Olin matkalla Itä-Viron Narvassa huhtikuussa. Se on mukava pikkukaupunki, joka saattaa olla Viron seuraava menestystarina. Presidentti Kersti Kaljulaid nimittäin siirtää syksyllä kansliansa kuukaudeksi sinne ja osoittaa näin arvostusta maansa itäisimmälle kaupungille. Myös Tallinn Music Week -festivaalin järjestäjät tuovat syyskuussa Narvaan festivaalin, jonka päämiljöö on autioituneella Kreenholmin tekstiilitehtaalla. Se sijaitsee saarella keskustan kupeessa. Myös Tallinnan Telliskiven Vaba Lava -teatteri muuttaa syksyllä Narvaan.

Narva hakee myös Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2024. Valinta toisi taloudellista nostetta kaupungille, jonka työttömyysaste on korkea. Asukkaista yhdeksän kymmenestä puhuu äidinkielenään venäjää. Viron kolmanneksi suurinta kaupunkia erottaa Venäjästä ainoastaan Narvajoki. Sillan ylittäjä tarvitsee vain viisumin, ja äkkiä hän on naapurimaassa. Matkaa Pietariin on 130 kilometriä, Tallinnaan alle kaksisataa.

Kulttuurien risteyskohdissa syntyy usein jotakin luovaa. Narvassa virolainen ja venäläinen kulttuuri kohtaavat arjessa. Tarjoilija vaihtaa kieltä sujuvasti venäjästä viroon ja englantiin. Kaupungissa vierailee usein korkeatasoisia esiintyjiä Pietarista. Linnassa järjestetään konsertteja ja pihalla isot markkinat neljästi vuodessa. Kesäisin vieras pääsee testaamaan taitojaan käsityöpajoissa ja nauttimaan konserteista ja katutaiteesta joenrannan promenadilla.

Minä löysin aivan sattumalta ihanan tilkkutyönäyttelyn Tartu Ülikoolin Narva Kolledž -oppilaitoksen alakerrasta. Siellä oli meneillään kirpparitapahtuma, joten en päässyt kuvaamaan kaikkia hienoja tilkkutöitä, sillä pöydät olivat edessä. Vanha kellari on upea tila käsityönäyttelylle.

Narvan asukkaista pääosa on Viron venäjänkielisiä ja heillä on luonnollisesti paljon yhteyttä venäläiseen kulttuuriin. Venäjällä  tilkkutöiden teko on suosittua, ja niin myös Narvassa. Harmi, kun kukaan töiden tekijästä ei ollut paikalla, sillä olisi ollut tosi kiinnostavaa kuulla heiltä töistä.

Kaikki työt olivat todella taidokkaita ja kekseliäitä, monet myös kolmiulotteisia. Seinältä löytyi tieto, että näyttelyn järjestänänä oli paikallinen tilkkukilta, MTÜ Patchwork plus. Googlettamalla löysin tiedon, että yhdistyksen puheenjohtajana toimii Natalja Kapajeva. Häneltä oli monia upeita töitä näyttelyssä, esimerkiksi yllä oleva. Sen "juttu" on pinnasta nousevat kiinnostavat kukanvarret.

Tämä hauskasti vinoon ommeltu tilkkutyö toi mieleeni kirjahyllyn. Tämä on luovalla ja hauskalla tavalla "epämääräinen", miellyttää minua. Monet tilkkutyöt ovat millin tarkkoja, tässä on boheemiutta.

Näissä taidoikkaissa eläintilkkutöissä on juuri sitä tarkkuuttaa ja taitavuutta, jota monet tilkkuilijat tavottelevat. Tekijä on Julia Rumjantseva.

Tässä Nelli Tavgrenin työssä on jotain maalauksellista, lähes kubistisia vaikutteita.

 

Tässä Tatjana Tsutsina työssä minua innosti eniten tuo punainen tilkkukasauma, jonka oletan kuvaavan merenpohjaa.  

Tässä Natalja Kapajevan herkässä tilkkutyössä on upeat konekirjonnat. Juttelin erään kirpparimyyjän kanssa horjuvalla venäjälläni, ja sain selville, että Natalja Kapajeva on ollut aikaisemmin töissä Kreenholmin tehtaalla Narvassa. Ymmärsin myös, että hän opettaa ompelua paikallisessa ammattikoulussa.

Galina Kozulinan työssä on yhdistetty herkäksi kokonaisuudeksi erilaisia elementtejä, pitsiä, nappeja ja ruostevärjäystä.

Natalja Kapajevan työssä on todella moderni ote, tässä ei ole mitään pikkusievää, vaan kokonaisuus on tehty rouhean yksinkertaiseksi.

Tilkkutyön käsinkirjonta on hyvin terapeuttista, jos se on tarpeeksi yksinkertaista kuten tässä on.

Jelena Kolessovan taidokkaassa lentoon nousevassa linnussa on jotenkin japanilainen tunnelma. Taustan väri on vaativa puuteri, mutta sopii tähän täydellisesti.

Tatjana Tsutsinan työssä kiinnostavinta on silkkinauhasta ommeltu ruusu.

 

Narvassa kannattaa piipahtaa kesällä. Käsityömarkkinat ovat varmasti kiinnostavat.  

 

Kävin vielä retkellä Kreenholmin hylätytyllä teollisuusalueella.

 

Ja siellä oli vanhojen työntekijöiden kuvia, tässä tilkkuilija Natalja Kapajeva! Olisipa hauska tutustua tilkkukiltalaisiin! 

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla