Kirjoitukset avainsanalla ovikoriste

 

Sain työkaveriltania aivan ihania, kulahtaneita ja elämää nähneitä kakkuvuokia, joita oli käytetty vuosikausia leipomossa. Osa on niin kauniisti patinoituneita, että ne ovat kauniita ihan sellaisenaan, ilman mitään tuunausta. Näistä saisi upean tilateoksen seinälle.

Osa oli vähemmän kiinnostavan näköisiä, ja päätin maalata niitä ovikoristeeksi. Aluksi tekninen assistenttini alias miesystäväni porasi vuokiin muutamia reikiä.

Spray-maalaaminen on kerrostaloasunnossa aina hankalaa. Hoidin asian parvekkeella pahvilaatikon sisällä. Lisäbonuksena sain osittain maalattuja sanomalehtiä, joista sain mainiota materiaalia korttiaskarteluun.

Vuoka on elämää nähnyt, sillä sitä on paiskottu vuosikausia leipomossa.

Tähän malliin en hyödyntänyt porattuja reikiä lainkaan, vaan kiinnitin kuumaliimalla sekä pitsin että koristeet. En erityisesti pidä kuumaliimasta, sillä siitä jää ikävä klöntti eivätkä nämäkään koristeet pysyneet kovin hyvin liimalla. Rautalankakiinnitys reikien kautta on varmempaa.

Kesällä virkkasi bussikäsityönä pieniä sydämiä, jotka täytin vanhan tyynyn vanulla. Mietin pitkään jonkinlaisen kranssin tekoa, mutta niiden kasaaminen paksulla rautalangalla vaati vielä pohtimista.

Lopulta tein näin, että tökin rautalankaa paristakin kohdasta tyynyjen läpi ja peitin rautalangat puuhelmillä. Rautalangan pään käsittelin pihdeillä kiemuraksi.

 

Tilasin nettikaupasta edullisesti styroksikranssipohjia. Tavallaan ne ovat tylsiä, jotenkin liian symmetrisiä. Mutta aina ei jaksa tehdä kranssipohjaan itse sanomalehdestä. Virkkasin kranssipohjan maanläheisen värisellä langalla, jossa on oranssin ja keltaisen sävyjä. Ompelin sen täyteen nappeja, ja tulos on mielestäni aika namu.

Ostin nämä napit kiinalaisesta nettikaupasta Wishistä. Sata kappaletta maksoi vain euron ja postimaksu toisen euron. Mutta ihan pikaisesti ne eivät tulleet, vaan jouduin odottamaan kolme kuukautta. Muut tilaamani eivät tulleet lainkaan. Saa nähdä, viitsinkö enää tilata sieltä, vaikka valikoima oli runsas ja edullinen.

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sain jo pari vuotta sitten vanhoja lankoja erään sukulaisen kuolinpesästä. Ompelijaystäväni kertoi, että vuosikausia vanhat langat eivät enää ole hyviä koneella ompeluun. Niinpä olen säästellyt niitä muita tarkoituksia varten. Netissä aina silloin tällöin pyörii kuva komeasta lankarullakranssista. Joku sellainen oli mielessäni, mutta tajusin pian, että lankarullani ovat siihen liian isoja ja painavia. 

Mietiskelin lankojen kerimistä pienempään rullaan. Aluksi idea tuntui mahdottomalta, mutta päätin kokeilla. Olin säästänyt pitkään kiinalaisia puisia syömäpuikkoja, joita tulee kotiin tilatun ruuan kanssa. Sahasin ne leipäveitsellä noin 6 cm palasiksi ja aloin rullata lankaa niiden ympäri. Otin kolme lankaa yhteen , jolloin rullaaminen oli nopeampaa ja sävy muuttui kiinnostavasti eri lankoja yhdistellessä. Tämä puuha oli todella mukavaa ja rauhoittavaa. Lopuksi kiinnitin langanpään liimalla ja sivelin sitä koko lankarullan päälle kevyesti.

 

Ensin ajattelin virkata styroksisen kranssipohjan päälle oranssilla langalla pohjan. Tuumin, että lankarullat saa siihen kivasti kiinni. Virkkasinkin päällyksen, mutta hylkäsin sen lankarullien alustana. Nappikranssiksi se sopi hyvin. Lankarullat kaipasivat mielestäni jotain karkeampaa alustaa. Kaivoin taas pussukoitani. Olin vuosia sitten tuftauskurssilla. Tuftaus on nopea ryijytekniikka, joten keskeneräisiä säkkikankaalle tehtyjä "ryijyjä" on runsaasti. Ompelin sitä käsin styroksipohjan ympärille. Halusin vieläkin epäsymmetrisemmän pohjan, ja siksi päällystin osan kranssipohjaa virkkaamalla.

 

Virkkasin ripustimen kranssipohjan ympäri. Taustan olisi tietysti voinut jättää huolittelematta, mutta ompelin käsin siihen pellavaa. Rumat saumat jäivät sen alle.

Sitten alkoin ommella lankarullia kiinni kankaiseen kranssipohjaan. Se sujui yllättävän hyvin. En kaivannut yhtään kuumaliimapistoolia, jonka kanssa työskentely on mielestäni epämiellyttävää. Vein tämän kranssin lahjaksi ystävälle, joka oli juuri julkaissut keittokirjan.

Odotan jo innolla, että pääsen kerimään lisää näitä lankarullia. Syömäpuikkoja ei ole enää, täytyy katsoa josko vaikka mökillä olisi sopivia risuja tähän materiaaliksi.

Kommentit (4)

bloxorz
1/4 | 

Your article reflects the issue people are concerned about. The article provides timely information that reflects multi-dimensional views from multiple perspectives. I look forward to reading quality articles that contain timely information from you.

Monissa kirjastoissa on lasivitriinejä ja sermejä, joihin kuka tahansa voi koota oman taide-, käsityö- tai keräilynäyttelyn. Minä ja ystäväni Saija Flinkkilä olemme järjestäneet helsinkiläisessä Pukinmäen kirjastossa jo kaksi käsityönäyttelyä. On mukavaa kerätä omista käsitöistä mieluinen kokonaisuus ja viedä se muidenkin ihasteltavaksi.

Näyttelymme Eteisiin ja kynnyksille - ovikoristeiden iloa on maaliskuun ajan kirjastossa.     

 

  

HERKKUHETKI

Reija Ypyä

Kakkuvuoka, leivosmuotteja, metallivyö, pala pitsiä

NAPPITAIVAS

Reija Ypyä

Reikäinen villatakki, kasa nappeja, styroksipohja

FILATELIA

Reija Ypyä

Käytettyjä postimerkkejä, styroksipohja

KUOHUJEN JÄLKEEN

Saija Flinkkilä

Kuohuviinipullonkorkit, naru

 

NOSTALGIA

Reija Ypyä

Kankaalle siirretty kuva, helmiä, lankaa

 

KIVEN KOVUUS KOHTAA

PITSIN HERKKYYDEN

Saija Flinkkilä                                            

Betoni, kivi, pitsi   

KEVÄTLENKKI

Saija Flinkkilä

Paperinaru

ORANSSIN ILOA

 

Saija Flinkkilä

Paperinaru

 

AURINGONKEHRÄ

Saija Flinkkilä

Paperinaru, lasikoriste, metallilanka

 

KEVÄÄN SYDÄMELLINEN VEHREYS

Saija Flinkkilä

Meriheinä, munakennoruusut, oasis

TUULAHDUS PELLAVAPELLOLTA

Saija Flinkkilä

Pellavakasvit, -lanka ja -kangas   

 

ANNA MULLE PIISKAA

Reija Ypyä

Lasten mattopiiska, pieniä lankapalloja

 

 

 

RUSKARUUSUT

Saija Flinkkilä

Vaahteranlehdet, koristenauha

 

SUOMEN JUHLAVUODEN KAKKU

Saija Flinkkilä

Veteenliukenevat wc-paperirullat,  munakennot, sisal

 

KURKISTUS MENNEESEEN

Saija Flinkkilä

Pellavalanka, metallirengas, peili, helmet

 

Eteisiin ja kynnyksille - ovikoristeiden iloa

Saija Flinkkilä ja Reija Ypyä

Ovikoristenäyttely Pukinmäen kirjastossa

Kenttäkuja 12, 00720 Helsinki

1. - 31.3.2017

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat