Pääkaupunkiseudulta on helppo piipahtaa Tallinnaan ihan päiväseltään. Teimme ystävättäreni kanssa käsityömatkan eräänä perjantaina. Lähdimme Helsingistä klo 10.30 laivalla ja takaisin klo 19.30 laivalla. Jo matkalla orientoiduimme teemaan tekemällä käsitöitä paatilla. Minä virkkasin patalappuja ja kaveri kutoi sukkaa.  

Suuntasimme heti Karnaluksiin, vaikka mitään erityisiä hankintatarpeita ei ollut. Se on käsityöfriikin paratiisi, iso kauppa täynnä kaikkea mahdollista langoista ja kankaasta nappeihin sekä nauhoihin.  
Karnaluks on käsityötukku, josta myös yksityishenkilö saa ostaa. Tukkuhintaan lisätään Viron arvonlisävero 20%.  Esimerkiksi jos tuotteen hinta on merkitty 5 € + 20 %, maksaa se siis 6 euroa.
Hinnat ovat edullisia ja ainakin langoissa on usein tukkupakkausetu. Jos ostaa 10 kerää samaa lankaa, on kappalehinta edullisempi kuin alle 10 kerää ostettaessa. Eikä lankojen tarvitse olla samaa väriä.

Varaa aikaa reilusti, sillä joskus Karnaluksissa voi olla ruuhkaa. Karnaluksin kassoilla ei ole viivakoodisysteemiä, vaan myyjät hakevat koneelta jokaisen tuotteen ja jaottelevat kaikki erihintaiset tuotteet erikseen. Eli se on aika hidasta. Mutta nykyisin kaupassa sentään käy pankkikortti. Tällä kertaa ostin vain vetoketjuja, joissa on valtava valikoima värejä ja pituuksia. Ompelulankavalikoimat ovat mahtavat. Hinnatkin ovat edullisia.

Samassa korttelissa Karnaluksin kanssa on Abakhan, joka myy kankaita, lankoja ja tilpehöörejä. Siellä on usein hyviä tarjouksia, ostin esimerkiksi hauskan väristä tylliä kilohinnalla. Sain metrikaupalla tylliä ja hinta oli alle euron.

Käsityökaupoista suunnistimme keskustaan. Matkalla kurkistelimme takapihoille ja näimme ihanan hylätyn vanha bensapumpun! Kuinka kaunis se olikaan ja sen päällä olisi voinut kuvata vaikka käsitöitä. Joskus rumuus onkin kauneutta.

Vanhan kaupungin tunnelmaa

Tallinnan vanhankaupungin Vene- ja Müürivahe-katuja yhdistää viehättävä Katariinan kuja, Katarina käik. Se entisöitiin ja avattiin uudelleen vuonna 1995 ja se on kuin suoraan keskiajalta. Käytävän etelälaitaa reunustavat pääosin 1400–1600-luvun asuintalot.  

Katariinan käytävän käsityöläispuodit ovat tosi kiinnostavia, sillä niissä pääsee usein seuraamaan mestareiden työskentelyä.

Savikoda-keramiikkastudiossa on näyttävää keramiikkaa.

Tekstiilistudio Kaunitar ja  koletis (kaunotar ja hirviö) on täynnä ihania tekstiilejä, huiveja ja vaatteita. Jos haluaa jotain persoonallista, tämä on oikea paikka pyöriä.

Piipahdamme joka pajassa ihailemassa nahkatöitä, pannunalustoja ja patalappuja, kirjansidontaa, tilkkutöitä, koruja ja lasitöitä.

Viimeksi parkkeerasimme hattupajaan. Minulla ei ollut ajatustakaan hatun ostoon, mutta mukaan lähti aivan ihan 30-luvun tyylinen talvihattu. On hienoa päästä kauppaan, jossa on erikokoisia hattuja – siis myös meille isopäisille löytää päähine, joka ei kiristä. Käsintehty hattu ei ole edes mahdottoman hintainen. Maksoin omastani 55 euroa.

Lopuksi vielä ehdimme lounaalle läheiseen kahvila Sinilindiin. Päivän keitto ja leipä irtosi neljällä eurolla. Kahvila on sisustettu hauskaan retrotyyliin ja seinällä on jopa ristipistotöitä.
Meillä oli täydellinen ja edullinen käsityöhenkinen päivä Tallinnassa! Tuntui kuin olisimme olleet pitkään matkalla.
 

* Karnaluks
K.A. Hermanni 1, Tallinn 10121
* Abakhan
Tallinn, Tartu mnt 63, www.abakhan.ee
* Katarina Käik
* Kohvik Sinilind
Muurivahe 50, Tallinna, Viro

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla