Kirjoitukset avainsanalla kudonta

Kädentaitokurssit ovat hyvin suosittuja, mutta Helsingissä niille on vaikea mahtua. Halukkaita on niin paljon. Jos ei ilmoittaudu heti ilmoittautumisajan alettua, on usein mahdotonta päästä mukaan. Tähän sauman ovat  onneksi monet yksityiset palveluntarjoajat huomanneet. Helsingissä on muutamia studioita, joista voi ostaa verkkokaupasta kätevästi vaikkapa keramiikkapäivän tai kudontaillan. Lähdin tutustumaan Hilmalaan, joka on käsitöiden ja luovan tekemisen kurssikeskus Hietsun Paviljongissa merellisissä maisemissa.

Mukaani mielen kuntosalile, aivojen ateljeehen ja luovan tekemisen tilaan houkuttelin 25-vuotiaan Henkan ja hänen 28-vuotiaan opiskelukaverinsa Marian. Uskon nimittäin, että kankaankudonta kiinnostaisi monia nuoria, myös miehiä, mutta he eivät vain tule kokeilleeksi. Maria neuloo, muokkaa vaatteita ja ompelee koneella jonkin verran. Henkka ei ollut koskaan kuullutkaan pirtakangaspuista mutta lähti innolla mukaan.

Hilmalan perustaja ja "äiti" Anu Jokela neuvoo Mariaa ja Henkkaa kädestä pitäen alkuun, ja kehottaa "kudoskelemaan rauhassa".

- Tässä ei voi tehdä virheitä eikä mitään voi rikkoa vahingossa. Sitä paitsi tämä on vapaakudontaa, ja kaikki virheeksi oletetut asiat voidaan käsittää myös koristeeksi, Anu nauraa.

Hän muistuttaa, että käsillä tekeminen on mielelle hyväksi.

- Sen sijaan että opettelisimme monimutkaisia tekniikoita, meillä keskitytään tekemisen terapiaan! Salliva ja vapaamuotoinen tekeminen rentouttaa ja innostaa. 

Anu kertoo, että kutominen kangaspuilla on hänen alkukantaisin ja voimauttavin löytönsä.

- Se on älyttömän rentouttavaa, kuten kaikki matonkutojat tietävät. Osaan kutoa perinteisillä isoilla kangaspuillakin, mutta kodissamme ei ole tilaa niille. Kudontakuntoon laittaminen vie pari päivää. Kokeilin pöytäkangaspuitakin, mutta niillä en päässyt kudontarytmiin. Sitten löysin pirtakangaspuut, jotka ovat paras keksintö sitten juustohöylän. Pirtakangaspuilla voi kutoa missä vain, ulkona rantsussa tai vaikka auton takapenkillä. Ne ovat helposti liikuteltavia.

Vapaakudonnan alkeet -kurssille voi tulla kahta kättä heiluttaen, sillä materiaalit ja välineet kuuluvat kurssin hintaan. Mitään ei tarvitse hankkia itse. Jokaisella on käytössään omat kangaspuut, joissa on valmiit loimet. Lankahyllyllä on noin 400 erilaista lankaa, eri värejä ja struktuureja. Siitä vain valitsemaan, voi tehdä värikästä ja rönsyilevää tai hillityn hallittua. Neljän tunnin alkeiskurssi maksaa 75 euroa. Siinä ajassa ehtii makustella ja kokeilla mitä langoilla voi kangaspuissa tehdä. Tärkeintä ei ole työn pituus, vaan että luo langoilla omaa tarinaa, oppii kutomaan ja kokeilemaan värejä ja tekstuureja. Pienestäkin palasta voi ommella vaikka tyynyn. Sitten kun on harjoitelut ja osaa luoda loimen, yksinkertaisen huivin pystyy kutomaan muutamassa tunnissa alusta loppuun

Henkka ja Maria valitsivat lankahyllystä aina kolme erilaista lankaa kerrallaan, kutoivat ne pois ja sitten taas valitsivat kolme uutta lankaa. Näin lankahyllystä lankojen valitseminen helpottuu.

Sekä Maria että Henkka totesivat kutomisen yllättävän meditatiiviseksi ja rauhoittavaksi, kun pääsivät alkuun. Hilmalassa on neljän tunnin alkeiskursseja, joilla opetetaan homma kädestä pitäen.

Alkeiskurssillakin opitaan kolme erikoistekniikkaa, joista yksi on helmipoiminta. Neulepuikoilla tehdään kuteeseen helposti helmimäinen pallukka.

Anu Jokela on sisustusarkkitehti ja tekee sitä edelleen, mutta perusti Hilmalan toukokuussa.

- Olin pitkään miettinyt, että haluan kokeilla myös jotain uutta. Ja se on nyt Hilmala.

 

Maria arvelee, että oman kankaan kutominen voisi kiinnostaa myös hänen muotisuunnittelijaksi opiskelevaa poikaystäväänsä.

Perustekniikka on superhelppo, mutta silti niillä voi kutoa ihania kankaita. Hitaasti väreillä ja tekstuureilla maalaten. Rytmin muutoksilla saa mielenkiintoista jälkeä: välillä kapea raita, sitten ohut, väliin ehkä pörröinen lanka jne. Perussidos on palttinaa tai panamaa, mutta niitä voi varioida loputtomiin. Erilaiset poimintatekniikat tuovat kudontaan vielä lisää mahdollisuuksia.

Hilmalassa käytetään pirtakangaspuita, joiden kudontaleveys on maksimissaan 40 cm. Myynnissä on niiden lisäksi 60 cm ja 80 cm kudontaleveitä pirtakagaspuita.

Henkalla ja Marialla oli vain runsast tunti aikaa opiskelukiireiden takia, mutta näin pitkät pätkät kangasta syntyi. Molemmat kaavailevat kankaasta tyynyä.

Pienistäkin pirtakangaspuilla kudotuista pätkistä voi tehdä näyttävän koristetyynyn kotiin. Ompelun voi tilata myös Hilmalan kautta, jos ei omista ompelukonetta.

 

Vapaakudottu kangas taipuu myös omaperäiseksi kassiksi.

Trendikkät taideryijyt ovat nousussa. Niitä näkee paljon sisustusblogeissa ja instagramissa, myös kursseja on alkanut tulla tarjolle. Jos osaa kutoa perinteisillä kangaspuilla, on vapaakudonta pirtakangaspuilla ihanaa revittelyä. Erilaisilla tekstuureilla voi kutoa oman taideteoksen kotiseinälle. 

Pirtakangaspuilla syntyy helposti persoonallisia huiveja.

- Pirtakangaspuilla se on helppoa kuin heinänteko. Vapaakudotaan ja kokeillaan kaikkea mahdollista, villiä ja vapaata. Vaikka pirtakangaspuut ovat teknisesti helpot, niillä saa aikaiseksi todella hienoja huiveja, Anu toteaa.

Jos kurssilaisia on yli 8, Anu siirtää oppilaat isompaan tilaan Hietsun paviljongissa.

.... ja se näyttää tältä kutomatilana.

Hilmalan pirtakangaspuut ovat puolalaisen Kromskin valmistamia.  Tervalepästä tehdyt puut on viimeistelty kirkkaalla lakalla. Nämä kangaspuut taittuvat kätevästi kokoon, jopa kesken työn. Se helpottaa puiden varastoimista.  Anu innostui niistä niin kovasti, että ryhtyi niiden maahantuojaksi Suomessa. Englanniksi löytyy tietoa hakusanoilla rigid heddle loom.

 

Hilmala

Hietsun Paviljonki / Hiekkarannantie 9, 00100 Helsinki

puhelin 040 5911 211
anu.jokela@oksadesign.fi

www.hilmala.fi

 

 

 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löysin eräältä Facebookin käsityöpalstalta tiedon, että Helsingin Pitäjänmäen asemaa vastapäätä on kahvila, jossa on kangaspuut. Tämä kuulostaa niin mahtavalta liikeidealta, että lähdin piipahtamaan Kaffekievarissa. Jo heti ovella aistii kivan, boheemin tunnelman, kuin isokokoinen olohuonen. Kaikki pöydät ja tuolit ovat eriparia, on pirttipöytäkalusteita, plyysisohvaa ja rottinkia. Seiniä ja kattoa koristavat kudotut tekstiilit. 

Tiina Launonen toteutti pitkäaikaisen unelmansa avatessaan elokuussa 2017 kahvila Kaffekievarin Pitäjänmäelle. Se on kaupunginosan ainoa kahvila. Arkisin tarjolla on lounasta ja viikonloppuisin aamupala.

-  Halusin sellaisen äänimaailman kahvilaan, että mikään ei kolise. Räsymatot ovat tärkessä osassa täällä, sillä olen kutonut niitä kattoon pehmentämään akustiikkaa. Olen juristi, kirjapito- ja lakipalvelu on sekin vielä olemassa. Mutta tässä työssä saa olla luovempi! Kokiksikin opiskelin nuoruudessani.

- Kävin Espoossa Leppävaaran kudonta-asemalla kudontakurssin ja innostuin kovasti. Ostin omat kangaspuut, jotka ovat nyt täällä kahvilassa. Ne eivät vie asiakaspaikkoja, sillä tähän ei saisi yli 25 missään nimessä. Kutojia ei ole vielä montaa käynyt, mutta enpä ole ehtinyt markkinoidakaan, kun olen keittiössä koko ajan. Kokki on hakusessa. Kudontamaksu on 8 euroa päivässä ja loimimaksu 4 euroa metriltä.

Moni on kuulemma kysellyt kutoma-aikaa, mutta yhden päivän varaaminen kutomiseen tuntuu monille vaikealta. Outoa, sillä tännehän voisi tulla kavereiden kanssa hengailemaan. On lautapelejä viihdykkeeksi ja ihan kangaspuiden vieressä on mukava löhösohva.

Asiakkaita käy muuten kivasti, on anniskelua, ruokaa ja kahvileipää, vähän kaikkea.

Kaffekievari on varmasti rento paikka istuskella iltaa: listalla on pienpanimoiden oluita ja useita viinejä, ja hyllyssä on kattava kokoelma seurapelejä. Joskus ohjelmassa on myös pienimuotoisia konsertteja. Myös neulekahvila kokoontuu täällä kerran kuussa.

Kievarin kalkkunatoast on suosituin annos. Hyvää oli ja erityiskiitos kierrätysfarkuista tehdystä aterinpussista ja pöytäliinasta.

Edessä oleva jykevä penkki on stadionilta. Sieltä sai käydä sahaamassa sopivia palasia. Maalipinnalla se sai uuden elämän ravintolassa.

Arkilounaalla on kasvispohjainen keitto (6,50 e), johon voi lisämaksusta (3 e) tilata kipollisen proteiinilisää, esimerkiksi nyhtökauraa tai palapaistia. Soppa annostellaan itse noutopöydästä, jossa tarjolla on myös tuoretta leipää. Ja taas huomioni kiinnittyi kierrätysfarkkuihin, hauska verhoidea!

Syyskuussa 1992 kahvilan tiloissa sijaitsi SYP:in konttori, jonne iski niin kutsuttu kakkuryöstäjä. Pankkiryöstäjä oli tuonut henkilökunnalle täytekakun mukamas suurtalletustaan juhlistaakseen, mutta pankin rahat lähtivät rosvon matkaan.

Vohveleita on tarjolla päivittäin.

 

Ihanat farkkutyynyt!

Tarjolla oli itseleivottua kakkua ja pullaa sekä lähileipomoista ostettuja croissantteja ja Annan suklaatehtaan konvehteja.

 

Tiina on tehnyt vanhasta nahkarotsista hauskan taulun kahvilaan.

KAFFEKIEVARI

Pitäjänmäentie 19,

p. 050 3771027

Arkisin 10-20 ja la ja Su 10-18

www.kaffekievari.fi
www.facebook.com/kaffekievari

Brittiaamiainen viikonloppuisin 13,90 e, keittolounas alk. 6,50 e, salaatti 10,90 e, kakkupala 4 e, suodatinkahvi 2,80, cappuccino 3,50 e, vohvelit makealla/suolaisella täytteellä alk. 5,90 e.

Kommentit (5)

alex1999
4/5 | 

Call +18333340433 & get instant resolution for all printers, queries.Get 24x7 supports by dialing printer, Scanners customer care toll free US phone number +18333340433. To fix any Printer, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer technical support number </a>, <a href = "https://printersupportnumber.com/ "> Printer Customer Service Phone Number </a>, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer Customer Support Phone Number </a>, <a href =" https://printersupportnumber.com/ "> Printer Technical Support Phone Number </a>, <a href="https://printersupportnumber.com/"> Printer Customer Service Number </a>, <a href =" https://printersupportnumber.com/ " >

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat