Kirjoitukset avainsanalla paperiaskartelu

Kopiopaperia, käärepaperia, kartonkia, aikakauslehtiä, sanomalehtiä, vanhoja kirjoja, voimapaperi. Paperia on ympärillämme kaikkialla ja se taipuu moneksi. Tee vaikka persoonallisia koristeita, paketoi lahja uudella tavalla, taittele paperista lampunvarjo.

Paperin työstäminen on sormien ja aivojen yhteistyötä. Se on parhaimmillaan rentouttavaa ja rauhoittavaa, estetiikkaa, oivaltamisen iloa ja ekologisuutta. Seuraavat neljä vinkki ovat Gummeruksen uutuuskirjasta. Tiina Rinne:  Valo leikkii paperilla, koristele ja sisusta paperitöillä.

Pannunalunen on luotu hyvin yksinkertaisista aineksista, vanhoista aikakauslehdistä. Lisäksi tarvitaan puikkoliimaa, sakset ja kuumaliimapistooli.

Leikkaa aikakauslehdistä paperin kuitujen suuntaisesti kolmen sentin levyisiä suikaleita.  Taita ja liimaa noin sentin levyiseksi paperinauhaksi. Tee useita nauhoja valmiiksi.

Levitä liimaa nauhan nurjalle puolelle ja aloita sen kiertäminen ympyräksi. Jatka kunnes ympyrän halkaisija on 3 cm. Valmista 13 samankokoista nauhakiekkoa. Liimaa ne kuumaliimalla kuvan mukaisesti toisiinsa ja tee keskelle neliö.

Samaan tapaan voi tehdä lasinalusia. Helppoa ja edullista! Tee persoonallinen lahja ystävälle.

Sanomalehdistä pystyy tekemään narua, joka on persoonallista ja koristeellista esimerkiksi lahjapakettiin. Revi sanomalehdestä noin 2 cm levyisiä suikaleita. Huomioi kuitujen suunta, jotta paperi repeytyy helpommin suoraan.

Tee paperisuikaleeseen voimakas kierre sormiesi välissä. Kun suikale loppuu, halkaise sen pää saksilla kahden sentin pituudelta. Halkaise samaten uuden suikaleen pää. Lisää vähän liimaa yhdistettäviin päihin ja kierrä ne toistensa lomaan. Jatka kiertämällä suikaletta sormiesi välissä.

Upea seinähimmeli on tehty vanhan kirjan kellastuneista sivuista. Tee sukkapuikon ja liima avulla paperirullia, ja leikkaa niistä neljän sentin pituisia pätkiä. Ole huolellinen, sillä kaikkien täytyy olla samanlevyisiä. Näistä putkiloista syntyy vähitellen kuvan mukainen kaunis himmeli.

Tämä koristeellinen ruusukranssi  on tehty kananmunapakkauksista. Leikkaa ensin kennoista irti kananmunille tarkoitetut kupit. Leikkaa kupeista neljä pyöreäpäistä ruusun terälehteä. Leikkaa ruusun keskustaan asetettavat terälehdet pienemmiksi. Ruusu kootaan liimalla terälehtiä kehän muotoon. Lopuksi ruusut kuumaliimataan sanomalehdistä tehtyyn kranssipohjaan. Nämä ruusut on maalattu valkoisiksi töpöttömällä superlonpalalla. Yhtä hyvin ne voisi jättää munakennon värisiksi.

Pakkaa pirtsakka paketti

Lahjan voi paketoida todella monella, persoonallisella tavalla. Tässä kirjassa (Paketoi kauniisti, parhaat ideat näyttäviin lahjapaketteihin) on valtavasti hyviä vinkkejä näyttäviin pakkauksiin. Kääreissä ei tarvitse tyytyä vain pakkauspapereihin. Kannattaa kokeilla myös tylliä, harsokangasta, paperipöytäliinoja, tapetinloppuja, kangaspalasia ja vanhoja nuotteja.

Kirjassa on mukavan yksityiskohtaisia ja kädestä pitäen neuvovia kuvia esimerkiksi siististi pakkaamisesta. Se on periaatteessa helppoa mutta käytännössä tulos on usein epäsiisti. Näillä ohjeilla selviydyt hyvin.

Viinipullo on helppo lahja niin jouluna kuin juhlapäivinä. Mutta sekin on kivempi viedä paketissa. Esimerkiksi tapetinjämistä saa tulevia pullopusseja.

Tässä romattisessa paketissa on yhdistetty tapettia ja kakkupaperia. Nauha ja kangasruusu ovat kuin piste iin päälle. Jos haluaa paketoida kauniisti, niin kannattaa säästää kaikenlaisia pikkuesineitä paketin ”sinetiksi” kuten vaikkapa tämä ruusu.

Samanoloisesta paketista on tehty viisi muunnelmaa. Peruspaketissa (1) on samasta paperista tehty viuhka koristeena. Toisessa peruspaketissa

(2) on päälle kiinnitetty sisäkkäisiä renkaita. Helppoa ja yksinkertaista. Paketti numero 3 on saanut koristeekseen napilla koristellun ympyräviuhkan.

Loppuiko paperi kesken? Yhdistä kaksi erilaista paperia niin, että rajakohdassa on nauha. Puutteesta tulee näin harkittu yksityiskohta!

 

Tämä superylellisen näköinen lahjakassi on tehty tapetista. Mauttoman näköiset rihkamakorut ovat usein pakkauksissa näpäköitä koristeita, niin tässäkin.

 

En ole koskaan oppinut tekemään siistejä rusetteja, sillä se on tosi vaikeaa. Tässä kirjassa neuvotaan  monenlaisten rusettien tekeminen kädestä pitäen.

Miesten lahjojen paketoiminen tuntuu joskus hankalalta, sillä niistä ei haluaisi liian söpöjä. Tämä kirja ehdottaa miettimään lahjansaajan harrastuksia, jospa sieltä löytyisi ideoita. Musiikinharrastajan lahjan voi paketoida kirpparilta ostettuun nuottipaperiin. Innokas matkustaja tai tietyn kulttuurin ystävä saa lahjansa karttapaperissa. 

Urheilusta, kalastuksesta ja autoilusta on helppo poimia symboleita pakettiin. Jo yksinkertainen koriste, kuten kalastusperho, viimeistelee paketin mainiosti.

 

Jane Means: Paketoi kauniisti, parhaat ideat näyttäviin lahjapaketteihin. Minerva 2015.

Tiina Rinne: Valo leikkii paperilla, koristele ja sisusta paperitöillä. Gummerus 2015.

 

 

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat