Kirjoitukset avainsanalla tuohi

Ylivieskalainen Eeva Rutanen, 67, syttyi tuohistöistä vuonna 1982 kansalaisopiston kursseilla. Hän innostui asiasta niin paljon, että on vuodesta 1985 vetänyt tuohityökursseja kansalaisopistoissa Ylivieskan seudulla.

– Luonnon materiaali on kaunis ja inspiroiva, edullinen ja ekologinen. Tuohesta voi tehdä monenlaisia töitä, pieniä ja isoja, käyttötuotteita ja koriste-esineitä.
Eeva on tehnyt satoja erilaisia taidokkaita tuohitöitä, mutta yhden tilaustyön viime kesältä hän muistaa erityisen hauskaksi.

– Savusaunan omistaja tilasi minulta saunalle tuohikotelon, joka peittää kolmen litran hanapakkausviinin. Siinä riittikin suunnittelemista ja väkertämistä, että sain sen toimivaksi, kauniiksi, ja hanakin jää piiloon, Eeva kertoo.

Tuohi kerätään kesällä

Eeva saa tuohta helposti. Esimerkiksi Haapajärven saha on ilmoittanut meille, missä on hakkuualue, josta tuohta voi kesäkuussa hakea. Myös Oulaisista hän on saanut hakea jo vuodesta 1997 joka kesä hakkuutyömailta tuohta.

Tuohen ottaminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Siihen tulee aina saada lupa maan tai puutavaran omistajalta, esimerkiksi puut ostaneelta metsäyritykseltä.

– Otollisin aika kerätä tuohta on yleensä viikko tai kaksi ennen ja jälkeen juhannuksen, eli kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Tuolloin koivun mahla-aika on lopuillaan. Tuohta voi ottaa myös syksyllä lämpimällä ilmalla, kun lehdet tippuvat puista.

Tuohet tulee säilyttää ilmavassa paikassa, esimerkiksi liiterissä. Eevalla on kesäasunto Oulaisissa ja siellä isot aitat ja varastot, joissa hän säilyttää tuohta.
Tuoretta tuohityökirjaa on synnytetty pitkään ja hartaasti. Äiti-Eeva on tehnyt työt ja ohjeet ja tytär Jaana Öljymäki on valokuvannut ne. Ohjeet on kirjoitettu yhdessä.

– Materiaalia on tehty vuosikausia, mutta tyttären kanssa alettiin lopulta tehdä omakustannetta. Mutta sitten hänen miehensä sanoi, että miksi ette tee oikeaa kirjaa, kun kaikki on valmiina. Ja Minerva innostuikin heti asiasta.

Kirjasta on paljon apua tuohityökursseilla, koska ohjeet ja kuvat ovat erittäin seikkaperäiset.  Jos ei tuohta ole saatavilla, Eeva toteaa monien ohjeiden toimivan hyvin myös kahvipusseista leikatuilla suikaleilla.

– Mainiot virsut syntyvät myös paksusta huovasta punomalla.
Eeva on osallistunut kerran myös tuohitöiden SM-kisoihin. Silloin kilpailussa piti punoa virsut.

– Niiden tekemiseen minulla meni kaksi tuntia. Mutta enemmän kuin itse punomiseen menee aikaa valmisteluun, tuohen puhdistamiseen jne.

Tuohitöitä voidaan valmistaa vinopunontana ja suorapunontana. Kuvan kontit, virsut ja lakki on tehty vinopunonnalla.

 

Pikarit on tehty levytekniikalla.


Kaikista työvaiheista on kirjassa tarkat vaihekuvat.


Kirjassa on ohje suoranpunonnalla tehtyyn leipäkoriin. Mutta leipäkorin kokoa ja korkeutta muuttamalla voi helposti tehdä vaikka lelukopan tai lankakorin.

Aloittelijakin pystyy kuulemma tekemään tämän upean kukkaveneen. Veneessä yhdistyy suora- ja vinopunontatekniikka. Veneen päätyihin voi lisätä amppelinauhat ja kiinnittää kukkaveneen kuistille tai parvekkeelle.


Perinteikäs helminauhakoru on tehty kierretekniikalla. Samalla tavalla korusettiin valmistuvat myös käsirengas ja korvakorut. Helmen kokoa ja tuohen väriä muuttamalla voi loihtia oman maun mukaisia yksilöllisiä koruja. Helmiin kannattaa käyttää ohutta ja taipuisaa tuohta.

Tuohesta saa upeita rannekoruja. Pohjarenkaan päälle kiinnitetään pitkä tuohinauha, jonka reunoja voi kuvioida vaikka harkkosaksilla.


Kirjassa on hatun  perusohje, josta syntyy vaikka stetson. Mallina on Eevan tyttären tytär Kerttu Öljymäki, 10.

Eeva Rutanen ja Jaana Öljymäki. Tuohitöiden käsikirja. Minerva kustannus 2015. Hinta 31,90 euroa. Kirjassa opetetaan selkeiden ohjeiden ja työvaihekuvien avulla valmistamaan tuohiesineitä. Mukana on 32 ohjetta, perinteisiä ja vähän uudempia.

Kommentit (14)

1/14 | 

mitenköhän Rutaseen saisisyhteyden kun tarvitsisin virsut... myydäänkö tuotteita jossain?

sofimariyam
4/14 | 

Yahoo support number troubleshoots the error in just one call

This yahoo support number is the perfect way that will help all Yahoo users in fixing their technical hassles. Right from signing up to deactivating the account, you can get all sorts of assistance by calling on this number. The help desk team of our service will guide you over the call to get the problem fixed. https://www.emailcontacthelp.com/att-yahoo-email-support.html

Celina Disuza
5/14 | 

Avail Facebook Customer Service For Dependable Solution To Complex Loopholes
Whenever any kind of glitches and hurdles take place on Facebook you should make use of Facebook Customer Service within the lowest time frame. Luckily, the above mentioned service is available round the clock for providing you with the apt and dependable solution so that you could fix each problem in a couple of seconds. https://www.phonesupportnumbers.net/facebook-customer-service/

sofialoren
6/14 | 

Gain proficiency with The Signs Of Hotmail Login Errors Via Expert's Backing

There are some noteworthy signs and manifestations that will make Hotmail clients confronting <a href="https://www.monktech.net/hotmail-login-account.html"> Hotmail Login </a> specialized issues. To think about the answer to such issues in an exact and nitty gritty way, snatch a technical support administration by ringing at a helpline number that would be accessible nonstop.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat