Kaskinen on idyllinen saarikaupunki. Se on Suomen pienin kaupunki ja siksi sopii mainiosti stressiä pakoon lähteneille matkailijoille. Vanhan puutalokaupungin rauhallisessa ilmapiirissä ja meren läheisyydessä voit unohtaa kiireen. Kaikki on kävelymatkan päässä.

Hyvin säilynyt puukaupunki tarjoaa suuren annoksen kulttuurihistoriaa. Kaskinen edustaa yli 200 vuotta vanhaa kaupunkirakennusperinnettä, jolle on tyypillistä säännöllinen ruutukaava sekä puutalot isoine pihoineen.  Tässä entisessä kaupunginlääkäri talossa asuu nykysin keraamikkopariskunta Raija ja James Murray.

 

Keramiikkapaja on vehreällä ja hauskalla pihalla. Siinä on paljon katselemista, ja Murrayt osallistuvatkin aina avoimet puutarhat -tapahtumaan.

Pohjois-Irlannista Suomeen kotiutunut James viihtyy hyvin 1000 asukkaan Kaskisissa, sillä hän kertoo olevansa maalta kotoisin.

Dreijaus on täysin käsityötä, kun tehdään yksi astia kerrallaan. James on jo vuosia ollut se, joka dreijaa ja tekee mutkikkaat koristeet. Raija tekee lasitteet ja helpommat koristeet.

Pihalla pyörii pari kanaakin turistien ilona.

28.-29.7.2018 vietetään pihakirpputoriviikonloppua kaskislaisilla pihoilla. Viime vuoden tapahtumaan osallistui yli 60 pihaa, ja myyjiä tämänkin vuoden tapahtumaan odotetaan saman verran. Myös Kaskisten viehättävät käsityöputiikit ja pienet galleriat ovat auki. Samana iltapäivänä kaupunginpuistossa on Piknikjazz-konsertti. Nouda kirppiskartta ennen tapahtumaa Turisti-Infosta Cneiffinpolku 1.

 

 Raija Murray muutti Kaskisiin vuonna 1988. Hän asui silloin Hankasalmella, ja oli valmis muuttamaan mihin vain.

- Soitin Kaskisten elinkeinoasiamiehelle ja kyselin minkälaisia kiinteistöjä olisi myytävänä. Kun ajoin saarelle eli kaupunkiin näin ensimmäisen Metsä-Botnian tehtaan. Silloin mietin, että miksi vasiten haluaisin muuttaa selluloosakaupunkiin. Mutta olin aivan myyty, kun ajoin sisään kaupunkiin ja näin tämän myynnissä olevan talon. Tänä päivänäkin on vanhoja isoja taloja myynnissä täällä. Jotkut Ruotsiin täältä muuttaneet suomalaiset pitävät taloja täällä kesämökkeinä. Kaskinen herää henkiin kesällä. Talvella täällä on hyvin hiljaista.

Raijan mies James tuli Kaskisiin 18 vuotta sitten ja jäi.

- Täällä oli vuonna 1999 oli tapahtuma, jossa irlantilaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset käsityöläiset tapasivat toisiaan. Menin Vaasan lentokentälle Jamesiaa vastaan ja se oli siinä! Kun pääsimme Närpiöön asti huomasimme olevamme juuri oikeat henkilöt toisillemme, Raija kertoo.

Myymälässä on keramiikka kauniisti esillä kuin jonkun kotona. Murrayt asuvat talon yläkerrassa.

Suosituin keramiikkatuote riippuu vuodenajasta.

- Kupit ovat aina suosittuja. Työpaikalle halutaan muki, jota kellään muulla ei ole. Nyt tykätään myös piirasvuoista. Emme oikein ehdi tekemään niin paljon kuin niitä menisi. Me emme koskaan talvella tiedä, mitä ihmiset kesällä haluavat! Raija nauraa. 

Tätä moni neuloja kaipaisi, lankapesää, jossa kerä pyörii siististi. Lankapesän hinta on 30 euroa.

James tekee paljon kauniita hedelmävateja, joissa on paljon reikiä. Ne ovat teknisesti vaikeita toteuttaa.

Kynttilälyhty on jännällä tavalla epäsymmetrinen, toista samanlaista ei taatusti tule vastaan.  

Kesäisin Raija on paljon myymälässä ja James tekee keramiikkaa.

- Kesällä tämä on tosi kaunis ja ihmisen kokoinen kaupunki. Kaikki  ovat valmiita auttamaan toisiaan. Kesä ja talvi ovat kuin yö ja päivä. Kaikki kaskilaiset nauttivat siitä, kun saavat jutella kesäisin turistien kanssa. Kesällä on myös paljon tapahtumia, Raija kertoo.

 

 

Tule tutustumaan irlantilais-suomalaisen taiteilijapariskunnan keramiikkamyymälään, pihapiiriin ja savipajaan.

RAATIHUONEENKATU 4 64260 KASKINEN
VOIT TARKISTAA, ETTÄ OLEMME KOTONA 050 3478377
savipaja.murray@outlook.com

 

Muista nämä tapahtumat Kaskissa

9.7.-22.7.2018 Kaskisten Musiikkikesä

Tarjolla on tänäkin vuonna ensi luokan esiintyjiä sekä Hollannista että Suomesta. Luvassa on monipuolinen ja korkealaatuinen ohjelma, jossa on huomioitu kaikkia kriittisestä klassisen musiikin suurkuluttajasta perheen pienimpiin.


28.7.2018 Piknikjazz klo 16.00- Kaupunginpuisto


23.-29.7.2018 Vuokon Galleriassa
Raatihuoneenkatu 51, Agneta Nyqvistin näyttely Luonnollinen Olemus. Hänen maalauksensa kertoo ihmisistä ja luonnosta. Avoinna ma-pe 11-16, la 11-15 ja su 12.

15.-30.7.2018 YHDESTOISTA HETKI.
Maalauksia Kirsti Ihamäki, näyttely Wanhassa tallissa, Sulkukatu 9. Avoinna ke, to, pe, la , su 14-18, ei ma, ti, ei su 22.7. Avajaiset la 14.7. 14-18.

1.8.2018 klo 19.00 Vierasvenesatamassa Musiikkia laiturilla


18.-19.8. Kansainvälinen Majakkaviikonloppu
Venekuljetukset Kaskisten Kalasatamasta. Lähtö klo 10-16 nonstop.

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla