Kirjoitukset avainsanalla artesaanikoulutus

Moni pitkään työelämässä paiskinut nainen haaveilee kukkakauppiaan tai hierojan ammatista. Vuosia papereita pyöritellyt kaihoaa käytännön hommiin. Aikuisopiskeluun onkin hyvät mahdollisuudet, sillä aikuiskoulutustukea voi saada jopa 15 kuukauden opiskeluun. Tamperelainen Tiia Lehtelä valmistui juuri artesaaniksi Kankaanpään opistosta. Tätä satakuntalaista maisemaa hän katseli opiston ikkunasta kaksi vuotta. Aikuisena opiskelu toi valtavasti potkua elämään.

- Aloin syksyllä 2016 tuntea, että elämään pitäisi keksiä jotain uutta. Miestä ja kotia ei ollut tarvetta laittaa vaihtoon, mutta työ taloushallinnossa Tapolalla oli 30 vuoden kokemuksen jälkeen tuttua, turvallista ja välillä tylsääkin.Olen aina tykännyt käsitöistä. Lukion jälkeen kävinkin mallipukineiden valmistajan koulutuksen, mutta sen jälkeen jämähdin Tapolalle. Aloin googlettaa mahdollisia käsityöalan opiskelupaikkoja, ja kaksivuotinen artesaanin tutkinto tuntui kiinnostavalta. Ikaalisten Ikatassa oli tarjolla artesaanikoulutusta, mutta siellä olisi pitänyt erikoistua vain yhteen materiaaliin, vaikkapa puuhun. Ja koulutus olisi alkanut vasta vuoden kuluttua ja minä halusin pikaista muutosta elämääni, Tiia kertoo.

Tiia päätti hakea Kankaanpään opiston artesaanikoulutukseen, jossa pääsee oppimaan ja työstämään eri materiaaleja, esimerkiksi kangasta, lankaa, keramiikkaa, lasia, nahkaa, metallia ja puuta. Tutkinnon suorittaminen kestää 2-2,5 vuotta ja saatu ammattinimike on Taideteollisuusalan perustutkinto, käsityön ohjaustoiminnan osaamisala.

Tiia kuvailee itseään erittäin pedantiksi ja turvallisuushakuiseksi ihmiseksi, joka ei mielellään siirry epämukavuusalueelle. . Mutta nyt iski voimakas tunne siitä, että elämässä täytyy tehdä jotain uutta.

- Olin valmis muuttamaan satakuntalaiseen pikkukaupunkiin opiskelamaan ja asumaan asuntolassa! Tämä oli oli minulta tosi iso ja raju juttu. Kaikki kävi tosi nopeasti, parissa kuukaudessa. Sain opintovapaan töistä, vaikka vähän jouduin tappelemaan siitä, kun koulun alkuun oli vain kuukausi aikaa. Myös aikuisopiskelutukipäätös tuli pikaisesti. Sain sitä 19 kuukauden ajaksi, mutta se huononi heti seuraavana vuonna. Nyt maksimiaika on 15 kuukautta.

 

Artesaaniopintoihin liittyi 8 näyttötutkintoja piti tehdä 8.

- Neljä tekniikkaa oli pakollista, muut sai valita. Oli tilaustyön valmistus, tuotteen suunnittelu ja valmistus, tietyt materiaalit, ohjaustyö ryhmille jne. Minä ideoin Tampere-tuotteita. Ne lähtivät siitä, että kankaanpainannassa valotin Tammerkoskesta ottamastani kuvasta seulan ja painoin sen kankaalle. Tein siitä pari tyynyä. Kaikki ihastelivat kuvaa, ja ehdottivat että luo kokonainen Tampere-tuotteiden sarja.
Idea jäi kytemään idea ja Tiia teki myös nämä vaneriset säilytyslaatikot, jossa on sama kuva. Kuva on tulostettu peilikuvana ja kiinnitetty geelillä laatikkoon.

Laatikko on sekä sisustuselementti että säilytyslaatikko.

 

 

Keramiikka ei innostanut Tiiaa, joten hän teki yhden näytön nahasta. Tuloksena oli kuvassa oleva nahkainen puunkantoteline. - Kuvan tikkasin neulalla käsin, se on Näsinneula. Kantokahvat ovat puuta.

Huovutuksessa Tiia teki tallukkaat.

Tiia on tehnyt vanhasta ikkunasta tehty seinäkaapin. Kaapin päällä on näyttönä tehdyt tallukkaat, sisällä neulahuovutetut lampaat ja kesäkurssilla tehdyt nuket. 

.

Teknisissä töissä syntyi tämä puuteline sekä metallinen takkasetti.

Nahkainen kynäkotelo sekä nahkainen kirjoitusalusta ovat käsin tikattuja.

Märkähuovutettu pikkumatto on huovutuskurssin tuloksia. Puuteline sekä metallinen takkasetti. Pirtanauhoista tehty pikku pussukka ja laatikot nyt tiedätkin.

Tiia teki ensin pirtanauhat ja ompeli niistä pikku pussukan.

Pussukan vuorena on Tiian painamaa Tammerkoski-kangasta.

Pussilakanassa kuohuu Tammerkoski.

 

- Olen edelleen ylpeä siitä, että uskalsin rikkoa tuttuja ja turvallisia, päivästä toiseen toistuvia kuvioita. Se repäisy, että uskalsin. En ollut koskaan asunut edes opiskelija-asunnossa, nyt menin jopa asuntolan kimppahuoneeseen. Halusin kokea senkin, mutta nukun niin huonosti, että oli pakko siirtyä yhden hengen huoneeseen, Tiia kertoo.

 

- Kun aloitin opiskelun tammikuussa 2017 oli ruokala aina ihan täynnä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi opiskelevia nuoria, meitä artesaaniopiskelijoita ja myös kädentaitojen ohjaajaksi opiskelevia. Meitä ars17-luokkalaisia oli aluksi 16 mutta tiivistyimme kymmeneksi. Meillä oli mahtava porukka, vaikka olimme hyvin eri-ikäisiä ja eri puolilta Suomea. Tämäkin olin hieno huomio, että tulee toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, kun lähtee omalta mukavuusalueeltaan pois.

Artesaaniopinnot ovat ilmaisia. Myös asuntola kahden hengen huoneessa ja täysihoito on maksutonta. Tarvikemaksuja ja matkakustannuksia jäi itse maksettavaksi.

- Meillä oli kankaanpainantaa ja värjäystä, keramiikkaa, lasitöitä, nahkatöitä, huovutusta, punontaa, puutöitä, metallitöitä, koripunontaa, pirtanauhoja, matonkudontaa. Kun koulutussäästöt alkoivat tuli paljon teoriaa, käytiin luokassa läpi taidejuttuja. Mieluiten olisi tehnyt käsin kaikkea. Syksyllä 2017 alkoivat opettajien lomautukset. Keväällä 2018 oli jo paljon viikkoja, että opetusta oli tosi vähän, vain yhteisiä nettiluentoja nuoriso-opiskelijoiden kanssa. Se oli ikävää. Opetus oli aina tosi korkeatasoista, silloin kun sitä oli. Opettajat ovat siis hyviä. Tilat ja puitteet ovat upeat, mutta säästöt näkyvät. Siellä on hiljaista.

- Opiskelu on muuttanut minua hirveästi. Olen kuin eri ihminen, vapautuneempi. Nyt osaan nauttia myös tästä hetkestä. Minulla on toiveena tulevaisuudessa tehdä töitä kevytyrittäjänä, Y-tunnus on jo. Ideaali olisi tehdä kolme päivää palkkatöitä nykyisellä työnantajallani ja kaksi päivää yrittäjänä. Kun löytäisin jonkin konseptin, vaikkapa Tampere-tuotteen, jota toteuttaa jollekin taholla. Tuntuu, että tämä yhdistelmä voisi toimia, vähän yrittäjyyttä ja vähän palkkatyötä.

 

 

 

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat