Kirjoitukset avainsanalla Salt

Maarianhaminan Merikorttelissa oleva SALT-käsityötalo on ihana paikka käsitöiden ystäville. Alakerrassa on myymälä ja yläkerrassa käsityöläisten ateljeetiloja. Kaupassa myydään Saltin omien käsityöläisten tekemiä tuotteita, ja myös noin 60 muun käsityöläisen aikaansaannoksia. Pääosa on Ahvenmaalta, mutta jotain tulee mantereeltakin.

  

Per-Åke Johansson työskentelee hopeaseppänä Maarianhaminan Merikorttelissa, mutta kyllä hänen käsissään puukin herää kukkaan! Saltissa on esillä hänen nikkaroimiaan kiehtovia seinäkaappeja. Ne ovat myös myynnissä.

 

 

 

Tekstiilitaiteilija Marie Lundgren oli myyntivuorossa Saltissa kuvanottohetkellä. Myymälässä on joka päivä tarjolla tuoreita leivonnaista, Johannas Hembakta tuottaa ne.

Marie Lundgren rakastaa mattojen ja muiden tekstiilien kutomista. Marie opiskeli Ruotsissa Linköpingin yliopistossa käsityötä ja muotoilua. Hän erikoistui tekstiileihin ja erityisesti kudontaan.

- Kudon mattoa noin metrin päivässä. Vanhat lakanat ovat parasta kudemateriaalia.

Marie on tehnyt myymälään matonkuteista hauskat koristeet.

Gunvor Skogberg värjää erilaisia lankoja käsin. Nämä ovat kuin karkkeja! Näistä voi neuloa ihania huiveja, miksei sukkiakin. Yksi vyyhti riittää sukkapariin.

 

 

Ilse Berg  valmistaa erilaisia sisustustekstiilejä. Ihania mattoja on kaikissa sateenkaaren väreissä!  Myös kuvan taustalla näkyvä turkoosi nojatuoli on päällystetty Ilsen kutomalla kankaalla. Ilse teksiitiilituotannolle on tunnusomaista voimakkaat vahvat värit ja erilaiset kudotut pinnat. Värikkäät puuvillamatot ovat Ilsen päätuotteita. Asikkaat voivat tilata niitä haluamansa värisenä. Uusimpina tuotteina Ilse valmistaa vaatetuskankaita lenkkimohairista, joka tekee kankaan pinnan eläväksi.

 

 

Tutut langantoimittajat takaavat että Ilse saa tuotteisiinsa juuri haluamiaan värejä. Jos lankakartasta ei löydy juuri sopivaa väriä niin tarvittaessa sopiva erä värjätään kutojan tarpeisiin.

Anne Eklund-Mattsson huovuttaa ihania ja persoonallisia pöllöjä.

 

 

Mia Englund on tehnyt keramiikasta hauskan korupiilon. 

Kalle Blomkvistin tervatuotteet ovat aidon merellisiä tuliaisia Ahvenanmaalta.

 

 

Salt, Sjökvarteret, Mariehamn

salt.ax

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joka niemessä ja notkossa nimittäin on käsityöläisten työpajoja, neulekahviloita ja lammasfarmeja. Ja luontokin on niin kaunis, että koko pitäisi valokuvatakin!
Poimin tässä vain lyhyesti kolme kivaa kohdetta, mutta tarjolla olisi vielä kymmeniä lisää.

Englantilaissyntyisellä Judy Kuitusella, 60, on ollut vuoden verran värikäs työhuone-myymälä vanhassa teurastamossa Gölbyn kylässä Jomalassa. Ennen hänen putiikkinsa oli Maarianhaminassa.

Myymälä on värikkäästi ja aistikkaasti sisustettu: designkeramiikkaa, tekstiilejä, paikallisia koruja, vintage-myymälä ja pieni kahvila. Teurastamotaustasta kertoo katossa roikkuva lihakoukku. Dreijauspiste on samassa tilassa kuin myymälä.

– Olen tehnyt keramiikkaa jo 44 vuotta. Siksi vaihdan mielelläni mallia ja väritystä ja tutkin uusia menetelmiä. En tykkää tehdä pitkiä sarjoja, vaan enemmänkin uniikkituotteita. On hauskaa avata uuni ja yllättyä, että mitä sieltä tuli! Suosituin tuote on muki, niitä menee paljon, Judy kertoo.

Miksi lontoolaistyttö tuli Suomeen? No miehen takia tietenkin, vaikka hän on jo ehtinyt vaihtaa toiseen painokseen.

– Tulin vuonna 1977 Kustaviin. Olin tavannut Lontoossa suomalaisen miehen, joka pyysi minua töihin. Vuonna 1978 muutimme Ahvenanmaalle. Ahvenanmaa on ihana, myös talvella. Silloinkin valossa on energiaa!

Myös Judyn lapset ovat luovia. Mimosa, 35, maalaa ja Dexter, 34, tekee keramiikkaa.

– Ehkä pidämme joskus yhteisnäyttelyn, Judy kaavailee.

Supersöpö käsityökahvila

Stickstugan on supersöpö kahvila- ja käsityöliike. Se on 5 km Maarianhaminasta etelään, Järsön saarella. Kahvilan yhteydessä on käsityöpuoti. Kahvilan sisustus on ihana, pelagooneja ikkunalla, vanhoja esineitä ja puisia penkkejä. Mahtavat kotitekoiset leivonnaiset houkuttelevat tiskillä.

Puutarhassa on ruosteisia esineitä Singeristä polkupyörään ja mahtavan runsas kukkameri. Tämä paikka on nähtävä, voihan söpöys sentään!  
Emäntä Lotta Gustafsson jakaa aikansa neulomisen, leipomisen ja puutarhahoidon kesken.

– Olen myynyt neuleita 25 vuotta mutta Stickstugan on ollut vasta viisi vuotta. Yhdistetty kahvila, käsityöliike ja puutarha. Jokaiselle riittää katsottavaa. Vaihtelevaa työtä, kun voin vaihtaa leipomisesta puutarhatöihin ja kutomiseen. Kaupassakin kudon jos ei ole asiakkaita.

Lotta värjää villalangat kotikeittiössään. Pikkupuodissa on ihania lankoja.

Luonto innoittaa

Salt on syötävän suloinen ahvenanmaalaisen käsityön kauppa Viisi käsityöläistä vetää sitä kaunissa talossa Maarianhaminan merikorttelissa aivan meren rannalla. Heidän työtilansa ovat yläkerrassa.

Saltissa myydään noin 50 paikallisen käsityöläisen töitä. Myymälässä on muun muassa mattoja, keramiikkaa, koruja, neuleita, lasia ja painokankaita.

Ann Granlundilla on valoisa ateljee Saltin yläkerrassa. Hän painaa kangasta, joista tehdään esimerkiksi ihania punajuuripyyhkeitä.

– Ahvenanmaa on inspiraationlähteeni. Kuviot syntyvät usein luonnon innoittamina. Lempikuvioitani ovat omenat, kalat ja karviaismarjat, Ann kertoo.

Käsityöläisten töihin ja pajoihin pääsee usein tutustumaankin. Syyskuisen Kontrundan-taidetapahtuman aikana monet taiteilijat, muotoilijat ja taidekäsityöläiset avaavat vieraille ateljeensa.

Syyskuussa on toinenkin mahtava tapahtuma, Skördefest. Silloin noin 40 maatilaa avaa ovensa vierailijoille, jotka pääsevät tutustumaan elämään maalla ja maistamaan paikallisia ruokia. Tuliaisiksi voi ostaa paikallisia ruokia ja käsitöitä.

Judys hantverk & inredning, Hindersvägen 1, Jomala
Stickstugan, Norråkersvägen 20, Järsö, Mariehamn
Käsityöliike Salt, Merikortteli, Maarianhamina, www.salt.ax
Konstrundan 4.–6.9. www.konstrundan.fi
Sadonkorjuujuhlat eli skördefest 18.–20.9. www.skordefest.ax

Kommentit (4)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat