Kirjoitukset avainsanalla hevosenkenkätyöt

Leo Muje, 50, on kirvesmies, joka ei tyydy tekemään ihan tavanomaista jälkeä. Usein hän ehdottaa asiakkaalle rohkeasti jotain uutta, kuten vaikka että tehtäisiinkö omakotitalon takan päällys betonista. Se on paljon edullisempaa kuin luonnonkivi.

– Olen kehittänyt ihan oman salaisen betonireseptini. Lisään betoniin muutamia lisäaineita, joilla siitä tulee joustavaa ja hyvin pakkasen kestävää. Käsittelen aina 25 kiloa kerrallaan.

Leo tekee sekä omaksi ilokseen että asiakkaille kaikenlaista betonista ja käytetyistä hevosenkengistä. Nyt on työnalla betoniset autotallin ovenpielet ja puutarhaan betonista tehty ”kivimuuri”.

– Vuonna 2014 tein omakotitaloa, johon sain aika vapaat kädet. Tilaaja oli ajatellut moniin seiniin lastulevyä ja kiveä. Ehdotin edullisempaa betonia, josta pystyy tekemään kiven näköistä.

Leo teki normaalin takan, mutta pinnoitti sen vapaalla kädellä tekemillään ”betonikivillä”. Myös oven kaari syntyi näin.  

– Betoni on muovailuvahan kaltaista, ja samalla tavalla helposti käsiteltävää. Siitä voi tehdä ihan mitä vaan, vaikka kylpytynnyrin pinnan. Laitan betonia noin 2 senttiä pintaan. Olen tehnyt paljon suihkulähteitä betonista.  

Leon asuinpaikka on Koski TL. Omallakin pihalla  on paljon betonitöitä. Esimerkiksi portin pielet on tehty betonista jäljittelemään kiveä.

– Suunnitelmissa on tehdä kesäkeittiö, takka ja keinotekoinen kallio ja vesiputous lähellä olevan lammen rantaan. Kaikki tietysti betonista! Betonia voi myös värjätä, tykkään tehdä suomalaisen kiven väristä betonia, esimerkiksi punagraniitin sävyä. Periaatteessa tietysti onnistuisi vaikka sininen betoni.

 

Saunanlauteiden kaide on betonista. Ei kuumene sen enempää kuin puukaan.

 

Tässä seinässä betoni on yhdistetty hauskasti puuhun. Samassa saunassa on myös katon rajasta lähtevä vesiputous, joka päättyy löylykipon kokoiseen betoniastiaan.

Betonipolku puutarhassa.

– Tämäkin on tehty käsin, en tee mitään muoteilla. Polku on noin neljä metriä pitkä.

Parhaaksi suojaksi käsille Leo on todennut käytetyn leipäpussin.

– Laitan sen tavallisen hanskan päälle ja lähden muotoilemaan betonia. Kaikenlaisia välineitäkin on, muurauskauha, vanha voiveitsi ja jopa taiteilijan tarvikkeita.

Betoninen dinosaurus on vatsan kohdalta ontto. Tämäkin on tehty käsin ilman muottia.

 

Betoninen linnunpönttö on upea. Sitä tehdessään Leo mietti Pääsiäissaaren moai-patsaita.

– Tämä on 80 cm korkea ja talitintit muuttivat sinne heti. Näitä voisin tehdä vaikka kuinka, menevät ihan käsistä.

 

 

Tavallinen kivijalka on peitetty kahden sentin betonikerroksella, joka jäljittelee luonnonkiveä.

"Kiviaita" betonista on halvempi kuin kivistä tekemällä.

 

Hevosenkengistä syntyy vaikka naulakko


Leo innostuin tekemään hevosenkengistä esineitä noin puoli vuotta sitten. Hän haluaa aina keksiä jotain uutta. Sellaista mitä muut eivät tee.

– Keräilen niitä monilta eri talleilta, mutta jonkin verran minulle tuodaankin niitä. Liikuttavin paketti oli, kun joku toi minulle neljä hevosenkenkää nimettömässä kirjekuoressa. Sain myös kerran postin kautta laatikollisen, noin 15 kenkää tuntemattomalta lahjoittajalta. Hevosenkengissä on aika putsaaminen. Teen sen kuumentamalla niitä ahjossa.

Hevosenkengistä syntyy hitsaamalla isoja palloja puutarhaan tai vaikka pöydänjalka, naulakko, virveliteline tai hevosenpääkoriste. Leo hitsaa kengät yhteen. Ensin on kevyt välikiinnitys hitsaten, kuin kankaan kiinnittäminen nuppineuloilla. Kenkä irtoaa vielä hyvin ja sen paikkaa voi muuttaa. Kun muoto on tyydyttävä, Leo hitsaa osat kunnolla kiinni toisiinsa.

 


Nyt Leolla on työn alla tilaustyönä takajaloilla seisova ori – joka pitää tehdä hevosenkengistä! Koirakin on työn alla. Suurin osa menee ihan yksityisille ihmisille, mutta myös hevostallit ovat ostaneet hevosenpäitä.

– Teen kaikki ihan vapaalla kädellä, minulla on silmää. Niin hevosen kuin pallon muoto syntyy ihan katsomalla ja kokeilemalla.  

Hevosenkenkäpallon halkaisija on 60 senttiä, siihen menee 54–72 hevosenkenkää niiden koosta riippuen.

 

Leo on tehnyt myös supertaidokkaan naisen torson muttereista! Se on tilaustyö, johon meni monta tuhatta mutteria. Koko on luonnollinen, noin 80 senttiä.

– Sekin on tehty ihan kokeilemalla ja mitään kuppikokotoivomuksia ei minulle esitetty. Mutterinainen on kuulemma autotallin seinällä. Sen piti mennä lahjaksi, mutta tilaaja halusin pitää sen itsellään.

Suurin osa ihmisistä ihastelee Leon luomuksia, mutta hän myöntää, että miehiltä on joskus kuultu vähätteleviä kommentteja. Kyllä minäkin tuommoisen osaisin hitsata.

– Nauran siihen vain, että siitä vain tekemään. Tämä on yllättävän kovaa hommaa.

Tiedustelut:
hcleomuje@gmail.com

Katso myös facebookista:

https://www.facebook.com/leo.muje.1?fref=ts

https://www.facebook.com/Pihakoristeet-paviljongit-takorautaportit-ja-mu...

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat