Kirjoitukset avainsanalla tonttu

Varpaisjärveläisen Marjut Kauppisen ja Harri Kuosmasen joulukoti ja -piha on täynnä hassuja yksityiskohtia pehmopukista pinkkiin tekokuuseen. He asuvat 800 asukkaan Korpijärven kylässä, jonne on Varpaisjärveltä vielä 25 km. Lumisten kuusten reunustama kapea tie kulkee kilometrin metsän keskellä. Se päättyy Onnelaan, Marjutin ja Harrin kotiin. Matkalle jää 15 linnunpelättimen naisellisesti vaatettu ryhmä metsässä.

Harri on rakentanut Marjutille maitolaiturin, johon hän on ostanut kirpputorilta maitotonkkia. 

Tämä maalatuilla kukilla koristeltu 80-luvun Ford on kasvihuone. Isäntä sahasi rälläkällä katon auki, ja se korvattiin läpinäkyvällä katteella.

– Auto on täynnä kasvusäkkejä, joissa kasvoi kurkkua ja kurpitsaa, peräkontissa yrttejä. Nyt minulle on tavallinenkin kasvihuone, Marjut kertoo.

Vanhassa karjakeittiössä on kotimuseo, jossa on leluja, vanhoja työvälineitä ja keittiökapineita. Separaattori on Marjutille erityisen rakas esine, ei hieno mutta nostalgisia muistoja täynnä.

Marjutin pihaa voisi kutsua ITE-taidenäyttelyksi, sillä sitä käy kesäisin katsomassa noin 150 ihmistä. Ulkohuussissa on 250 maatuskaa. Kesällä pihalla on kaksi possua ja kanoja. Muovinen Late-luuranko istuu korituolissa puun alla. Suurin osa löytää paikan Facebookin Romurinsessa-sivun kautta. Marjut laittelee sinne kuvia uusista kädentöistään.

Aviomies Harri lähtee kuulemma helpolla vaimonsa hullutuksiin mukaan. Harri ei koskaan torppaa mitään Marjutin ideaa. Aluksi hän kummasteli mallinukkeja ja ihmistorsoja mutta sopeutui ajatukseen. Yhteistyö siis toimii.

–Kerran halusin hänen hitsaavan minulle pinaattia varten tuen ruostuneesta, lapiosta, talikosta ja pyörän satulasta. Oli vaikeaa mutta onnistui. Harri ei säikähdä, vaikka tulen kotiin auto täynnä vanhoja vessanpönttöjä. Hän sorvaa minulle kynttilänjalkoja ja tontunnaamoja pyynnöstä. Tekee mitä tilaan, Marjut kehuu.

Saunapolun nimi on mosaiikkipolku. Siinä on WC-pönttö, lavuraari ja kottikärryt, jotka on taidokkaasti päällystetty mosaiikilla. Kesällä niissä on kukkia. Saunamökissä on sauna, takkahuone ja Harrin oma miesluola, jossa hän voi lueskella Ajokoiramies-lehden vuosikertoja. Viime kesänä Marjut teki kiukaan taakse mosaiikista hienon koivumaiseman.

–Aina pitää tehdä jotain hullua! Savusaunan Harri teki purkuhirsistä kolme vuotta sitten naapurin kanssa. Kuistilla istuu aidon kokoinen joulupukki.

Takkahuoneen ulkopuolella 50-60 erilaista emaliastiaa hyllyssä. Ihan muuten vaan. Ovat kivan näköisiä. Savustuspöntön päällä tököttää vaaleanpunainen tekokuusi.

–Vastakohdat innostavat minua. Täysin teennäinen muovikuusi savolaisessa metsässä on mielenkiintoinen.

Astumme sisään joulupiparin tuoksuiseen tupaan. Marjutin koti on konmarittajan painajainen. Pieniä tonttuja on joka puolella.

–Niitä on ainakin 200, Marjut nauraa ja näyttää, että jopa lattianrajassa jatkojohdon vieressä on pirteä tonttujoukko.

–En voisi asua minimalistisen valkoisessa kodissa. Se ei olisi kodikas vaan luotaantyöntävän kliininen! Me Harrin kanssa viihdymme romujemme keskellä, ja ostamme lisääkin. Sisustustyylini on monimuotoinen ja värikäs, ei muodinmukainen.

Nämä tontut on ommeltu vanhoista vauvan potkuhousuista ja kasvot vanhoista alusvaatteista.

Marjut käy aktiivisesti joulumyyjäisissä. Heinäseipäistä voi tehdä näin persoonallisia tonttuja!

 

Tuvan seinällä kököttää jykevä täytetty hirvenpää, jonka Marjut osti pari vuotta sitten täytettyjä eläimen päitä myyvältä kulkukauppiaalta 200 eurolla.

– Se on jylhä mutta söpö. Laitan sen sarviin joulukoristeita. Kyllähän tätä joku kauhisteleekin, mutta meillä on näitä lisääkin Harrin miesluolassa, Marjut nauraa.

 

Kiinnostaako Marjutin kodin joulukoristelu? Siitä kerrotaan lisää 13.12. ilmestyvässä ET-lehden numerossa 22.

 

Kommentit (14)

Vierailija
1/14 | 

Voi Marjut ihana kun osaat ottaa miehes kans elämän noin hauskasti! Huippua luotte yhessä kotinne ja tavan nähdä asioita eritavalla . En miekään kestäis minimaalisessa sisustuksessa. Huh! Mukavaa joulun odotusta 😍

Riittak
2/14 | 

Marjutin kanssa olen vuosia sitten saanut kulkea pikkiriikkisen palan matkaa. Huikean hieno ja sydämellinen ihminen. Taiteilija päästä varpaisiin 💗

Jordan Belfort
4/14 | 

Ensure the lights on your Christmas tree are well concealed far from sight. Conceal abundance flex in bite evidence plastic tubing. Mastermind your most sensitive embellishments in the higher branches, tying them on with string or twine, as opposed to metal snares, and keep your feline out of the room while you finish. Help With Accounting Homework

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat