Kirjoitukset avainsanalla Joulupukin asu

 

Mieheni on jo monta vuotta toiminut joulupukkina sukulaisille, naapureille ja vähän vieraillekin. Asu on vuosia sitten jostain marketista ostettu, ohutta punaista puuvillaa. Kokonaisuus on mielestäni jotenkin halvan näköinen, saunatakkimainen. Takin pitäisi olla edes paksumpi, vaikkapa samettia. Mutta se olisi liian kuuma ja cocacolapukkimainen. Parta sentään on hyvä, peruukkiliikkeestä joskus ostettu. Viime vuonna ostin pukille Tigeristä pyöreät silmälasit.

Nyt asu oli entistäkin karmeamman näköinen, kun vaalea karvaosuus otti väriä pesussa. Ei hyvä, pukin täytyy pukeutua paremmin!

Laitoin kyselyä facebookin käsityöryhmiin, että minkälainen on muiden mielestä oikean pukin asu. Joku linkitti tämän napapiirin pukin kuvan, jossa pukilla on paidan päällä punainen liivi. Toden totta, mitään punaista takkia ei tarvita luomaan oikeaa joulupukin tunnelmaa.

Joku vastasi kyselyyni tällä kuvalla, joulupukin kuuma linja telkkarissa. Tässäkin pukin vaatetus perustuu paitaan ja liiviin. Näinkö yksinkertainen ratkaisu on, enkä vain ollut tajunnut sitä aikaisemmin.

Muistin saaneeni ystävältäni hänen äitinsä villakangasviitan tyynynpäällisiä varten. Nyt saivat päälliset jäädä, sillä tajusin tämän loistavaksi liivimateriaaliksi. Värikin on täydellinen, ei liian räikeän kirkas vaan vähän sellainen kiiltokuvien joulupukin väri.

Olen laiska ompelemaan, mutta eräs ystäväni ompeli liivin 30 eurolla vanhan liivin mukaan. Minä sitten ompelin liivin reunoihin koristenauhaa, jota rohmusin kymmenen vuotta sitten kunnon satsin Vahinkopalvelusta. Nyt se tuli todella oikeaan tarkoitukseen.

Paitaa pitää vielä kehitellä, mutta tämä vaateliikkeen loppuunmyynnistä kuudella eurolla ostettu paita saa kelvata yhden joulun. Koristelin sitäkin vähän nauhoilla. Oikea pukin paita saisi olla todella runsas, paljon rypytystä hihansuissa ja pitkäkin sen pitää olla. Tulla liivin alta näkyviin. Jotenkin kansallispuvun paidan henkinen olisi hyvä malli.

 

Vanhassa joulupukkisetissä on erittäin vaatimattomat ohuet puuvillahousut. Pukki halusi pussihousut ja ankaralla googlettamisella löytyivät nämä sarkaiset saapashousut Swat-team Oy -verkkokaupasta. Hinta oli kohtuullinen 68 euroa. Minun joulupukkini vyötärön ympärys on 110 cm, mutta onneksi löytyi tarpeeksi iso koko. Pussihousut tarvitsivat seurakseen tietysti kunnon nappihenkselit!  Helsingin olkaimesta sai tilattua ne 28 eurolla.

www.swat.fi

www.olkain.fi

Kokonaisuus on jo melko hyvä. Lapikkaat ostettiin muutama vuosi sitten Torista käytettynä. Huopikkaat olisivat myös hyvät, mutta Helsingissä on usein todella märkää jouluna.

Pukin parroissa näkee paljon sellaisia, että koko parta- ja viiksisetti on yksi karvapöheikkö. Suuta ei edes erotu. Parempi on laittaa viikset kiinni kaksipuolisella teipillä. Kokonaisuus on niin uskottavampi.

Pukki lähdössä hommiin 24.12.2018. Kokonaisuus ryhmysauvoineen on jo melko hyvä, mutta hän kaipaisi vielä takkia tai viittaa ylleen. Sen hankkiminen jää ensi vuoteen.

Googlettelin erilaisia asuja. Tässä on aika komea samettinen takki, mutta tämän teettäminen menisi jo yli budjetin. 

Itä-Viron matkailusivuilla joulukulkueessa oli näin kivan näköinen viitta. Lähdin etsimään lisää viittoja esimerkiksi ratsastustarvikekauppojen nettisivuilta.

Ihan vahingossa eteen osui keskiaikaisia asusteita ja tarvikkeita myyvä kaarinalainen Rautaportti. Tästä viitasta on vain vaatimattoman pieni kuva, mutta sekä pukki että muori totesivat tämä olevan täydellinen ensi jouluksi. Villainen viitta maksaa 95 euroa. Viitan korkeus olkapäältä helmaan on noin 135 cm. Viittojen villapitoisuus vaihtelee hieman väristä riippuen, lampaanvillan osuus on 65-75 %, polyesterin 7-22%,  nailonin 2-7 %, puuvillan 2,5-7 % ja viskoosin 0-7 %.

Keskiajalla viitta piti kantajansa lämpimänä ja kuivana, siihen saattoi kietoutua nukkumaan kuin huopaan ja tietysti viitta myös suojasi muita vaatteita kulumiselta ja likaantumiselta. Paksun huovutetun lampaanvillaisen kankaan luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu veden hylkivyys, joten villainen viitta toimi samalla myös sadeviittana tai sateensuojana huonolla säällä. Viitta suojaa kantajaansa sään rasituksilta, on helppo ja nopea pukea ja riisua, eikä rajoita käsien liikkuvuutta - eli sopii monessa kodissa piipahtavalle pukille. 


Viitta tulee saamaan karvareunuksen. Valkaistua lampaantaljoja saa 39 eurolla. Muori pääsee kesällä askaroimaan pukille näyttävän viitan.


www.rautaportti.fi

Tässä hiukan parempi kuva viitasta, vaikka aihe onkin hiukan joulupukista sivuun menevä....

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat