Kirjoitukset avainsanalla Kreikka

Reijan räsymaton kutoja yrittää napata joka puolelta maailmaa ideoita käsityönystäville. Tämä lähetys tulee suoraan Kreikasta, kesken työmatkaa. Aikaa ei ollut kuin vartin verran ennen laivan lähtöä, mutta siinä ajassa ehti jututtaa ihanan myymälän myyjää.

Olin siis päiväseltään Mykonoksella, joka on on yksi Kreikan saariston suosituimmista matkakohteista.  Se sijaitsee keskellä Egeanmerta Tinoksen ja Naxoksen välissä. 85 neliökilometrin kokoisella saarella asuu noin 10 000 asukasta. Saaren pääkaupunki on sekin nimeltään Mykonos, mutta tunnetaan myös nimellä Hora. Mykonos on kallis kohde. Sen ovat ottaneet omakseen etenkin varakkaammat kreikkalaiset ja kansainväliset matkaajat, mutta myös boheemit taiteilijat ja seksuaalivähemmistöt.

Mykonoksen kaupunki näyttää satumaisen kauniilta kun sitä lähestyy mereltä. Poukama on täynnä valkoisia taloja.  Sen autottomilla kapeilla kujilla on helppoa liikkua kävellen. Pienet putiikit ovat todella laadukkaita. Toki on perinteistä turistikrääsääkin mutta myös yksilöllisiä vaatteita ja upeaa taidetta.

Triciclo art shop Mykonos on lähdellä rantaa osoitteessa Voinovits 3. Ihania tauluja on jo liikkeen ulkopuolella. Monien kädentaitajien töitä myyvässä liikkeessä on tällä kertaa työvuorossa Eugenia Triantopoulou.

Kreikkalaiseen tapaan valokuvaaminen on kiellettyä, mutta kun kerron kirjoittavani blogia ja näytänkin sen hänelle, kuvauslupa heltiää. Eugenia itse tekee koruja, mutta erityisen paljon kaupassa on hauskaa keramiikkaa.

-        Kaikki ovat kreikkalaista käsityötyötä, joko saarilta tai Ateenasta, jossa minäkin olen kotoisin, hän kertoo.

Näissä ihanissa tauluissa on yhdistetty kekseliäästi keramiikkaa, rautalankaa ja puuta. Näitä olin monelaisia, ja tässä on mielestäni hyvä esimerkki kauniista ja aidosta matkamuistosta. Mielellään tämän laittaisi seinälle.

 

Nämä valaat ovat superhurmaavia. Näissäkin on taidokkaasti yhdistetty eri materiaaleja. Ruskea ja turkoosi lasite on kuin kakun koriste, niin herkullisen näköinen.

Näissä ruukuissa ja silmissä on hyödynnetty kreikkalaisia perinteitä uudella tavalla. Sininen ”pahan silmän poistaja” on tyypillinen tuote kaikissa matkamuistomyymälöissä. Tässä siitä on tehty hienostuneempi versio. Samoin kreikkalainen perusruukku on saanut uuden muodon.

Sininen ja Kreikka on niin tuttu yhdistelmä, mutta näissä astioissa on jotain uutta ja raikasta. Esimerkiksi reikäkauhan varsin on puuta, oikeastaan paksu risu. Kuviot ja väritys ovat kekseliäitä.

Maalatut kivet ovat yleensä tylsiä ja rihkaman näköisiä. Näissä on  jotain kivaa, sopisivat lastenhuoneeseen tai mökille.

Meri ja kalastus on läheinen aihe Kreikassa. Moni keraamikko on inspiroitunut tästä teemasta.

Entäpä sitten antiikin Kreikka, nämä ovat upeita!

Myös laakeriseppeleen lehdet on tehty keramiikasta.

 

Lisätietoja Triciclo art shop Mykonos
Mykonos,Voinovits 3
Mýkonos, Kikladhes, Greece
Facebook:

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen matkalle lähtevä käsityönystävä tietää, että yksi tärkeimpiä pakattavia on käsityö. Sen pitää olla pieni, kevyt ja helppo. Olin viikko sitten lähdössä työmatkalle Kreikkaan ja pakkaaminen jäi niin viime tinkaan, että en ollut ehtinyt suunnitella käsityötä. Lopulta keksin, että virkkaan läppärille pussin, se on monotonisen helppoa eikä tarvita kuin virkkuukoukku ja lanka. Otin mukaan kaksi kertää Novitan Aavaa, jossa on 72 prosenttia akryylia ja 10 prosenttia polyamidia, eli kelpaa hyvin läppärin asuksi.

Lento oli ällöttävän aikaisin, kello kuusi aamulla Helsinki-Vantaalta. Siellä ei käsityö vielä 4-5 aikoihin maistunut ja koneessakin torkuin. Mutta odotellessani jatkolentoa Münchenissa aloin virkata yksinkertaista pussukkaa kiinteillä silmukoilla. Aika kului mukavasti ohikulkevia ihmisiä katsellen.

 

Lufthansan jatkolento Ateenaan hämmästytti kovasti: saimme aterian ja kuohuviiniäkin sai, ihan ilmaiseksi. Sitä on niin tottunut jo, että lennoilla ei tarjoilla yhtään mitään, että en ollut silmiäni uskoa. Myös läppärikotelokäsityö eteni hyvää tahtia koneessa.

 

Matkasin Ateenan lentokentältä bussilla Rafinan satamaan ja sieltä laivalla Tinoksen saarelle. Olin nähdäkseni ainoa virkkaaja laivassa... Majapaikkani parvekkeella olisi ollut mahtavaa jatkaa käsityötä iltaisin, mutta työpäivät olivat niin pitkiä, että käsityölle ei juurikaan jäänyt aikaa.

Olin napannut kiireessä kaksi isoa nappia mukaan, jotka päällystin virkaten läppäripussukan langalla.

Sadan gramman liila kerä ei ihan riittänyt, vaan piti jatkaa harmaalla. Aion ehkä ommella sisälle kankaasta vielä pussin.

 

Tämmöinen läppäripussukasta sitten lopulta tuli!

 

Onneksi minulla oli matkassa myös varakäsityö, sillä sitä tarvitsin todella kipeästi matkan loppuvaiheessa. Ostin Tinokselta laivalipun Ateenan Rafinaan, jonka piti kestä kaksi tuntia. Laivassa kävikin ilmi, että se menee kyllä Rafinaan mutta kiertää ensin Mykonoksen ja Paroksen kautta joten kaikki sain olla laivassa viisi tuntia... Mahtavaa, että oli sydänkranssiainekset tyynyntäytettä myöten matkassa mukana. En ollut yhtään hermostunut, kun sain keskittyä käsityöhöni...

Ja yksi tärkeä asia matkakäsityössä on muistot. Tästä lähtien muistan aina läppärikoteloni syntyneet Kreikan matkalla. Sydänkranssi päätyy ehkä Puumalan mökille tuomaan sinne tuulahduksen Kreikan saariston muistoja. 

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat