Kirjoitukset avainsanalla suomalainen käsityö

Craft Corner on kädentaitojen liike Etelä-Esplanadilla Helsingissä. Samassa tilassa toimivat Taito Helsky, Taitomaailma ja Unionin26.  Täältä löytyvät suomalaisen käsityön taitajien tuotteet, ja täällä järjestetään myös näyttelyitä, tapahtumia ja koulutusta.
 

Vielä 30.10 saakka Craft cornerissa on esillä Neulottu ystävyys - käsityötä Suomesta ja Virosta. Töitään esille tuovat Suomesta käsinvärjättyjen lankojen taitaja Ilona Korhonen ja neulevaatevalmistaja Kaino sekä virolaiset neulemestarit Kylli Jacobson ja Riina Tomberg. Helsingistä näyttely jatkaa Viroon, jossa se on esillä huhti-toukokuussa 2018.

Külli Jacobsonin kirjoneulekäsineet ovat ihania! Tässä muuten hyvä säilytysidea tumpuille kotona, ei muuta kuin  muutama kehys seinälle ja tilateos on valmiina. Myös lahjaksi lapaset tai sukat voisi viedä kehyksissä. Küllin yritys Kagu Kudujad on saanut useita tunnustuksia ja palkintoja. Siperiasta peräisin olevia kukkakuvioita esittelevä näyttely on kiertänyt Virossa ja Venäjällä jo neljän vuoden ajan ja on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Suuri osa kuvioista on peräisin siperialaisen Maria Ossipovan neulekuviovihosta ja loput on kopioitu virolaisista museoesineistä. Yrityksen työntekijät ovat neuloneet perinteiset kuviot itse valitsemillaan väreillä.

 

Tekstiilitaiteilija ja kansantaiteen maisteri  Riina Tomberg on myös kokenut käyttötaidenäyttelyiden osallistuja, sillä hänen töitään on esitelty lukuisissa näyttelyissä sekä kotimaassaan että ulkomailla. Tuoreimmissa teoksissa on kaksi kerrosta: ”Värvid ja varjud” (Värejä ja varjoja). Värit koristavat ja elävöittävät pintaa kun kaavoituksen luomat varjot puolestaan luovat muodot. Taiteilijan mukaan varjoja ei tarvitse erikseen koristella tai korostaa, sillä ”ne joko ovat tai niitä ei ole”.

Seuraava näyttely on 2.-15.11.2017 Osattiin ennen - osataan nytkin, Taito Uusimaa 100 vuotta. Näyttelyn tuotteet on toteutettu perinnekäsityötaitoja soveltamalla. Näyttelyn tuotteet kertovat mm. köydenpunontataidon, lankanapin, kasvivärjäyksen, tuuliviirin työstön, harjansidonnan, puunkaiverruksen ja puuliitosten sekä räsyn käsittelyn ja sen kudonnan osaamisen soveltamisesta tämän päivän sisustus- ja käyttötuotteisiin. Näyttelyyn tutustuja pääsee itsekin kokeilemaan köydenpunontaa hyppynaruksi, patasudin valmistusta ja räsyn kudontaa kangaspuissa sekä seuraamaan lankanapin valmistusta koruksi.

Tuotteita taidekäsityöläisiltä

Muotoiluosuuskunta Unionin26 on taidekäsityöläisten  osuuskunta, joka myy laadukaista suomalaista taidekäsityötä. Vaihtoehto massatuotannolle!

 

Huoku Leena Juvosen yritys, joka valmistaa uniikkia, puu-uunipoltettua käyttökeramiikkaa Helsingissä. Liiketoimintaan kuuluvat myös kurssit ja poltot. Nämä kaakelit ja astiat ovat todella kiinnostavan näköisiä ja kohtuuhintaisiakin. Savipintaan on muodostunut kiinnostava väri ja tekstuuri.

 

Lisäksi tilassa on Taito Shop Helsky, jossa on valmiita suomalaisia käsitäitä sekä käsityölankoja ja -tarvikkeita. Nämä takit valmistaa mäntyharjulainen Kongaamo. Niitä saa myös tilauksesta omien mittojen mukaan. Hinta alkaen 269 e.

 

 

CraftCorner, Eteläesplanadi 4, Helsinki. Avoinna ma–pe 10–18, la 10–16.

www.craftcorner.fi

Kommentit (15)

saeed20
3/15 | 
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Kenkäveron vanha pappila Mikkelissä on upea, ympäri vuoden avoinna oleva kiinnostava käyntikohde. Katsottavaa ja koettavaa riittää, sillä vanha miljöö on restauroitu huolellisesti ja puutarha on kesäisin upea.

Mutta käsityön ystävän suurin ilo on kotimaisia käsitöitä pursuava tyylikäs myymälä. Kesäisin aitoissa on myös käsi- ja taideteollisuusnäyttelyitä.  

2. Myymälä on iso ja viihtyisä, ja se tuntuu kuin näyttelytilalta. En koe siellä koskaan mitään ostopakkoa kuten yleensä kaupoissa. On vaan niin kiva kaikessa rauhassa tutkailla kotimaisia design-tuotteita.

3. Tällä hetkellä Kenkäveron myymälässä on esillä lappeenrantalaisen Seija Patrosen käsinmaalattuja pääsiäismunia 6.4. asti. Patronen on maalannut ja koristellut reilun 30 vuoden aikana noin 2000 tuhatta erilaista pääsiäismunaa.

Erilailla koristeltuja kanan- ja hanhenmunia on vitriinissä ja niitä roikkuu myös katosta kullanväriseksi maalatuista luudista! Hyvä idea tehdä itselle pääsiäiskoriste.

4. Munien vieressä on niin huovutettuja kuin keramiikasta tehtyjä ihan uuden näköisiä noita-akkoja. Kangasniemellä toimiva Keramiikkakellari tekee veikeitä noita-akkoja ja pääsiäistipuhahmoja. Huopanoitia valmistaa Ateljee Hannetar eli Hanne Alho Jurvassa.

5. Myymälän takaosassa on näyttävä installaatio lapasista. Myynnissä on 250 paria lahjoitettuja lapasia, rakkaudella tehtyjä. Ostamalla 20 eurolla lapaset tukee syrjäytymisvaarassa olevia lapsia, joille tarjotaan vapaita paikkoja käsityökoulussa ja -kursseilla.

6. Pieksämäkeläisen Muotoisa Designin huovutetuissa pannunalusissa on viehättävää kotikutoisuutta. Ovat taatusti kaikki yksilöitä!

7. Tiskirätti Vilippus sisältää elämänviisauksia. Svengiä ja hyviä fiiliksiä. Vähän höpö mutta niin ihanan söpö. Mummona on mahtavaa. Vilippus-tyynyliinoja ja tiskirättejä valmistaa Anne Knuutila Oulussa.

8. Savionni tekee suklaalevyjä, jotka eivät taatusti lihota. Keraamiset suklaalevyt sopivat pannunaluseksi tai saippuan alle. Niitä valmistaa pirkkalalainen valmistaa Riitta Mustakoski.

9. Helsinkiläisen Kati-Riinan koivupuinen koukku, jonka saa itse värittää, on mukava lahja lapselle. Maalaa, väritä ja koristele koukku mieleiseksesi. Maalaamiseen sopivat mm. vesi- tai peitevärit ja maalauksen jälkeen koukku on hyvä lakata esimerkiksi askartelulakalla. Mallit: naistenpaita, miestenpaita, mekko, shortsiasu ja talo

10. Lapuan kankureiden ihanat huovutetut pannunalustat ovat söpöjä kuin karkit.

11. Kalapyyhe sopii mökkituliaisiksi. Sitä valmistaa kuopiolainen Ateljee Keltainen Talo.

12. Mökkituliaisiksi sopii myös Mikkeli-aiheinen lautapeli. Muitakin kaupunkeja on tarjolla, esimerkiksi Kuopio, Warkaus ja Pietarsaari.

Kaikki kaupunkipelit on suunnitellut Heidi Harmanen Pieksämäeltä ja pelien kustantaja on Taito Itä-Suomi ry. Pelit painetaan Pieksämäellä Pieksän Printissä.

13. Kukapa lapsi ei ilahtuisi näistä menopeleistä. Puuautoja ja -prätkiä valmistaa Wärkkärin Olli Kangas Seinäjoella.


14. Oletko muuten ihmetellyt, mistä nimi Kenkävero tulee? Nimestä on monta tarinaa.

Yhden tarinan mukaan Kenkävero -nimitys on saanut alkunsa kansan kirkkomatkoista. Saimaan saaristosta soutaen tullut seurakunta laittoi rannassa kirkkokengät jalkaansa. Kun kengät alkoivat kulua, puhuttiin että nyt maksetaan kenkäveroa.

Mikkelin Kenkävero, myymälä on avoinna ma–pe 10–18, la 10–16, su 10–18.
www.kenkavero.fi
 
15. Koko perheen pääsiäistapahtuma la 28.3. klo 10–16 munakeilausta – trullikoulu – ihanat alpakat – tekemispajoja

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat