Kirjoitukset avainsanalla yksilöllinen ruumisarkku

Olen pitkään pohdiskellut ja jutellut monien ystävien kanssa, että oman ruumisarkkunsa haluaisi olevan persoonallinen. Siinä voisi näkyä oma käsityöharrastus vaikka virkattuna pintana, tai puu voisi olla täynnä graffiteita. Entä jos sen liimaisi täyteen nappeja tai tekisi mosaiikkikaakelin? Tai jos vieraat saisivat kirjoittaa jotain arkun pintaan? No joo, tiedän tietysti, että arkuille on kaikenlaisia rajoituksia mutta väri ei varmaankaan ole kielletty. 

Vähän aikaa sitten arkkuvalmistaja SHT ja Finlayson toteuttivat yhdessä uuden design-arkkumalliston.

- Omaiset toivovat tuttujen mallien rinnalle myös yhä yksilöllisempiä vaihtoehtoja. Finlaysonin Taimi-kuosi sopii hyvin arkkuun. Toistaiseksi on on tarjolla vain harmaa Taimi-kuosi sekä valkoinen Klassikko-kuosi. Muita  tulee myöhemmin, ja valikoimassamme on kymmeniä muita kankaita. Teemme tilauksesta verhoilua myös asiakkaan toivomista kankaista, kertoo toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

Malliston ensimmäiset arkut ovat jo laajan palvelun hautaustoimistoissa. Asiakkaiden kommentit kertovat, että Finlaysonin kansalliset ikonikuosit ovat merkityksellisiä: “Tämä oli edesmenneen äitini mielikangas, tuttu lapsuuden kodistamme. Haluan, että voimme hautajaisissa muistaa lapsuuden kodin tuttua ja turvallista aikaa.”

Design-arkut valmistetaan alusta loppuun Punkalaitumella suomalaisena käsityönä. Yrityksessä työskentelee yli 130 henkilöä, joista suurin osa on puuseppiä ja verhoilijoita. Arkkujen päämateriaali on honkaa, kankaat ovat puuvillaa, pellavaa ja muita luonnosta peräisin olevia materiaaleja. Kankaat kiinnitetään niiteillä. Näin tuhkaaminen ja hautaus ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Arkun hinta on noin 890 euroa.

Helsinki-arkku stadin kundille tai friidulle

Lähdin etsiskelemään netin syövereistä muitakin persoonallisia arkkuja. Olen luullut, että kaikki ovat tylsiä mutta olin väärässä. Esimerkiksi Honkasen ruumisarkkuliikkeellä on mielettömän yksilöllisiä ja rohkeita arkkuja. Ekologiset arkut on verhoiltu luonnonmateriaaleilla, pääasiassa pellavalla. Arkkujen runko on mäntylautaa ja sisustassa on käytetty pehmusteena puulastua ja verhoilussa pellavakangasta. Verhoillut arkut ovat suomalaisen hautauskulttuurin erityispiirre; verhoiltuja arkkuja käytetään Suomen lisäksi vain muutamissa Itä-Europpan maissa.

 

Tämä Koti-sarjan arkku on verhoiltu tulostetulla pellavakankaalla. Tämä olisi monen stadilaisen mieleen. Muitakin kaupunkeja on tarjolla, muun muassa Jyväskylä ja Porvoo.

Arkku ja tai uurna voidaan verhoilla myös täysin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Saatavilla on laaja valikoima erivärisiä pellavakankaita, joilla arkku tai jokin sen osa voidaan toteuttaa. Vainajalle tärkeiden materiaalien käyttäminen arkun verhoilussa on myös mahdollista kunhan ne ovat maatuvia. Innokas käsityönystävä voisi mieltyä tyylikkääseen pitsiarkkuun. Joku haluaisi ehkä rakkaan mökkinsä kuvan arkkuun.

Aina mustiin pukeutunut valitsisi varmasti tämän arkun.

 

 

Puut-sarjan ruumisarkku Naakat poikkeaa sarjan muista arkuista. Luonnosta ammentavan sarjan Naakat-arkku on elävä ja dramaattinen tuokiokuva luonnosta ja elämästä. Luonnonystävälläe ja lintubongarille!

 

Artesan-arkussa on harsopellavaa, huopaa ja pellavaa. Tämäkin miellyttää käsityöläisen silmää.

Katso alta myös video siitä, miten arkku suntyy Punkalaitumella puuseppien ja verhoilijoiden käsissä:

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat