Kirjoitukset avainsanalla Pentik-mäki

Pentik-mäki on kulttuurintäyteinen ja kiinnostava matkailukohde Posiolla. Mäellä valmistetaan edelleen Pentikin keramiikka-astiat, taide-esineet ja kynttilät.

Anu Pentik on muistellut 1970-lukua, että kun muut muuttivat Posiolta pois, he muuttivat tilalle. Yritys starttasi vuonna 1971 vahingossa, kuten mikä tahansa kunnon yritys: Anu Pentikin rakas keramiikka- ja nahkaharrastus, elämäntapa, vain alkoi tuoda leipää pöytään. Pentik-astiat opittiin tuntemaan pyöreydestään ja käsityön tunnustaan. ”Paras tapa selvittää, onko yrityksestä mihinkään, on rakentaa heti suuri, kelohonkainen keramiikkapaja ja perustaa sen oheen sekä myymälä että kahvila”, on Anu sanonut.

Pentikin kiinnostava matka keramiikkapajasta tähän päivään on myös nähtävillä mäellä. Lasikäytävillä toisiinsa yhdistetyt rakennukset muodostavat 2500 neliömetrin suuruisen yhtenäisen kokonaisuuden tehtaanmyymälöineen, museoineen, näyttelyineen ja kahvioineen. Kaikkialle on vapaa pääsy. Mäellä on 80-paikkainen kahvila, joka on auki samaan aikaan kuin tehtaanmyymäläkin.

Anu Pentik, alias Eeva Anneli Pentikäinen, o.s. Pasi on muotoilija ja Pentik Oy -taidekeramiikkayrityksen perustaja ja suunnittelija. Anu Pentik -taiteilijanimessä yhdistyy hänen lempinimensä ja mieheltä saadun sukunimen lyhennös. Anun näköispatsas on Pentikin mäellä.

Kultuurikeskuksessa on mukava ja aika iso näyttely, Muistoja maalta. Museo kertoo elävästi miten ennen vanhaan elettiin. Esillä on yli 4500 esinettä, joita käytettiin suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Kokoelman on koonnut liki 40 vuoden aikana suurimmilta osin lapualainen Arvo Ampiala. Sairastuttuaan Arvo luovutti kokoelmansa Pentikille vuonna 1994 sillä ehdolla, että kokoelma säilyy yhtenäisenä. Kokoelma on laajentunut vuosien saatossa, ja siihen on liitetty mm. kermakannunäyttely, vanhoja radioita sekä suomalaisia puukkoja.

Vanhanaikaisia leivontavälineitä ja astioita on mukava katsella ja tunnistaa oman lapsuutensa esineitä.

Muistoja maalta -näyttelyssä on myös kokonaisia huoneita, kuten tämä vanha tupa.

Kansinvälinen kahvikuppimuseo sisältää eri puolilta maailmaa kerätyn kahvikuppikokoelman. Kahvikuppeja on noin 1900 yli 80 eri maasta ja kokoelma on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa. Löydätkö kahvikuppimuseosta kenties itsellesi tutun kupin? Kupit kertovat kiehtovalla tavalla suomalaisille rakkaaseen tapakulttuuriin kahvinjuontiin liittyvistä perinteistä eri aikakausilla. Posion kunta avasi museon vuonna 1989 vahvistaakseen Posion ennestäänkin tunnettua mainetta keramiikkakuntana. Nykyisessä paikassaan museo on sijainnut vuodesta 1994 lähtien. Kokoelmaan voi edelleen lahjoittaa kuppeja.

 

Tässä vanhaa Pentikiä! Pentikin tuotanto on jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettua keramiikkaa, jonka taiteelliset vaikutteet löytyvät luonnosta. Keramiikkaesineet tuotetaan Posiolla, mutta muuta tuotteistoa valmistutetaan monissa maissa muun muassa Aasiassa. Keramiikan ohella yrityksen myymälöiden tuotevalikoima sisältää kodinsisustukseen liittyviä tuotteita. Myymälöitä on Suomen ohella Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Ensimmäiset käsityötuotteet, omakotitalon kellarissa tehdyt kynttilänjalat, myytiin Posion Essolla. Pian syntyi oma keramiikkayritys. Pentik Oy aloitti toimintansa Posiolla vuonna 1971. Keramiikkapaja ja keramiikkatehdas valmistuivat 1972. Nykyään Pentik Oy työllistää kaikkiaan yli 300 henkilöä, joista noin sata työskentelee Posiolla.

Pentik Kotimuseo on Pentikäisten perheen entinen kelohirsinen kotitalo ja Pentik-mäen ensimmäinen rakennus. Se on rakennettu vuonna 1973 ja palautettu alkuperäiseen asuunsa vuonna 1994. Pentikäisten perhe asui hirsitalon yläkerrassa samalla, kun alakerrassa toimi keramiikkapaja, myymälä ja kahvio. Kotimuseossa on näyttelyssä Pentikin varhaistuotantoa ja yrityksen alkuaikoina valmistamia nahkatuotteita, keramiikkapajan työvälineitä ja materiaaleja sekä Anja Winquistin suunnittelemia riipuksia. Kotimuseo esittelee myös Pentikin 1970-luvun suosikkituotteita kaamoskivi-kynttelikköjä.

'

Tehtaanmyymälässä voi tehdä uunituoreita löytöjä.

 

Pentik on nykyään kansainvälinen sisustusmyymäläketju, joka haluaa tuoda tuulahduksen pohjoista kauneutta ja kodikkuutta ihmisen ympärille. Pentikin oma keramiikkatehdas sijaitsee edelleen Posiolla. Vuonna 2014 Pentik Oy:n liikevaihto oli 37 miljoonaa euroa. Se on hienoa eritoten siksi, että Pentik työllistää 320 henkilöä, jotka ovat osa Pentik-perhettä.

 

Rikkoutuneista astioista tehtyjä kauniita penkkejä on paljon Pentikin mäellä.

Anu Pentikin taidegalleria avattiin vuonna 2009 ja sen julkisivua koristaa upea ja värikäs Anu Pentikin suunnittelema Posion Voima mosaiikkitaideteos. Teos on 8 metriä korkea ja 20 metriä leveä, ja se on tehty Pentikin tehtaan tuotannossa rikkoutuneesta keramiikasta. Galleria on keramiikkataiteelle ja suomalaiselle muotoilulle omistettu taidegalleria, jossa vaihtuu näyttelyt noin kaksi kertaa vuodessa.

The China Ceramic ART Exchange exhibition (Guangzhou Academy of Fine Arts) oli kiinnostavan moderni. Oletin näkeväni perinteistä kiinalaista keramiikkaa ja yllätyin positiivisesti!

Kulttuurikeskus Pentik-mäen yhteystiedot
Maaninkavaarantie 3 
97900 POSIO 
puh. 040 349 6440

3.9. alkaen: ma-pe klo 10-17, la-su klo 10-16

Anu Pentik Galleria 

The China Ceramic ART Exchange exhibition 
(Guangzhou Academy of Fine Arts)

6.8. - 2.9. ma-pe 10 - 17, la-su 10 - 16

3.9. alkaen: ma-su klo 10-16

Kommentit (9)

Tyree Jr William
6/9 | 

https://citychems.com/product/buy-25-nbome-online-in-usa-shipping-discre...
https://citychems.com/product/buy-2c-e-4-ethyl-25-dimethoxy/
https://citychems.com/product/buy-mmc-mephedrone-powder/
https://citychems.com/product/buy-4-aco-dmt/
https://citychems.com/product/buy-4fea/
https://citychems.com/product/buy-4-fma/
https://citychems.com/product/buy-5-mapb/
https://citychems.com/product/buy-5-meo-dmt-research-chemical-online/
https://citychems.com/product/buy-a-ppp-powder/
https://citychems.com/product/buy-alpha-pvp-crystal-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-alpha-pvp-crystal-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-a-pvp-powder/
https://citychems.com/product/buy-acetaminophen-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-adrafinil-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-benzylpiperazine-bzp-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-carfentanil-online-fast-shipping-all-usa/
https://citychems.com/product/buy-crack-cocaine-online/
https://citychems.com/product/buy-crystal-meth-online-discreet/
https://citychems.com/product/buy-diazepam-valium-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-pure-ephedrine-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-etizolam-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-fentanyl-patch-online-discreet-with-bi...
https://citychems.com/product/buy-fentanyl-powder-online-discreetly-with...
https://citychems.com/product/buy-kratom-extracts-online/
https://citychems.com/product/buy-heroin-powder-online-safe/
https://citychems.com/product/buy-hydrocodone-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-hydrocodone-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-ketamine-online-without-prescription/
https://citychems.com/product/buy-lsd-tabs-online-at-city-chems-150ug/
https://citychems.com/product/buy-mdma-powder-crystals/
https://citychems.com/product/buy-mdpv-powder/
https://citychems.com/product/buy-pseudoephedrine-hcl-online-at-city-chems/
https://citychems.com/product/buy-psilocybin-powder-online/
https://citychems.com/product/buy-u-47700-powder-online-at-city-chems/
https://citychems.com/product/buy-lsd-liquid-online-in-vials/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat