Monipuolisia uusia materiaaleja, välineitä ja ideoita sekä edullisia ostoksia. Niistä on Tampereen kädentaitomessut tehty.

Ja siksi ne ovat yhdistetty paratiisi ja helvetti, koska kaikkea ihanaa on tarjolla. Käsityöntekijän ostohimot heräävät, vaikka pussukkaa ja nyssäkkää on entisestäänkin joka nurkka täynnä.

Messuilla oli myös valtavasti väkeä, sillä arvellaan siellä käyneen kolmessa päivässä 14.11.–16.11. yli 30 000 ihmistä! Ne ovatkin Euroopan suurimmat käsi- ja taideteollisuusmessut pidettiin Tampereella. Näytteilleasettajia oli 785.

Kerron nyt omat suosikkini messuilta.

Hantverk från Åland

Viisi taitavaa ahvenanmaalaista käsityöläistä oli tullut esittelemään Tampereelle käsitöitään. Hannele Ögård tekee todella kaunista ja yllätyksellistä tekstiilitaidetta.

Hän ompelee käsin miniatyyrimäisen pieniä kangastilkkuja, joissa on vaikka paperiliitin, muutama nappi tai rikkinäinen solki. Nämä pienet palaset hän ompelee isolle värikkäälle pellavakankaalle.

– Ihmiset tuovat minulle jopa kadulta löytämiään pieniä metalliroskia, kun tietävät, että saatan innostua niistä, Hannele nauraa.

Tupasvillatohvelit

Olen useampana vuonna ihastellut visuveteläisen Marja Leena Väinölän Suotar-tohveleita. Ne ovat todella kauniita ja yksinkertaisia, ommeltu tupasvillasta ja villahuovasta. Persoonallisten tohvelien hinta alkaa 50 eurosta. Marja Leena ompelee niitä kotonaan ja myy messuissa ja tapahtumissa, ja lähettää myös postitse.

– Ostan kotimaista villahuopaa Keski-Suomesta, ja koristelen tossuja nahalla, keramiikalla ja poron luulla. Kyllä minä melkein joka päivä ompelen, vaikka joskus lastenlasten hoito ajaa tohvelien ohi, hän nauraa.
Suotar, Marja Leena Väinölä, puhelin 040 593 8280

Ilmastointiteipin uusi elämä

Pirkkalalainen Teippitarhan päätarhuri Antti Lampinen esitteli osastollaan erilaisia ilmastointiteippejä. Kuoseja on ihan joka lähtöön lumiukkokuvioisesta kukalliseen.

Kaikki tuntevat perinteisen ilmastointi- eli jeesusteipin, jolla voi tehdä pienet pikaremontit ja vaikka lyhentää housunlahkeet. Mutta nämä uudet kuviolliset ilmastointiteipit ovat askartelijan materiaalina loputon aarreaitta. Niistä voi tehdä vaikka korun, lampunvarjostimen, laukun, puikkokotelon – ihan mitä vain!

Teippitarhalla on myös teippitapettia ja kapeampia kuviollisia teippejä, joita käyttävät erityisesti skräppääjät ja korttiaskartelijat.

Katso tarkemmin ideoita ilmastointiteipistä askartelumateriaalina:
Ihana ilmastointiteippi – tarttuvaa teippiaskartelua, Paasilinna 2014.

Suomalainen luonto paperille

Unkarilaissyntyinen mutta vuosia Pohjanmaalla Jurvassa asunut Janos Tisza pyörittää vaimonsa kanssa Lumikellot-nettikauppaa, jossa myydään esimerkiksi paperileikkureita ja erilaisia kauniita papereita.

Messu-uutuus oli paperinen Pirtti-valohimmeli, 10 e. Paperit painetaan itse, aiheina on Suomen luonto koivunrungosta tuohipintaan. Himmeli myydään askartelupakettina, eli sen saa taitella itse.

Messu-uutuus on paperiset Naapurusto-valotalot, jotka lapsenkin on helppo askarrella. Kolmen valotalon paketti maksoi neljä euroa.

Upeat tyynyt

Marjaana Särösalo kirjoo upeita tyynyjä Sastamalan Kiikoisissa. Kaikki koristetyynyt perustuvat vanhoihin Suomessa käytettyihin malleihin. Malleissa näkyvät erityisesti jugend ja talonpoikaiset aiheet.

 – Suosituimpia sisustustyynyjäni ovat jugend-, funkkis- ja eläinaiheisia tyynyt. Sisustustyynyjen kirjontapakkaukset sisältävät kaiken tarvittavan: luonnonväreillä värjätyt villalangat, villakangas, ohjeet, neula ja ompelukehys.

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla