Kirjoitukset avainsanalla joulukoriste

Varpaisjärveläisen Marjut Kauppisen ja Harri Kuosmasen joulukoti ja -piha on täynnä hassuja yksityiskohtia pehmopukista pinkkiin tekokuuseen. He asuvat 800 asukkaan Korpijärven kylässä, jonne on Varpaisjärveltä vielä 25 km. Lumisten kuusten reunustama kapea tie kulkee kilometrin metsän keskellä. Se päättyy Onnelaan, Marjutin ja Harrin kotiin. Matkalle jää 15 linnunpelättimen naisellisesti vaatettu ryhmä metsässä.

Harri on rakentanut Marjutille maitolaiturin, johon hän on ostanut kirpputorilta maitotonkkia. 

Tämä maalatuilla kukilla koristeltu 80-luvun Ford on kasvihuone. Isäntä sahasi rälläkällä katon auki, ja se korvattiin läpinäkyvällä katteella.

– Auto on täynnä kasvusäkkejä, joissa kasvoi kurkkua ja kurpitsaa, peräkontissa yrttejä. Nyt minulle on tavallinenkin kasvihuone, Marjut kertoo.

Vanhassa karjakeittiössä on kotimuseo, jossa on leluja, vanhoja työvälineitä ja keittiökapineita. Separaattori on Marjutille erityisen rakas esine, ei hieno mutta nostalgisia muistoja täynnä.

Marjutin pihaa voisi kutsua ITE-taidenäyttelyksi, sillä sitä käy kesäisin katsomassa noin 150 ihmistä. Ulkohuussissa on 250 maatuskaa. Kesällä pihalla on kaksi possua ja kanoja. Muovinen Late-luuranko istuu korituolissa puun alla. Suurin osa löytää paikan Facebookin Romurinsessa-sivun kautta. Marjut laittelee sinne kuvia uusista kädentöistään.

Aviomies Harri lähtee kuulemma helpolla vaimonsa hullutuksiin mukaan. Harri ei koskaan torppaa mitään Marjutin ideaa. Aluksi hän kummasteli mallinukkeja ja ihmistorsoja mutta sopeutui ajatukseen. Yhteistyö siis toimii.

–Kerran halusin hänen hitsaavan minulle pinaattia varten tuen ruostuneesta, lapiosta, talikosta ja pyörän satulasta. Oli vaikeaa mutta onnistui. Harri ei säikähdä, vaikka tulen kotiin auto täynnä vanhoja vessanpönttöjä. Hän sorvaa minulle kynttilänjalkoja ja tontunnaamoja pyynnöstä. Tekee mitä tilaan, Marjut kehuu.

Saunapolun nimi on mosaiikkipolku. Siinä on WC-pönttö, lavuraari ja kottikärryt, jotka on taidokkaasti päällystetty mosaiikilla. Kesällä niissä on kukkia. Saunamökissä on sauna, takkahuone ja Harrin oma miesluola, jossa hän voi lueskella Ajokoiramies-lehden vuosikertoja. Viime kesänä Marjut teki kiukaan taakse mosaiikista hienon koivumaiseman.

–Aina pitää tehdä jotain hullua! Savusaunan Harri teki purkuhirsistä kolme vuotta sitten naapurin kanssa. Kuistilla istuu aidon kokoinen joulupukki.

Takkahuoneen ulkopuolella 50-60 erilaista emaliastiaa hyllyssä. Ihan muuten vaan. Ovat kivan näköisiä. Savustuspöntön päällä tököttää vaaleanpunainen tekokuusi.

–Vastakohdat innostavat minua. Täysin teennäinen muovikuusi savolaisessa metsässä on mielenkiintoinen.

Astumme sisään joulupiparin tuoksuiseen tupaan. Marjutin koti on konmarittajan painajainen. Pieniä tonttuja on joka puolella.

–Niitä on ainakin 200, Marjut nauraa ja näyttää, että jopa lattianrajassa jatkojohdon vieressä on pirteä tonttujoukko.

–En voisi asua minimalistisen valkoisessa kodissa. Se ei olisi kodikas vaan luotaantyöntävän kliininen! Me Harrin kanssa viihdymme romujemme keskellä, ja ostamme lisääkin. Sisustustyylini on monimuotoinen ja värikäs, ei muodinmukainen.

Nämä tontut on ommeltu vanhoista vauvan potkuhousuista ja kasvot vanhoista alusvaatteista.

Marjut käy aktiivisesti joulumyyjäisissä. Heinäseipäistä voi tehdä näin persoonallisia tonttuja!

 

Tuvan seinällä kököttää jykevä täytetty hirvenpää, jonka Marjut osti pari vuotta sitten täytettyjä eläimen päitä myyvältä kulkukauppiaalta 200 eurolla.

– Se on jylhä mutta söpö. Laitan sen sarviin joulukoristeita. Kyllähän tätä joku kauhisteleekin, mutta meillä on näitä lisääkin Harrin miesluolassa, Marjut nauraa.

 

Kiinnostaako Marjutin kodin joulukoristelu? Siitä kerrotaan lisää 13.12. ilmestyvässä ET-lehden numerossa 22.

 

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 | 

Voi Marjut ihana kun osaat ottaa miehes kans elämän noin hauskasti! Huippua luotte yhessä kotinne ja tavan nähdä asioita eritavalla . En miekään kestäis minimaalisessa sisustuksessa. Huh! Mukavaa joulun odotusta 😍

Riittak
2/14 | 

Marjutin kanssa olen vuosia sitten saanut kulkea pikkiriikkisen palan matkaa. Huikean hieno ja sydämellinen ihminen. Taiteilija päästä varpaisiin 💗

Jordan Belfort
4/14 | 

Ensure the lights on your Christmas tree are well concealed far from sight. Conceal abundance flex in bite evidence plastic tubing. Mastermind your most sensitive embellishments in the higher branches, tying them on with string or twine, as opposed to metal snares, and keep your feline out of the room while you finish. Help With Accounting Homework

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joensuulainen Marja Suokas-Korhonen, 50, on juuri saanut valmiiksi ihanan joulukylän, joka otetaan tästä lähtien esille joka jouluksi.

- Olin haaveillut jo useamman vuoden joulukylän tekemisestä. Aika ei vain koskaan riittänyt tämän toteuttamiseen. Ajatuksena se on vähän sama kuin seimiastelema. Joulukylä tuo rauhallista tunnelmaa, ja jokainen tehdä ihan omanlaisen ja omaan sisustukseen sopivan. Eikä kylä tule koskaan valmiiksi, vaan se elää ja kasvaa. Viime viikolla löysin kirpparilta aivan ihanan oikean koulun. Tämä koulu joutuu nyt remonttiin ja koulunavajaiset on ensi jouluna. Kylälle ei ole vielä nimeä, ehkä sekin keksitään.

- Joulukylän suunnittelu ja toteutus oli ihanaa puuhaa. Sain viimein valmiiksi pitkäaikaisen haaveeni. Aloitin sen jo 1,5 vuotta sitten, mutta talojen, kirkkojen ja muiden sopivien esineiden löytäminen kirppareilta oli vaikeaa. Näitä keraamisia savitaloja on kirppareilla todella vähän. Parhaimmat löydöt olen tehnyt kierrätyskeskuksista. Joulukylä ei tullut kalliiksi. Melkein kaikki on hankittu kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksista. Hinnaksi arvioisin noin 35-40 euroa.
 

Marjalla on kotona yläkerran aulatilassa on oma tuunauspöytä, vaikka hän levittäytyy myös pitkin taloa. Joulukylän maalaus valtasi viikoksi ruokapöydän. Isommat huonekalumaalaukset hän hoitaa lämpimässä autotallissa.

Joulukylän talot, kirkot, kuuset ja hahmot ovat keramiikkamateriaalia tai savea, jotka Marja on maalannut  valkoiseksi, luonut talvitunnelmaa.

- Maalina olen käyttänyt pääsääntöisesti Jeanne d' Arc living Vintage Paint - kalkkimaalin eri sävyjä. Markkinoilla on toki muitakin kalkkimaalimerkkejä, mutta olen käyttänyt tuota JDL maalia, koska sitä saa paikallisesta myymälästä Sarustiikasta. Nyt täytyy varoitella, että tämä ”kalkkimaali” ei ole sitä millä ennen maalattiin navettaa, Marja nauraa. 

Kalkkimaali on helppo ja nopea käyttää. Maali tarttuu lähes kaikille pinnoille ilman esikäsittelyä ja kuivumisaika on lyhyt, noin 30 minuuttia. Kalkkimaalit ovat vesipohjaisia, myrkyttömiä, lähes hajuttomia ja ympäristöystävällisiä maaleja. Maalin käyttömahdollisuudet ovat laajat. Se soveltuu metallin, lasin, muovin, nahkamateriaalien, kankaiden yms. maalaamiseen. Ei tarvita esitöitä, ei hiomista, ei pohjamaalia.

Oman kokemuksen mukaan kuitenkin sanoisin, että käyttökohde ratkaisee, tarvitseeko pinta esikäsittelyä. Jos huonekalun tai esineen tulee kestää kulutusta, esikäsittely kannattaa. Itse teen huonekaluille kevyen hionnan ja tarvittaessa käytän tartunta- tai pohjamaalia. Kalkkimaalit on hengittäviä ja huokeita, joten esimerkiksi huonekaluissa käytettävä petsi tulee helposti maalin läpi. Lisäksi huonekaluihin ja käyttöesineisiin käytän pinnan ”sulkemiseen” sarjaan kuuluvaa vahaa tai lakkaa. Tällöin pinnasta tulee kulutusta kestävämpi. Mutta joulukylän kaikki osat on vain maalattu, ilman pohjatöitä.

 

Led-valo luo kylään joulutunnelmaa!

Maalien värisävyt ovat pehmeitä ja kuivuneena pinta on samettisen kalkkimainen ja täysin matta.

 - Maalaaminen ei ole vaikeaa ja maali tarttuu hyvin erilaisiin materiaaleihin. Joulukylän maalaamisessa vaikeinta oli pienien kohtien maalaaminen.

 

- Nämä minun löytämäni talot ovat pääasiassa tuikkutaloja. Näitä savitaloja oli 1990-luvulla paljonkin myynnissä kirppareilla ja kaupoissa. Nyt  näitä on vaikea löytää mistään. Etsimisen aloitin jo noin 1,5 vuotta sitten. 12- ja 15-vuotiaat tyttöni tykkäävät joulukylästä todella paljon. He olivat jonkin verran mukana maalaamisessa, mutta tärkein rooli heillä oli etsiä kanssani  kirpputoreilta  taloja, kirkkoja ja muita aarteita. Yhdessä pohdimme joulukylän talojen värejä ja suunnittelimme joulukylän asettelua, Marja kertoo.

- Hovihankkijani Joensuussa  ovat Valintakirppis, MammuuttiTori-kirppis sekä Joensuun uusio- ja rakennustori. Satunnaisesti käytän myös Punaisen Ristin Joensuun Konttia. Käyn kirpputoreilla vähintään kerran viikossa. Vanhin tyttäreni asuu Haminassa, joten Haminan ja Kotkan kirpputorit ja kierrätyskeskukset ovat tulleet tutuiksi.
 

Marja on ammatillinen erityisopettaja matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla, mutta tällä hetkellä olen työtön  YT-neuvottelujen myötä  16-vuotisen urani jälkeen.

- Työskentelin viimeksi hotelli-, ravintola-, ja catering alan perustutkinnon opettajana. Mitä tulevaisuus sitten tuo tulleessaan? Ensimmäiset viikot työttömänä menivät pulssia tasoitellessa. Ajatukset ovat olleet hyvin ristiriitaiset. Sydän sykkii edelleen opetukseeen ja ravitsemukseen. Toisaalta ajattelen, että tämä on myös minulle mahdollisuus tehdä jotain muutakin. Työttömäksi jäätyäni saatoin  tehdä niitä ihania asioita, joita ei elämän ruuhkavuosina ja töiden takia kerinnyt tekemään.

- Olen tehnyt valtavasti käsitöitä. Kädentaidot ja käsillä tekeminen ovat aina olleet elämässäni vahvasti mukana. Olen innokas kokeilemaan ja opettelemaan kaikkea uutta. Nyt viimeisen kahden vuoden aikana työni ovat olleet vähän suuritöisempia. Olin kerännyt autotalliin kaappeja, lipastoja, ikkunapokia, puuarkkuja ja muita sisustamiseen liittyviä tuotteita). Olen käsitellyt ne uuteen uskoon. Tulevaisuuden haaveena olisi oma persoonallinen lounasruoka- ja kahvilapalveluja tuottava yritys, jossa jotenkin olisi mukana kierrätys-tuunausideologia vaikkapa sisustuksessa.

 

Kommentit (4)

Haminalainen  Miia Immonen on kova tyttö tekemään käsitöitä. Nyt hän valmistautuu Haminan Bastionissa oleviin joulumyyjäisiin 10.-11.12. Miia myy siellä muun muassa näitä tosi upeita joulusia pöytäkoristeita, hersyviä korkkariasetelmia! Hinta on 10 euroa per kenkä.

- Olin tilannut joskus nettikaupasta liian pienet kengät. Halusin ne hyötykäyttöön ja keksin tehdä jouluiset pöytäkoristeet. Hileet oli pinnassa valmiina, mutta toki korkkareita voisi itse maalatakin. Kengän sisällä on oasis-sientä, johon painelin koristeet, sammalen ja jäkälän. Tein myyjäisiin  kuusi kenkää eli ei tämä mitään massatuotantoa ole...Ylipäänsäkin tykkään tehdä enempi uniikkeja töitä kun massatuotantoa.
Lisäksi pöydälläni myyjäisissä on erilaisia pöytäasetelmia, seinälle tai ikkunaan ripustettavia käpykolmioita, joulukimppuja ilman kukkia ja villasukkia. Teen sinne myös havukolmioita, joita voi laittaa hautakiveä vasten. Lisäksi mulla on myynnissä siellä villasukkia ja leivonnaisia

l

Vanhan Holviston joulu Haminan Bastionissa 10.-11.12. klo 10-16.

Wanhan Holviston Joulu on järjestetään jo neljättätoista kertaa Hamina Bastionin tunnelmallisissa holvistotiloissa. Yli sata myyjää, jouluherkkuja, käsitöitä ja jouluista ohjelmaa.

HAMINA BASTIONI, Raatihuoneenkatu 12, 49400 Hamina

www.haminabastioni.fi

 

Valloittavat tonttupallot

Orimattilalainen Kia-Maria Hyle on ripustanut olohuoneensa kattoon suloisen lasipalloryhmän, jossa on tonttuja ja tuikkukynttilöitä koristehiekassa.

- Nämä lasipallot ostin Finnmarin myymälästä. Niitä on kolmea kokoa, tämä minun pallopuutarhani on tehty keskikokoisista lasipalloista. Laitoin palloihin hienoa punaista kidehiekkaa ja valkoista lumihilettä. Vuodenaikojen mukaan vaihtelen pallojen sisälle erilaisia somistuksia. Esimerkiksi pääsiäisenä niissä on pikkusuklaamunia ja tipuja, kesällä taas hiekkaa, kiviä ja kukkia. Syksyisin laitan niihin ruskavärisiä oksia ja lehtiä, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

 

 

 

Pallot on ripustettu papuketjulla, jolloin ne on helppo ottaa pesua varten pois ja laittaa takaisin.

- Palloja pesen aina tarpeen mukaan, kun vaihdan somistuksen. Muuten riittää pölyjen pyyhkiminen. Kovasti ovat ihmiset näitä ihastelleet, Kia-Maria kertoo.

 

 

 

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat