Katariina ja Jyrki Tiainen pyörittävät yhdessä Kokkolassa Käsityöliike Katariinaa, jonka Katariinan vanhemmat perustivat vuonna 1982.

– Bisneksessä on ollut vuosien mittaan ylä- ja alamäkiä, mutta asiakasyhteys on pelannut aina. Kun pitää mielessä, että asiakas on maailman tärkein ja hänet pitää huomioida, niin sen jälkeen homma sujuu, Katariina toteaa.

Hyvä esimerkki tästä ovat Tiaisen pariskunnan maakuntamatkat, joita he saattavat erityisesti syksyisin tehdä kolmekin viikossa.

- Teemme usein yhteistyötä Maa- ja kotitalousnaisten ja Marttojen kanssa. Usein heillä on joku teema, esimerkiksi viime vuonna oli nainen ja metsä. Pakkaamme auton täyteen lankoja ja ajamme esimerkiksi Kälviälle, Halsualle, Kinnulaan tai Veteliin. Eli paikkakunnille, jossa ei ole lankakauppoja, Katariina kertoo.


Jokaisesta langasta on malleja, puikkoja saa kokeilla, neuvoja annetaan ja lankoja saa ostaa esittelyhintaan. Paikalla on aina vähintään 20 henkeä.

– Maakuntiin jalkautuminen kannattaa, ja on mukava tavata uusia ihmisiä.Yksi parhaita paikkoja myynnin kannalta on Kinnula, jossa kokoontuu neulekahvila Puikkoparlametti STI-huoltoasemalla joka toinen keskiviikko, Jyrki nauraa.
Katariina neuloo ponchoa ja ihastelee langan pehmeyttä.

– Haluan, että lanka kaunistaa, ja se saa vähän kimmeltääkin. Suosituin lankamme on Step aloe vera, josta tulee ihanan ohut sukka, jota voi pitää vaikka paljaassa jalassa. Se sisältää aloe veraa ja jojoba-öljyä. Alpakkaa myydään tällä hetkellä  paljon. Se on 8 kertaa villaa lämpimämpää.

Jyrki paljastaa jotain hyvin melenkiintoista itsestään: hän osaa neuloa ja virkata!

– Olen opiskellut Steiner-koulun opettajaksi Saksassa ja kyllä minulta sukat syntyvät tarpeen tullen. Mutta kun yritin viime viikolla tehdä kahta sukkaa yhtä aikaa pyöröpuikoilla niin huomasin, ettei se ollut minun juttuni. Mieluummin hoidan käsityöliikkeen yhteydessä olevaa nettikauppaamme.

Katariina: Jyrki on maailman paras mies.
Jyrki: Unelmieni täyttymys on jakaa Katariinan kanssa koti ja työpaikka.

Rakkautta lankakaupassa

Katariina ja Jyrki tapasivat toisensa keski-ikäisinä, maaliskuussa 2010. Molempien aiemmat liitot olivat päättyneet eroon muutamia vuosia aiemmin, ja kummallakin oli kolme lasta.

Katariina suoritti yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa Seinäjoella, ja Jyrki oli yrittäjäopistolla töissä. Katariina lähetti Jyrkille sähköpostia. Viestissä oli yksi lause, joka Jyrkin mielestä vei sen piirun verran syvempään suuntaan: ”vaikutit mukavalta”.

Jyrki ”tarkisti taustat” kokkolalaisella tutullaan, sai mairittelevan raportin ja vastasi Katariinan viestiin. Meni kukkapuska kädessä käymään, ja siinä se oli. Naimisiin mentiin jo saman vuoden uutenavuotena. Jyrki muutti Katariinan perässä Kokkolaan ja käsityöliikkeestä tuli yhteinen yritys.

Vuosi ennen tapaamista Jyrki oli saanut sydänpysähdyksen. Katariinallakin oli ollut sydänlihastulehdus. Kumpikin oli päättänyt elää tässä ja nyt.

Sydänpysähdys vaikutti Jyrkin keskittymiskykyyn ja muistiin niin, että hän on työkyvyttömyyseläkkeellä. Mutta elämää sujuu silti duurissa, autellessa Katariinan liikkeessä.

Tapahtumia ja yhdessäoloa

Käsityö on yhä enemmän sosiaalista yhdessä oloa. Siksi Tiaiset järjestävät monenlaista tapahtumaa langan ympärille. Joinakin kesinä on ollut neuleristeily Tankarin majakkasaarelle Kokkolassa. Katariina goes Rosso -tapahtumassa virkattiin virkkausvääpelin ohjaamana palapeittoja syömishäiriöklinikalle.

– Käytännössä se toimi niin, että kun asiakas tuli Rossoon syömään, kysyin, haluaisiko hän virkata  yhden palan peittoon. Moni halusi. Monta vuotta lähetimme satavuotiaille, joita saimme ne asiakaslahjoituksina. Nyt yritämme taas keksiä jotain muuta.

Huhtikuinen neuleristeily Turusta Tukholmaan on yksi esimerkki yhdessä tekemisen hauskuudesta. Se järjestetään yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

– Ensin näytämme videon Kölnin muotimessuilta, joilla olemme juuri edellisellä viikolla. Siellä esitellään seuraavan syksyn trendit neulemuodin saralta. Seuraavana päivänä kotikutoinen muotinäytös, lankaesittelyjä ja työpajoja, joissa voi kokeilla eri tekniikoita opastajan avulla. Yritetään luoda leppoisaa käsityökahvilan fiilikstä, mukavaa yhdessä oloa.

Lopuksi olisi hauska tietää, mitä muita kiinnostavia lankaliikkeitä Pohjanmaalla on. Koska Tiaiset tuovat jonkin verran maahan lankoja jälleenmyyjille, osaa Jyrki heti suositella.

– Ylivieskan kotikutomo Ylivieskassa ja Närpes handarbetsaffär Närpiössä ovat molemmat hyviä esimerkkejä kiinnostavista kaupoista. Närpiöläinen nettikauppa toimii myös suomeksi, Jyrki toteaa.  

Oikein & nurin -käsityöristeily houkuttelee taas käsityön ystäviä merelle 16.–17.4. www.vikingline.fi.

Valitettavasti tälle vuodelle neuleristeily on jo loppuunmyyty.

www.nettikatariina.fi ja www.facebook.com/Käsityöliike Katariina

Ylivieskan kotikutomo, www.ylivieskankotikutomo.fi

Närpes handarbetsaffär, www.craftchest.fi

Nosto:
 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla