Kirjoitukset avainsanalla ompelu

Teimme Kankaanpään opistossa karikatyyrinukkeja opettaja Eija Pöyryn kanssa. Hänellä oli mallina muutama itse tehty karikatyyrinukke, ja niistä meidän vapaa ideointimme lähti käyntiin. Mitään sääntöjä ei ole, piirrä vain haluamasi nuken keho ja kasvot ja ryhdy ompelemaan. Nukkepersoonien luominen oli mahtavan hauskaa!

Piirsin vapaalla kädellä yksinkertaisen kaavan, jossa kehoon kiinnitetään ohuen tikkumaiset jalat ja kädet. Kasvojen ilmeen tein hyvin yksinkertaiseksi vain kirjomalla.

Jalkoihin ja käsiin hyödynsin itse värjäämiäni kankaita. Harmaa huopamaisen näköinen kangas on kiinnostava löytö. Ostin vuosia sitten kokonaisen laatikollisen sitä, on oikeasti öljyn imeytysliina korjaamokäyttöön, mutta toimii hyvin kankaanakin.

Ruikun ohuet kädet ja jalat käännetään ja täytetään vanulla. MInä uhrasin yhden tyynyn täytteeksi. Kynä on hyvä apuväline ohuen jalan täyttämiseen.

Leikkasin kasvojen kohtaan reiän ja ompelin kasvokankaan reiän alle. Vatsaan ompelin paprikan, jonka tein kankaanpainantakurssilla. Se vain tuntui sopivalta juuri tähän!

Ompelin nuken saumat päältä, mutta toisinkin voisi tehdä.

Takapuolellekin ompelin pienen kankaanpainantajämän, oikeastaan leikkuujätettä. Kaikki löytää aina paikkansa lopulta.

Innostuin kuin lapsi leikkimään ja tein toisen nuken aika samalla kaavalla. Kasvot tein erilaiseksi ja kankaana käytin aurinkovärjäyksellä kuvioimaani puuvillaa.

Tämän nuken saumat ovat nurjalla puolella toisin kuin harmaassa nukessa. Täytyy vain jättää tarpeeksi suuri reikä, jonka kautta nuken raajoineen voi kääntä. Sauma ommellaan käsin kiinni.

Ruokahalu kasvaa syödessä. Löysin jämälaatikosta hauskan kankaan ja päätin tehdä siitäkin karikatyyrinuken. Kasvot piirsin kangastussilla ja kirjoin niille vielä vähän "ihottumaa". Kokeilin myös ommella eräänlaiset sarvet ja nappeja koristeeksi. Näissä nukeissa on loputtomasti mahdollisuuksia!

Otin nuket mukaan paikallisen kansalaisopiston eli Petäjäopiston venäjänryhmääni ihan sen takia, että siellä aina keskustellaan, mitä on edellisellä viikolla tehty. Opettaja Galina Luosalo keksi hauskan tehtävän: muut saivat kuvitella nuken persoonan, keksiä nimen jne. Tarinoimme venäjäksi, tietenkin.

Matin mielestä sininen nukke on Rape, kapinallinen laiskuri, joka vastustaa kaikkea yhteiskunnassa, mutta löhöää silti vain kotona. Raija kuvailin oranssin nuken 10-vuotiaaksi Tatjana Ivanovaksi, joka tykkää tanssimisesta. Seppo risti kellertävän nuken Viktoriksi, 50-vuotiaaksi pessimistiksi, jolla on kotona vaikeaa.

 

Matin mielestä sininen nukke on Rape, kapinallinen laiskuri, joka vastustaa kaikkea yhteiskunnassa, mutta löhöää silti vain kotona. Galina-open mielestä Rape on oikeasti romantikko, joka lukee Tatjanalle runoja.

Seppo risti kellertävän nuken Viktoriksi, 50-vuotiaaksi pessimistiksi, jolla on kotona vaikeaa.

Tämän lähemmäksi leikkimistä en ole päässyt 50 vuoteen, ihan mahtavaa!! Nukkien vieminen aikuisille leikkijöille on ilmeisen kannattavaa. En ollut mitenkään varma, että kaikki lähtisivät mukaan leikkiin. Tein nukkeja vielä myöhemmin lisääkin ja aloin heti keksiä persoonan.

 

Kommentit (9)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Facebookin ompeluelämää-ryhmässä velloi kiinnostava keskustelu tässä päivänä eräänä. Henna Niiranen hehkutti "ompelijan punkkua", joka oli ihan sattumalta osunut silmään viinihyllyllä.

 - Ihan mielettömän kaunis tuo etiketti muutenkin ja sitten vielä ompelukonekin kuvassa! Se oli ihan pakko ostaa, koska minulla oli alkamassa lapsi-&miesvapaa viikonloppu. Tiedossa vapaata ompelua rauhassa, Henna kertoi ja totesi punkun hyvän makuiseksikin. Palanpainikkeena oli myös juustoja ja suklaata.

90% viestiketjun lukijoista oli innoissaan tämmöisestä infosta, että saadaan ompeluseuraan nimikkoviini, espanjalainen La Sastreria eli räätäli.

* Minun luottoviinini ompeluhetkiin.

* Minä ostan viinin aina vain etiketin perusteella. Tämä olisi hyvä tuliainen käsityöystävälle.

* Tuo on noudettava omaan viinihyllyyn seuraavaa kertaa odottamaan.

* Olisipa meitä ompelijoita nyt pieni porukka koolla surruttelemassa ja pari pulloa punkkua. Tuli ketjusta hyvä mieli! Kiitos aloittajalle

* Hyvä eväs ompelutöihin, mutta pitää varoa liikaa nautiskelua, ettei ompele sormeen. Hauskaa ompelua ja viinistelyä! En tarkottanut olla Negatiivi-Nelli.

Mutta sitten ilmaantui yksi oikea negatiivinelli. Hän vaati ylläpitoa poistamaan hyväntuulisen viestiketjun alkoholilainsäädännön vastaisena. Ryhmässä kun saattaa olla myös alaikäisiä jäseniä....

Hän sai heti napakan vastauksen:

- Voi mikä ilonpilaaja olet. Minäkin olen yli kuusikymppinen mummo, ja kopioin ompeluviinin kuvan heti oman ompelupiiriini jäsenille. Kaikki olivat innoissaan. En usko, että kukaan tuon takia alkoholisoituu.

Mutta mitä Henna sai aikaiseksi lapsivapaana viikonloppuna?

Näin paljon Henna sai aikaiseksi viikonlopun aikana. Ja viiniäkin kului vain puoli pulloa.

- Yhteensä valmistui viisi lippapipoa, seitsemän pitsipipoa ja kolme tuubihuivia. Välissä ehdin hörppiä vähän viiniä, katsella Frendejä ja nauttia hiljaisesta kodista. Oli kyllä ihana ja tuottelias viikonloppu!

Henna haaveilee urasta käsityöalan yrittäjänä, joten nämä viikonlopun ompelusessiot ovat alkusoittoa sille.

Hennan ompeluksi löytyy täältä https://m.facebook.com/handmadebyhennaliina/

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Valkoviiniläiskät helpompi poistaa.
Viiniä ei tulisi ostaa etiketin mukaan vaan sitä mistä pitää.

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat