Kirjoitukset avainsanalla Marita Lappalainen

Kankaanpään galleriassa on maaliskuun ajan Eija Pöyryn ja Marita Lappalaisen ihana tekstiilitaidenäyttely Kankaan päähänpistoja. Kannattaa käydä katsomassa mihin kaikkeen kangas taipuu.

 

 

Eija Pöyry (oikealla) kehottaa tulemaan näyttelyyn ihmettelemään, mitä kaikkea tekstiilistä voi tehdä. Monet työt ovat hiukan erilaisia ja vähän kummallisiakin, kulkevat tilkkutyön ja taidetekstiilin rajamailla.

Marita Lappalainen muistuttaa, että käsitöiden tekeminen on tutkitusti terveellistä aivoille. Näyttelystä voi tulla saamaan inpiraatiota ja ideoita omaan tekemiseen.

Kurikkalainen Eija Pöyry kuvailee omaa tekstiiilitaidettaan näin:

- Tykkään purkaa asioita ja vaatteita ja kasata niistä jotain uutta. Tavallaan järjestelen niitä vaatteen osia uudelleen.  Joissain kohtaa käytän tilkkutöiden menetelmiä.

Eijan oma suosikkityö on hänen anoppinsa vaatteista tekemä yllä oleva työ.

- Minulle läheinen anoppini kuoli vuonna 2010, ja tein surutyönä hänen vaatteistaan ison ristin mallisen työn. Se oli aika raju, oli yhdessä näyttelyssäkin. Nyt olen katkaissut sen kolmeen osaan, ja vielä halkaissut alaosat. Yhdestä isosta tuli kolme pienempää työtä. Aika on tehnyt jo tehtävänsä, ei tunnu enää niin raskaalta ja ehkä siksi ristikin hävisi. Ja työ sai uudeksi nimekseen Siitä on jo kauan.

 

 

 

Eija tekee vanhoista kirjoista upeita töitä. Tätä ei ihan heti edes tajuaisi kirjaston poistopisteestä poimituksi, uuden elämän saaneeksi esineeksi.... Työn nimi on Avoin.

Eija tykkää täyttää vanhosta kirjoista tehtyjä laatikoita erilaisilla asioilla. Näissä on huovutettuja palloja, joita Eija huovuttaa muovisessa Kinder-munassa muun pyykin kanssa. Työn nimi on Leikisti 1-2.

Tämän työn nimi on Taiteilija. Sen lähtökohtana oli rikkinäinen nukke.

Eija keksii käyttää taiteessaan vaikka mitä yllättävää. Tässä on hyödynnetty käytettyjä teepusseja! Työn nimi on Taiteilijan teehetki.

Eija tykkää koluta kirppareilla ja monet tekstiilit saavat uuden elämän vaikkapa seinävaatteena. Ennen kuin halla vie on tämän nimi.

Flagfragments of fishermens boats -työ sisältää hauskan tarinan. Eija vietti viime vuonna kuukauden Portugalissa, jossa hänen miehensä valmensi suomalaisia urheilijoita. Eija teki pitkiä kävelylenkkejä rannalla ja keräsi sieltä vaatteiden riekaleita.

- Pesin niitä hotellihuoneessa ja kuivattelin. Oli siinä varmaan siivoojalla ihmettelemistä, mutta kun aloin ommella niistä teoksia, asia varmaan selveni, Eija nauraa.

Eija käyttää töissään lähestulkoon vain kierrätysmateriaalia. Tässä on vanhoja verhon renkaita, joiden päälle on punottu narua ja nauhaa. Rubiini, smaragdi ja topaasi on tämän kolmiosaisen teoksen nimi.

- Tykkään ommella käsin hitaasti makustellen, kertoo Eija työtavoistaan.

 

Marita Lappalainen haluaa sanoa tilkkutöillään jotain, mitä ei ei muilla keinoin pysty sanomaan. Tämän työn nimi on Karkkikaupunki.

- Minä teen nykytilkkutyötaidetta, perinteiset tilkkutyöt eivät niinkään ole minun juttuni, hän sanoo.

 


 

Marita on viime aikoina innostunut kasoista ja oksien päällystämisestä. Kuka tästä vastaa? on tämän hauskan teoksen nimi.

Tämä on nimeltään Tuulenpesä.

Marita Lappalainen: Kaksi Fridaa.

Marita Lappalainen: Marjapaikka.

Marita Lappalainen kertoo, että hänen oma suosikkinsa omista töistään on tämä Epätäydellistä pitsiä. Se on tehty pihlajanmarjoista.

Maritan töissä näyttelyssä on muutama työ, joiden nimessä esiintyy Tyyne.

- Tyyne oli hyvän ystäväni täti, rakas perhetuttu. Tämä kuva otettiin Tyynen 100-vuotispäivillä. Kun Tyynen kotia tyhjennettiin hänen kuolemansa jälkeen oli vanha puku menossa roskiin. Se oli virttynyt samettinen puku, jossa oli kaunista applikointia. Pyysin sen itselleni ja siitä lähti syntymään tämä työ. Nepparit ovat vanhasta puvusta, ovat ihanan erilaisia, hapettuneita ja ruosteisiakin.

Marita Lappalainen: Tyynen juhla, 100 vuotta.

Marita Lappalainen. Elämän talon ovella. Unelman talon ovella. Kuoleman talon ovella.

xxxx

 

Maritan töitä.

Eijan töitä.

 

Kommentit (4)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat