Kirjoitukset avainsanalla Pietari

Piipahdin Pietarissa käsityömessuilla 23.-25.3. Nämä craftbazar-messut järjestetään yleensä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Venäjällä olevista käsityömessuista ja -tapahtumista on melko hankala löytää tietoa netistä. Osaan vähän venäjää, mutta en niin hyvin, että tietäisin oikeita hakusanoja venäjäksi. Eikä näppiksissäni ole edes kyrillisiä kirjaimia! Mutta nyt olen saanut pään auki venäläiseen käsityömaailmaan. Kirjoitin jo viime viikon blogissani messujen antimista, mutta tässä vielä lisää.

Englannin osaajia oli aika heikosti käsityöläisissä mutta kuvassa oleva ukrainalainen Mariia Crozdova puhui niin hyvä englantia, että jäin pidemmäksikin aikaa juttelemaan huovutuksesta. Hänellä ja Jana Serkovskalla on yhteinen työpaja-myymälä Kiovassa Ukrainassa. He käyvät jonkin verran ulkomaillakin messuilla, ennen tätä Pietarin tapahtumaa Saksassa Kasselissa ja Tsekeissä Karlovy Varyssa. Kehuskelin Mariialle, että Suomessa on paljon isoja käsityömessuja, joihin voisi tulla. Mutta sitten aloinkin miettiä, että onko ne tarkoittu vain kotimaiselle käsityölle. Enpä tiedä. 

Hienoja hattuja ja muita huovutuksia voi katsoa täältä:

www.etsy.com/shop/MaryGroz

marygroz.feltamaker@gmail.com

instagram ja facebook:  marygroz.feltmaker

 

Huovutus on suosittua Venäjällä ja MaryGroz-ständillä riitti porukkaa kokeilemassa hassuja hattuja.

 

Nämä pienillä helmillä koristellut huovutetut sienet olivat minun suosikkejani.

Taidokas nukkekäsityö on erittäin suosittuja venäjällä, ja nuken tekemisessä järjestetään paljon kursseja eli masterklasseja. Tämä nukke oli esillä messupaikan taidekaupassa.

Pietarilainen Viktoria Vasileva oli värjännyt upeita kankaita luonnonväreillä. Muottina hän käyttää erilaisia puiden lehtiä. Hänen omista kankaistaan ompelemat mekot ja puserot olivat aivan ihania, täytyy ehkä palata ostoksille joskus.

- Olen tehnyt näitä viisi vuotta. Ideat lähtevät ihan itsestään, kädet vievät ajatuksiani eteenpäin, hän kuvailee.

Viktoria pitää myös kursseja halukkaille työhuoneessaan. Sellaiseen olisi tosi kiva osallistua!

On mainio idea tehdä kauniisti painetusta kankaasta taulu.

Viktorian huovuttama romanttinen laukku on täydellisen sopiva hänen herkkiin vaatteisiinsa.

Viktoria on tehnyt myös hyvin kekseliäitä ja kauniita rintakoruja.

Lankoja ja neulontaa oli Pietarin messuilla vain vähän. Moskovalainen Irina Neleja esittelee erivärisiä ontelokuteita, joita värjätään moskovalaisessa tehtaassa. Tämä on aivan uutta Venäjällä, ihmiset virkkaavat näistä pehmoleluja, säilytyskoreja ja tossuja.

 

 

Näitä myydään Moskovassa kahdessa Big City Yarn -kaupassa. Pietariinkin ollaan kuulemma avaamassa oma myymälä.

Korin pohjaksi ja kanneksi oli myynnissä erilaisia koristeellisia vaneripohjia.

Tämä koristeellinen lankateline on tehty puusta. Näitä on Moskovan myymälässä myynnissä 2000 ruplan eli 28 euron hintaan. Pääsisipä tähän kauppaan!

Lisää mahtavia lankoja ja muuta mukavaa löytyy täältä:

bigcityyarn.ru

facebook ja instagram: big city yarn

Ivan Zaitsev oli ujon oloinen nuori mies. Hän on itseoppinut nahkalaukkuja ompeli. Hän ompelee käsin kuvan laukun kolmessa päivässä.

Ivanin kanssa pöytää jakanut nahkataiteilija ei ollut paikalla. Todella hienoja nahkapalasista tehtyjä tauluja!

Messutilassa on yleensä taidenäyttelyitä. Se on aivan Pietarin keskustassa osoitteessa Bolshaja Morskaja 36. Sisäänpääsy oli edullinen, pari euroa.

Messutilassa oli esillä taidokkaita tilkkutöitä.  Niissä luki tekijän nimi, mutta se jäi minulle epäselväksi, että onko ne tehty jollain kurssilla yhdessä.

Erittäin kauniita ja taidokkaita olivat.

Helmikirjonta ja tavallinen kirjonta lienee suosittua Venäjällä, sillä näitä oli esillä paljonkin. Sekä valmiita helmikirjontoja tauluna myytävinä että helmikirjontapaketteja.

 

Googlettamalla www.craftbazar.ru pääsee paikallisen Facebookin eli V-kontakten sivuille, joilla on paljon kiinnostavia käsityökuvia.

 

 

Kommentit (1)

Marika
1/1 | 

Mukavaa kurkistella naapurin messuille. Kiitos! Kyllä se taitaa olla niin, että Suomen suurimmille käsityömessuille otetaan vain kotimaisia tekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vietin kaksi viikkoa Liden & Denzin kielikoulussa Pietarissa. Intensiivisen venäjän opiskelun lisäksi koulussa järjestettiin muutakin ohjelmaa pientä maksua vastaan. Tarjolla oli niin vodka partya kuin kävelyä Dostojevskin jalanjäljissä.

Mutta yhtenä iltana oli superkiinnostava työpaja: maalaa oma maatuskanukke. Sitä veti koulussa venäjää ulkomaalaisille opettava Varvara Shironosova, joka opiskelee myös taidetta. Maatuskailtoja on pari kertaa kuussa. 

Varvara kertoi aluksi, että maatuskanuket ovat kehittyneet japanilaisista kokeshi-nukeista. Ne syntyivät Tohokun alueella Pohjois-Japanissa viime vuosisadalla puuseppien taidonnäytteenä. Nyt ne ovat suosittuja matkamuistoja.

Meitä oppilaita oli viisi, ja me kaikki kävimme innoissamme tehtävän kimppuun Varvaran alustuksen jälkeen.

Italialainen Silvia Sidorova mietti ja suunnitteli pitkään omaa maatuskaansa. Hän sekoitti huivin väriin punaista ja mustaa, jotta siitä tulisi hiukan luumunpunainen. Hän tavoitteli kansallispuvun värisävyjä.

– Koulussa maalasin mutta en ole pitkään aikaan tehnyt mitään tämmöistä. Tämä on tosi rentouttavaa! Silvia hehkutti.

Maalausstudiomme ainoa mies, sveitsiläinen Kevin Doninelli valitsi maatuskalleen kiinnostavat pinkin ja taivaansinisen sävyt.

– En ole koskaan maalannut mitään taiteellista, mutta innostun kaikesta uudesta. Viimeksi maalasin moottoripyörääni! Kevin nauroi.

Amerikkalainen Nicole Edwards rakastaa maalaamista. Hän harrastaa sitä kotonakin.

– Tämä on kivaa vaihtelua opiskelulle, olen kahdeksan viikkoa Pietarissa opiskelemassa venäjää, Nicole kertoi.

Omasta maatuskastani tuli hyvin yksinkertainen, maalaismummon oloinen. Huoneeseen laskeutui rauhoittava hiljaisuus. Jokainen keskittyi täysillä. Voi että tämä on kivaa!

Varvara kertoi, että satunnainen turistikin voisi tulla maalaamaan maatuskoja halutessaan. Ei tarvitse olla kielikoululainen. Koulu on aivan keskustassa, Nevski prospektin tuntumassa. Tämän blogin lopussa on Varvaran yhteystiedot, rohkeasti kysymään vaan!

Jokainen halusi heti tietää, mistä puisia maatuskoja saisi ostaa.

Silvia suunnitteli, että voisi pitää kotona maatuskanmaalausillan. Varvara neuvoikin kolmen pietarilaisen taidekaupan osoitteen, mistä maatuskoja voi ostaa. Hinta on noin 300 ruplaa eli kuutisen euroa.

Taidekauppoja:

  • Art Kvartal, 2-Sovetskaja ulitsa 21
  • Palitra, Kokolnaja ulitsa 8
  • Mir Hudozhnika, Marat 8
  • Myös suomalainen Sinelli myy pahvimaatuskoja, www.sinelli.fi
  • Nettikauppa www.amazon.com, katso Unpainted Blank Russian Nesting Doll

  • Kielikoulu Liden & Denz, Italianskaja ulitsa 17, Pietari. Lähin metropysäkki Gostinyi dvor.
  • Maatuskailtakyselyt suoraan Varvaralle: varya-sh@mail.ru
  • Maatuskailta maksaa 700 ruplaa eli noin 14 euroa.

Kommentit (2)

Vietin kaksi intensiivistä viikkoa Pietarissa venäjän kielen kurssilla. Kaupunkiakin ehdin jonkin verran katsella. Aikaisemmillakin käynneillä Pietarissa olen huomannut, että tarjonta käsityön ystäville on aika vähäistä.

Toki maatuskoja ja muuta valmista käsityötä on myynnissä, mutta kankaita, lankoja ja nappeja ei satunnainen kulkija löydä. Myös Suomessa suositut kierrätyskäsityöt ovat lähes tuntematon käsite.

Niinpä innostuin kovasti, kun näin aamulla telkkarista pietarilaisen 100-kanavan lähetyksessä, että Moikan kanaalin rantaan oli tehty neulegraffiti Pietarin 312-vuotispäivien kunniaksi.

Samasta aiheesta oli juttu myös paikallisessa Metro-lehdessä, mutta mitään tarkempaa osoitetta ei mainittu.

No, ei auttanut kuin lähteä lehti kourassa Moikaa pitkin kävelemään, ja löysin kuin löysinkin oikean kohdan! Siellä oli paljon turisteja kuvaamassa virkatuilla paloilla peitettyä penkkiä ja takorauta-aitaan tehtyä neulegraffitia.

Puunrunkokin oli peitetty virkkauksessa, ja hiukan oli peitelty polkupyörääkin.
Tulos oli aika pienimuotoinen ja hiukan kotikutoinenkin, mutta jostainhan on aloitettava. Ja ainakin ihmisiä kiinnosti tämä.

Aivan sattumalta huomasin, että neulegraffitin vieressä osoitteessa Moika 87 on lapasille omistettu museo, mužej varežki. Paikka oli söpö kuin mikä, erityisesti lapsille suunnattu. Vanhat lapaset ja muut käsityöt seikkailevat mitä erilaisimmissa teoksissa.

Värikäs ja sympaattinen museo kiinnostaa myös aikuisia käsityönystäviä ja sen yhteydessä olevassa käsitöillä koristellussa ravintolassa on kiva nauttia ateria.

 

Kommentit (1)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat