Kirjoitukset avainsanalla anne mattila

Laulaja Anne Mattilalla on kotipaikkakunnallaan Karviassa, Satakunnassa, taidekahvila ja taidegalleria. Anne on maalannut yli 20 vuotta, ja pitkään haaveena ollut taidekahvila avattiin 1.4.2014.Se on auki päivittäin huhtikuusta syyskuun loppuun ja muina aikoina lähinnä viikonloppuisin. Marras- ja joulukuussa se on auki perjantaista sunnuntaihin. 

Anne kertoo opetelleensa lapsena maalaamista kopioimalla töitä, joista itse piti, esimerkiksi Edelfeldtin ja Halosen tauluja. Hän lainasi myös kirjastosta maalaustekniikkakirjoja.  14-vuotiaana Anne innostui maalaamaan niittyjä ja metsiä. Hyvin aktiivinen maalausvaihe kesti 18-ikävuoteen saakka. Mutta sitten hän tunsi maalanneensa itsensä uuvuksiin, ja piti pari vuotta taukoa. Tuntui, että ei ole enää aiheita mistä maalata.

- Eräänä aamuyönä ajelin keikalta kotiin, oli uskomattoman kaunis usva. Pysähdyin pitkäksi aikaa ihailemaan maisemaa, ja kotona sulkeuduin maalaushuoneen ikuistamaan usvaa tauluksi. Siitä avautui taas uusi maalauskausi, Anne kertoo.

 

 

Anne halusi tauluilleen ympäristön, jossa olisi luontoa, linnunlaulua, metsän tuoksua ja hirsiseiniä. Vuonna 2013 kaikkia odotuksia vastaava paikka löytyikin Karviasta. Galleria ja taidekahvila oli unelmien täyttymys. Annen äiti Tarja Hietikko on kahvilan emäntänä, ja on Anne itsekin siellä joskus. Aluetta on rakennettu ja kehitetty pikkuhiljaa. Anne suunnittelee itse kaiken, ja laittaa pihaa ja kukkia itsekin kuntoon. Vuonna 2017 kahvilassa oli Annen näyttely "lapsuusmuistoja 100-vuotiaassa Suomessa". Se keräsi noin 33 000 katsojaa!

- Emme olisi uskoneet saavamme noin paljon vieraita. Siksi pohdimme Tarja-äitini kanssa tulevaa. Tilat loppuivat pienessä kahvilassa kesken. Halusin rakentaa isomman kahvilan. Löysin syksyllä 2017 syksyllä netistä hirsikehikon, joka oli myynnissä Vöyrissä. Talo on rakennettu 1911, joten se sopii vanhaan miljööseen hienosti. Se avattiin toukokuussa 2018, ja ulkovuoraus on vielä kesken. Kahvilassa on lähes 300 neliötä ja kahvittelu- ja näyttelytilaa, Anne kertoo.

 

Taidekahvilan alueella on paljon erilaisia kohteita.

Marraskuisena perjantaiaamuna kahvilassa tuoksui tuore pulla, kun saavuin sinne vesisateen keskeltä. Tunnelma oli ihana vanhassa hirsitalossa. Kahvilassa käy 57 000 ihmistä vuodessa, suurin osa tietysti huhti-syyskuussa. Eri-ikäisiä ihmisiä tulee bussireissuilla ympäri Suomea. Ihmiset ovat kuulleet kahvilasta puskaradion kautta tai Annen keikoilla.

 

Annen äiti Tarja Hietikko on taidekahvilan emäntä. Hän oli jo kuudelta aamulla kahvilassa pyöräyttämässä 3,5 litran munkkitaikinan. 

 

 

Anitta Mattila, Annen sisko, on töissä kahvilassa.

- Asun kuuden kilometrin päässä täällä Karviassa, kuten me kaikki sisarukset. Minä olen Annella töissä jokapaikan höylänä. Anne on itsekin täällä usein, sen minkä keikoiltaan  kerkiää.

Anitta kertoo Annen jaksavan puhua pitkään asiakkaiden kanssa, sillä kahvila on hänen unelmansa, johon hän keksii koko ajan jotain uutta.

 

 

Anne kertoo piirtäneensä lapsesta saakka. Kun Tarja-äiti osti 9-vuotiaalle Annelle öljyvärit syntyi tämä maalaus: kopio Maria Wiikin työstä nimeltä rukous. Se on esillä taidekahvilassa. Onneksi Tarja-äiti säästi tämän työn, Anne olisi kriittisyyttään hävittänyt sen. 

Tämä uusi kahvila on vastikään pystytetty, sillä se on on vanha hirsitalo Pohjanmaalta Vöyristä. Yläkerrasta on hyvät näkymät alakertaan. Molemmissa voi nauttia kahvista, leivonnaisista ja Annen tauluista.

Anne on maalannut yli 300 maalausta. Jokaiseen tauluun liittyy runo tai sävellys. Anne maalaa yleensä öljyväreillä, ja hän kuvailee maalaavansa mielikuvia, realistisia luontokuvia sekä ihmishahmoja naivistisella otteella. 

 

Kahvilassa on paljon tapahtumia, joista saa parhaiten tietoa kahvilan facebook-sivuilta. Annella on itsenäisyyspäivän konsertti kahvilassaan.

Kahvilassa oli käydessäni jo vähän joulutunnelmaa.

Tauluja on kahvilan lisäksi myös erillisessä galleriassa. Vuoden 2018 näyttelyn nimi on "Tätä se mun uneni ties". Anne nimittäin näki unen, jossa liikkui itse galleriassaan.

 

 

Näyttelyssä on 18 uutta maalausta, ja Anne maalaa jo vuoden 2019 tauluja. 

Taidepolku on aivan mahtava keksintö! 700 metrin pituinen polku valmistui kesällä 2016 kahvilan viereiseen metsään. Polun varrella on tauluja ihan ulkosallakin, mutta moni on pienissä mökeissä, joihin pääsee sisälle. Kurkistetaanpa tänne!

 

 

Mökissä olevassa keinutuolissa voi kiikutella ja ihastella taulua kaikessa rauhassa. Ihana paikka!

Taulussa on jotenkin sadunomainen tunnelma. Onkohan tuo tyttö Anne itse?

On liikuttavan kotikutoista - ja sanon tämän ihana hyvällä - että maalaukseen liittyviä runoja on kirjoitettu käsin päreelle. Aina ei tosiaankaan tarvita painettuja ja laminoituja, viimeisen päälle harkittuja kylttejä.

Ryntäsin tosi uteliaana avaamaan tämän maitolaiturin oven, mitähän sieltä löytyisi....

Tunnelmallinen maalaus ja runo. Ihan jokaisen Annen työn vieressä on runo, joka avaa taulun sisältöä paremmin esiin. Hänen taulunsa eivät kuulemma koskaan synny ilman runoa tai tarinaa.

Kun näin kappelin, luulin jo näkeväni unta. Pieni kappeli karvialaisessa metsässä, voiko tämä olla tottakaan! Anne kutsuu tätä sinisen linnun pyhäköksi, ja sitä voi vuokrata myös hää- tai ristiäistilaisuuksia varten. Sisään mahtuu 16 henkeä.

 

 

Anitta Mattila kertoo, että viime kesänä kappelissa oli pienet häät. Kappeli rakennettiin vuonna 2017 ja avajaisissa lauloi tietenkin Anne Mattila.

Tämän pikkutalon sisältö jääköön salaisuudeksi, käykää katsomassa.

Romanttinen silta ja pieni lampikin alueelta löytyy.

Hirsimyymälästä voi ostaa levyjä, taidetta, kortteja, julisteita ja maalaustarvikkeita. 

Ensi kesänä aluellee on tulossa uuttakin. Vanhaan kahvilaan tulee smoothie-baari ja pellavavaatteita myyvä liike. Myös taidepolkua laajennetaan ja rakenteilla on myös iso vuokramökki majoittujille.

 

Annen Taidekahvila 

Sarapohjantie 173

39960 Karvia

040 0857385

www.annemattilantaidekahvila.fi


www.taiteilija-annemattila.com/taidekahvila/

 

Kommentit (4)

Kaimaflikka kurikasta
1/4 | 

Sitä tunnelmaa mikä on Annen kaffioss ja tairemyymäläs ei voi funteerata se pitää itte nähärä ja kokia.kannattaa poiketa tunnustella tunnelmaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat