatu, joka esitteli yhdeksän eri puolella Suomea toimivan Taito-yhdistyksen toimintaa, osaajia ja tuotteita.


Taito Itä-Suomen ständillä Anne Ossi kertoi ylpeänä, että Suomen Kädentaidot uutuustuotteeksi valittiin Mustikka-puolukka-keittiöpyyhe, joka kuuluu Taito Itä-Suomen ideoimaan tuotesarjaan. Tuotesarja on saanut inspiraationsa Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista.
– On uskomattoman hienoa, että loimme näin myyvän tuotteen, jota ostavat niin nuoret kuin vanhat. Olemme joutuneet hakemaan tuotteita lisää Mikkelistä kesken messujen, Anne Ossi nauraa.


Taito Pirkanmaan osastolla oli näin upeat kangaspuut!


Taito Satakunnan osastolla sai ostaa muun muassa Kankaanpää-lapaspaketteja.
Taito Varsinais-Suomen osastoilta löytyi todella kiinnostava uutuus punomiseen ja ompeluun, Green Craft- materiaalit.
Materiaalin valmistaa suomalainen perheyritys Dafecor Oy. Tekstiiliraaka-aineet kerätään teollisuudelta ja kuluttajilta ja työstetään mekaanisesti uudelleen. Tekstiilit revitään ja karstataan harsomaisen ohueksi, jonka jälkeen se laskostetaan monikerroksiseksi ja neulataan kiinteäksi. Huopa- ja vanumaiset materiaalit eivät koskaan ole täysin samanlaisia.


Tuotetta myydään eri levyisenä nauhana ja isompanakin palana. Esimerkiksi 15 metriä sentin levyistä nauhaa maksaa 5 euroa. Taito Varsinais-Suomi järjestää kursseja eri toimipisteissään. Todella kiinnostava uusi tuote!

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat