Kirjoitukset avainsanalla käsityö Malmössä

Kävin tutustustumassa norjalais-ruotsalaisen tekstiilitaiteilija Hannah Ryggenin (1894–1970) vaikuttavaan Världen i  väven -tekstiilitaidenäyttelyyn Malmön modernin taiteen museossa. Se on siellä 5.3. asti. Näyttely oli upea ja koskettava, kuvakudokset kävivät päälle voimalla ja tunteella. Värikkäät ja isokoiset tekstiilit ovat poliittisesti kantaa ottavaa kuvakudoksia. Esimerkiksi vuonna 1935 kudottu seinätekstiili Etiopia kuvasi Benito Mussolinin valloitusta Afrikan maissa. Siihen on kudottu Mussolinin pää, jonka keihäs lävistää. Se esiteltiin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937 yhdessä Picasson Guernican kanssa.

Malmö osoittautui erittäin kiinnostavaksi kaupungiksi. Viikonloppu siellä tuli myös varsin edulliseksi. Edestakainen lento Helsinki-Kööpenhamina maksoi 129 euroa, mutta lennon voi saada jopa 69 eurolla. Yöpyminen kivassa hotellissa aivan keskustassa maksoi 60 euroa yöltä. Ja junalippu telkkarista tunnetun Örensundin sillan yli maksoi 11 euroa suuntaansa. Kävelin paljon, mutta vuorokauden bussilipun (6,5 e) avulla kiertelin aika monta bussilinjaa ja näin kaupunkia laajasti.

Halusin tutustua Malmön käsityö- kuvataidemaailmaan. Löysinkin aika monta kiinnostavaa taidegalleriaa ja käsityöliikettä. Aivan keskustassa vanhassa kaupungissa on pieni tori, Lilla torg, jonka ympärillä on monta mielenkiintoista liikettä. Gåsatofflor myy ruotsalaisia puukenkiä. Osa on käsinmaalattua ja lapsillekin löytyy kokoja.

Formagruppen on paikallisten käsityöläisten myymälä, jossa viidyin pitkän tovin. Gunilla Ericsson ompelee uniikkeja, upeita takkeja ja laukkuja hyödyntäen vanhoja ristipistotöitä. Mari Karlsson tekee todella jännittäviä ja yksilöllisiä esineitä kierrätysmateriaaliasta. Niistä joko tykkää tai ei tykkää. Seinätauluihin ja kynttilälampetteihin on kasattu kaikenlaista nypläykseen käytetyistä nypylöistä säilyketölkkeihin. Kuohuviinipullon suojuskorkista on tehty veikea kynttilänjalka.

Samalla alueella Lilla torgetilla on vanha sisäpiha, Hedmanska gården. Siellä on monta kiinnostavaa käsityöliikettä ja esimerkiksi Malmön Form Design Center, jossa on näyttelyitä ja paikallisten suunnittelijoiden tekemää designia. Kannattaa käydä, katsottavaa on kolmessa kerroksessa ja alakerrassa on mukava kahvila. Siellä on hyvä valikoima taidelehtiä, joita voi lueskella.

Samassa pihapiirissä on iso galleria Gustus vanhassa 1500-luvun talossa, jossa kävin kahtenakin päivänä, sillä siellä oli kerraan upeaa ja kohtuuhintaistakin keramiikka. Toimintatapa vain oli hiukan erikoinen. Teoksissa oli tekijän nimi epäselvästi käsin kirjoitettuna. Kun halusin tietää jotain tekijästä, minulle kerrottiin, että ostamalla tuotteen saan taiteilijan nimen. Onnistuin kuitenkin googlettamaan joitain ja saamaan selville taiteilijoiden nimiä. Monet ovat puolalaisia.

Ostin savesta tehdyn oranssin sävyiseksi maalatun kasvonaamion 80 eurolla. Tekijä on puolalainen Iwo Rynkiewicz. Googlettamalla näin, että hän ja vaimonsa tekevät todella upeita töitä.  Nimellä Niewdana oli monia todella upeita töitä. Jos olisin ollut autolla liikenteessä, olisin heti ostanut raskaana olevan naisen torson. Se oli jotenkin pysähdyttävän kaunis, eikä hintakaan ihan mieletön: 250 euroa.

Hedmanska gårdenissa on kahdeksan käsityöläisen pitämä söpö vaate- ja asusteliike Garderoben. Jokainen on vuorollaan siellä töissä ja juuri nyt paikalla oli Irene Tenman, joka ompelee yksilöllisiä vaatteita esimerkiksi pellavasta ja sametista. Katseeni tarttuu heti petrolinsiniseen samettitakkiin, joka on juuri samaa sävyä kuin loppuunkulutettu lempitakkini, jota ole surrut pitkään. Nyt sille löytyi seuraaja. Valmiit takit eivät olleet aivan minun kokoani, mutta Irene lupasi ommella minulle omilla mitoilla takin. Hän laajentaa S-koon takkia kolme senttiä käsivarresta ja lähettää takin minulle Suomeen. Takin hinta on 130 euroa.

Ihana kauppa!

Seuraavaksi lähdin etsimään takkiini nappeja. Suuntasin Glada tyger -liikkeeseen, jossa on hauskoja arabityylisiä kankaita, nauhoja, nappeja ja vaikka mitä kiinnostavaa. Se on melko lähellä Triangeln-nimistä kauppakeskusta. Kauppakeskuksessa on iso askartelutarvikeliike Slöjd detaljer, josta löytyy kaikki mitä voi askarteluun kuvitella tarvitsevansa.

Viimeisenä löysin aivan surermakeen kaupan, ihan vahingossa. Absmaland on eräänlainen lifestyle-kauppa, jossa yhdistetään ekologisesti ja yllätyksellisesti vanhaa uuteen. Liikkeessä on muuan muassa huonekaluja, vaatteita, astioita, sisustustarvikkeita, viherkasveja ja kahvila.  Liike on vastikään avattu ja se tuotteiden periaate on kestävyys, kierrätys ja aidot materiaalit.

Kaupan toisessa kerroksessa on aivan superinnostavia inspiraatiohuoneita. Niihin on kalustettu erilaisia huoneita vanhoista ja uusista tuotteista, joita kaupassa myydään. Liikkeessä on myös workshop alias puuhapiste, jossa voi esimerkiksi tuunata käytettyjä huonekaluja tai painaa omia kankaita. Iltaisin järjestetään kursseja eri teemoilla. Siellä voi esimerkiksi tuunata oman tuolin, maalata ja vaihtaa kankaan. Kurssi on 2 x 3 tuntia, ja yksi kerta maksaa 41 euroa. Siihen sisältyy kaikki materiaalit (paitsi tuoli) ja kahvi. Vanhan tuolinkin voi ostaa AbSmålandsista. Yhtenä iltana tehdään amppeli solmeilemalla makrameeta, toisena sidotaan kukkakimppu.
.

Tämmöin puuhailta olisi turistina Malmössä liikkuvallekin todella kiva ohjelmanumero

Yhteystietoja.
Formargruppen butik och galleri, Engelbrektsgatan 8, www.formagruppen.se
Gunilla Ericsson, www.kaipa.se
Mari Karlsson, www.marikarlsson.weebly.com
Caroline Hertz, www.carolinehertz.se

www.formdesigncenter.com

Slöjd-Detaljer, Triangeln-kauppakeskus, www.triangeln.com tai www.slod-detaljer.fi (nettikaupassa on myös suomenkieliset sivut)
Glada tyger, Södra Förstadsgatan 79, www.gladatyger.se
AbSmåland, Södra Förstadsgatan 25, www.absmaland.com

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat