Kirjoitukset avainsanalla pääsiäinen

Kun pyörii hetken Facebookin erilaisilla käsityöpalstoilla ei voi kuin ihmetellä käsityön tekijöiden loputonta kekseliäisyyttä. Aloituskuvassa olevat Diana Gustafssonin pääsiäiskukot ovat kerrassaan hurmaavia. Ne on tehty vanhoista pöytäliinoista, jotka ovat olleet osin risaisia ja tahraisia. Diana myy kangaskukkoa 12 euron hintaa Salossa pääsiäismarkkinoilla keskiviikkona 12.4. ja Kemiönsaaressa pääsiäislauantaina 15.4.

Anne Kivistön kepeä pääsiäiskranssi on hurmaava! Pohjana on styroksinen kranssipohja, jonka päälle Anne on liimannut höyläyslastua. Lopuksi siihen on suihkautettu vaaleanvihreää ja valkoista spraymaalia ja koristeet.

Jaana Karvosen‎ ulko-oven pääsiäiseen päivittävä pajunkissakranssi on mykistävän hieno.

- Mutta toista en tee, oli sen verran työläs, hän nauraa.

Jaana näpersi kranssia nelisen tuntia. Pajujen leikkaaminenkin sopiviksi oli oma hommansa.

Irene Lehtinen-Verbo virkkasi lapsilleen noidan hatut pääsiäistä varten.

- En suostunut ostamaan kaupasta valmiita, onneksi tykkäsivät näistä. Lankana on Novitan Flip flop.

Näitä hattuja voi käyttää myös Halloween-juhlissa.

 

Annika Hermunen teki uudenlaiset virpomisoksat. Hän ei halunnut sählätä saksilla, teipillä tai rautalangalla.

- Kukat tein värillisistä muffinivuoista, pari höyhentä kylkeen ja lahjanaruun tiukasti kiinni, narulla oksaan solmulla kiinni ja valmista tuli!

Tiesitkö muuten, että Pohjanmaalla virvotaan vasta lankalauantaina? Vanha kansa uskoi, että noitia on liikkeellä juuri pitkänperjantain jälkeen. Ja jo ennen virpomisperinnettä lapset kulkivat lankalauantaina talosta taloon viemässä pääsiäiskortteja ja toivottamassa hyvää pääsiäistä. Pohjanmaalla poltetaan myös pääsiäiskokkoa, jolla karkotetaan noitia.

Sisko Koivulan ovea koristaa tämä yksinkertainen pajunkissanippu. Ovikoristeen ei tarvitse aina olla kranssin muotoinen.

 

 

Hanna Lehtonen on tehnyt sukkahoususiilit. Onneksi rairuoholla on vielä viikko aikaa kasvaa.

Sukkahousuista tehtävät pääsiäisukonpäät tuntuvat olevat tosi suosittuja nyt.

Näitä tarvitset:

- vanhat sukkahousut
- värillistä narua
- nappeja tai askartelusilmiä
- lankaa
- multaa, rairuohon siemeniä

Tee näin:

1. Leikkaa sukkahoususta pala - polven alapuolelta ja koko reisiosa mukaan.

2. Tee solmu tai sulje alaosa polven kohdalta. Laita multaa noin 10 cm verran sukkahousuosan pohjalle. Jätä solmu alle piiloon.

3. Muotoile pyöreäksi ja muotoile päälle nenä jonka sisään laitat multaa ja suljet langalla. Tee myös pyöreät korvat. Kiinnitä ukolle silmät. Suun voit ommella narusta ja ukolla voi olla myös vaikka silmälasit, viikset jne !

4. Lisää multaa toiset 10 senttiä. Muotoile otsa ja päälaki. Ennen kun suljet pään, kylvä rairuohon siemenet päälaelle ja kastele runsaasti. Laita pään alle vati.

Vähän ajan kuluttua siili näyttää tältä.

Ja lopulta tältä!

 

Jenni Karjalainen  keksi tavan, jolla pajunkissoja voi kihartaa.

- Laitan oksat lämpimään veteen tunniksi. Kierrä ne puuriman ympäri (minulla oli suksisauvat lähettyvillä!). Kiinnitä aloituspää tiukasti kiinni narulla tai vaikka hiuspompulalla. Kiinnitä narulla myös matkanvarrelta. Sitten vain kuivamaan pariksi päiväksi, narut poikki kiharat oksat ovat valmiita.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Haminalainen Miia Alatalo teki narsisseilleen hauskat korit illmapallon päällä. Näin se sujui:

- Kiehauta sokeri-vesiseos, esimerkiksi  1 dl vettä ja 1 dl sokeria. Laita ilmapallot alustan päälle ja ala latoa niiden päälle vessapaperia. Kostuta paperi jäähtyneellä sokerivedelle joku sivelemällä pensselillä tai suihkuttamalla sumutuspullolla. Sitten ladotaan lisää paperia ja kostutetaan, kunnes pallo ei kuulla läpi,  Miia neuvoo.

Hän antoi pallojen kuivua vuorokauden, sitten poksautti ilmat pois pallosta, muotoili pohjaa tasaiseksi ja leikataan reunat sahalaitaiseksi. Lopuksi hän viimeisteli paperirukkun serveteillä. 

- Maalatakin voisi, ja sokeriveden korvata vesi-erikeeperseoksella, hän sanoo.

Näin pääsiäishenkisen asetelman Miia loihti heinästä ja pajunkissoista.

 

Euralainen Eija Kause on  koristellut paperiruukun reunaa polvekenauhalla ja koukkunauhalla ja sitonut vielä pitsin ympärille. 

 

Eija teki myös hauskoja pääsiäismunia samalla tekniikalla.

Avoimiin muniin saa kaikenlaisia hauskoja asetelmia. Näihin voi piilottaa vaikka pääsiäismunia lapsille! Näiden tekeminen onnistuisi varmasti lastenkin kanssa! Ja raaka-aineet ovat arkisia ja edullisia.

 

Helsinkiläinen Sirpa Kuosmanen‎ on huovuttanut kauniita pääsiäiskoristeita styroksimunista.

 

Helsinkiläinen Anette Nässling‎ antaa kiinnostavan vinkin: tyhjäksi puhalletut pääsiäismuna voi päällystää ketjusilmukkapötkölää.

Kommentit (3)

Oululainen Anja Ala-Kojola, 67, jäi eläkkeelle terveydenhoitajan työstään kuusi vuotta sitten.  Erityisen rakas harrastus, helmimunien askartelu löytyi neljä vuotta sitten.

- Menin Oulun ortodoksisen seurakunnan kurssille, jossa tehtiin helmimunia. Jäin heti koukkuun, ja kunnon annoksen helmimuna-askartelua. Jouduin nimittäin olemaan paikoillani kaksi kuukautta kipeiden jalkojen takia. Siinä ehti tehdä aika monta munaa ja aikakin kului paremmin. Kurssi on kerran vuodessa, viime launtaina meitä oli noin 21 innokasta tekijää kurssilla. Olen myös maalannut ikoneita kahdeksan vuotta.

Anja kehuu, että helmimunien tekeminen on aivan ihanaa, rentouttavaa ja luovaa. Niitä on mukava antaa lahjaksi ystäville. Helmimunan sisään kätkeytyy styroksinen muna, jonka päälle kiristetään ohuesti pala sukkahousua nuppineulojen avulla.

- Sitten laitan langan johdinpisteiksi nuppineulan munan ylä- ja alapäähän. Sitten aletaan kieputtaa muliinilankaan johdinpisteiden kautta munan pintaan. Kutsun tätä lankaamiseksi. Koko pinta peittyy langalla, eikä liimaa käytetä yhtään. Samassa munassa voi käyttää eri värisiäkin lankoja halutessaan. Tätä ei ihan heti opi, mutta ajan kanssa taito karttuu.

Tosin ennen tätä on jo tehty asia, joka on ehkä vaikein tässä askartelussa. Muliinilanka on kuusisäikeinen, ja se pitää jakaa kahteen osaan. Kolmisäikeinen lanka on sopiva.

- Sitten tukinuppineulat otetaan pois ja lanka päätellään. Sen jälkeen alan koristella pintaa erilaisilla pienenpienillä helmillä. Ne painetaan styroksimunaan pienillä somistajan nuppineuloilla.  Suosikkikuvioni on kukan varsi ja erilaiset geometriset kuviot.

Upean helmimunan teossa menee aloittelijalta pitkään, Anjaltakin 2-3 tuntia.

- Tykkään tehdä aihioita valmiiksi. Eli kieputtelen ”lankamunia” jo valmiiksi ja vasta sitten alan helmikoristelun.

 

Munaan voi ommella myös koristenauhan helmien joukkoon.

 

Muniin voi laittaa myös tarrakoristeita, esimerkiksi ”jalokiviä”.

 

Anja laittaa mielellään muniin ”helmikruunun” sekä ylös että alas.

Keltainen, vihreä ja violetti ovat Anjan lempivärejä helmimuna-askartelussa.

 


Munia on erikokoisia, alkaen pienistä 3,5 sentin pituisista yli 10 sentin korkuisiin muniin. Anja tekee mieluiten kananmunan kokoisia tai niitä pienempiä helmimunia. Kaikkiaan hän tehnyt varmaan 70 munaa, mutta suurin osa on annettu lahjaksi. Anjalla on kotona toistakymmentä munaa, jotka hän nostaa esille pääsiäisen aikaan.

– Otan pihalta omenapuusta jäykkiä oksia, laitan ne maljakkoon ja ripustan munat siihen.

Myös ikkunalla ja vadissa munia on mukava katselle.

Muna voi roikkua lampussakin.

Pääsiäisen jälkeen munat pakataan talouspaperiin käärittyinä kenkälaatikkoon.

Muitakin käsitöitä Anja on tehnyt koko ikänsä: esimerkiksi kutonut sukkia ja lapasia valtavat määrät.
- Olin vuosia ryhmässä nimeltä ”Käsityötaidoilla hyvää tehden”. Neuloimme myssyjä keskosille, sukkia vanhuksille ja nuttuja etiopilaisille vauvoille. Hyvää voi tehdä kotonakin. Vein juuri pussillisen tekemiäni villasukkia ja lapasia Suomen punaiselle ristille, joka toimittaa ne turvapaikan hakijoille vastaanottokeskukseen.

Viiden lapsenlapsi syntyy toukokuussa, ja hänellekin on jo neulottu yhtä sun toista.  

- Toimettomana en voi olla, aina otan käsityön, jos istun vaikka telkkarin ääreen. Ehkä jo seuraavana pääsiäisenä voisin ottaa kaksi lastenlasta mukaan helmimuna-askarteluun, 7- ja 11-vuotiaat tytöt. Pojat eivät ole näistä kiinnostuneet.

Parasta helmimunan tekemisessä on mielikuvituksen käyttö, ja se, että näkee heti kättensä tuloksen.
- Käsityön tekeminen on arjen hohdokkuutta! Kuuntelen samalla radiota, kuuntelen äänikirjoja tai katselen toisella silmällä telkkaria.

 

Anja suosittelee tätä kirjaa luettavaksi, jos helmimuna-askartelu kiinnostaa.

(Maahenki)

Piispa Arseni Pääsiäismuna – ylösnousemuksen symboli

Pääsiäismunat kuuluvat itäisen kirkon perinteessä itseoikeutetusti Kristuksen ylösnousemusjuhlan ruokapöytään. Niillä koristetaan pääsiäisaikana kotia, ja koristeltu pääsiäismuna voidaan ripustaa kodin ikoninurkkaan. Erilaisista materiaaleista valmistetut pääsiäismunat ovat monille myös rakas harrastus ja intohimoisen keräilyn kohde.

Piispa Arsenin kirja kertoo pääsiäismunien historiasta ja ortodoksisen kirkon pääsiäismunaperinteestä. Kirja myös opastaa, kuinka erilaisia tekniikkoja käyttäen munia voidaan koristaa

Pääsiäismunien perinne ei toki rajaudu vain slaavilaiseen maailmaan, mutta tässä kirjassa paneudutaan ennen muuta venäläisiin ja slaavilaisiin pääsiäismuniin. Runsas ja värikylläinen kuvitus koostuu suomalaisissa yksityiskokoelmissa olevista pääsiäismunista ja suomalaisten harrastajien koristelemista pääsiäismunista. Aiheesta ei suomen kielellä ole aiemmin julkaistu yhtään yhtenäistä esitystä.

 

Kuvat: Heli Ilkka

 

Kommentit (5)

Sirkka
Liittynyt8.3.2016
1/5 | 

Todella kauniita munia. Niiden tekeminen vaatii runsaasti kärsivällisyyttä ja "silmää" yhdistellä helmiä ja värejä.  Nautin kaikesta kauniista, ja näiden kuvien katseleminenkin antoi hyvän mielen. Kiitos !

Kotiin ja kattaukseen voi saada pääsiäistunnelmaa muutenkin kuin rairuoholla ja pääsiäistipuilla. Minä innostuin tyhjentämään kananmunia jo hyvissä ajoin koristelua varten.

Se käy helposti näin: pistä raa'an kananmunan molempiin päihin pienet reiät neulalla. Paina ensin pienellä, sitten vähän isommalla neulalla. Puhalla sisus ulos, huuhtele munankuori ja anna kuivua.

Munat tai munakuoret voi värjätä keittämällä niitä jonkin värjäävän aineen kanssa 10–20 minuuttia. Keittämisen jälkeen niitä voi vielä sekoittaa värillisessä keitinliemessä, jolloin väri syvenee.  

Värjää keitinliemi näillä:

  • Punasipulin kuoret – punaruskea
  • Keltasipulin kuoret – oranssiruskea
  • Kahvi ja tee – ruskea
  • Pakastemustikat – harmahtava sininen
  • Punakaali – kirkas sininen
  • Punaviini – punavioletti
  • Porkkanat – hennon keltainen
  • Sahrami tai kurkuma – keltainen
  • Punajuuriliemi – vaaleanpunainen väri

Nämä munat on ostettu Prahasta. Hienot reiät on tehty hammaslääkärin välineillä.

Munaisa pääsiäiskortti

Minä otin munakuoriin askartelevamman otteen. Päätin tehdä kuuden munan kennoon erilaisen, kolmiulotteisen pääsiäiskortin kuudesta munasta. Siksi halusin koristella ne mahdollisimman eri tavoilla. Virkkasin keltaisesta langasta ja pörröisestä vaaleanvihreästä langasta munalle päällisen.

Aika monia munia päällystin liimaamalla niihin käytettyjä postimerkkejä ja sanomalehtisuikaleita. Aika vänkä tuli munasta, johon liimasin höyheniä. Kokeilin myös ommella tilkkutyötyyliin munalle värikkään peiton.

Pääsiäispöytään en laittanutkaan kukkia, vaan levitin pöydälle valkoista paperirouhetta, jota oli ollut pakkauksessa pehmikkeenä. Sen päälle asettelin päällystetyt muna. Valkoisiin lautasliinoihin liimasin keltasävyisen postimerkin. Sain innostunutta palautetta pääsiäisvierailta, sillä he eivät olleet ennen nähneet tämmöistä kattausta. Mielikuvitus ja hullut ideat vaan peliin!

Jos ei jaksa puhallella munia, voi askarteluliikkeistä ostaa styroksimunia.

Sain 10-vuotiaalta Venlalta virpomisoksat, joihin hän oli kekseliäästi virkannut värikkäitä nauhoja. Kun kotona ei ollut paperia, homma hoitui näin.

Pääsiäisenä voi vaihtaa myös ovikoristeen. Senkään ei tarvitse olla osoittelevan pääsiäishenkinen, vaan keväisyys riittää. Aika keväisen kranssin saa päällystämällä styroksisen kranssipohjan vaikkapa vihreä-keltasävyisillä postimerkeillä. Saman asian ajaa eri väriset pienet kauniit paperipalat, joita voi keräillä vaikka lehdistä ja tapetinjämistä.

Helppo ja persoonallinen ovikoriste syntyy myös vanhasta kirjasta. Taittele jokainen sivu kaksikerroin, jolloin kirjan sivuista muodostuu puolikas lieriö. Paina kansiin reiät ja kiinnitä niihin naru ripustusta varten. Kirjaa voi koristella monin tavoin, vaikka paperisilla ruusuilla.

Pihaakin voi koristella pääsiäishenkeen. Mikkelissä olevassa Kenkäveron kartanossa on ulkona vanhoja monoja ja kenkiä, joihin on laitettu maalattuja munankuoria!

Käsityöihmisiltä löytyy kotoa materiaalia, useimmiten liikaakin. Kevään keltaisista ja vihreistä langoista voi helposti rakennella kestävän ”kukka-asetelman” vaikka isoon koriin, nukenvaunuihin läpinäkyvään isoon maljakkoon. Langoilla täytetty kylpyamme on hauskan näköinen mutta ehkä saman fiiliksen saa pienimuotoisemmasta lankakasastakin....

 

Kommentit (1)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat