Räsymaton kutominen kangaspuilla on koukuttavan mukavaa, kuin maalaisi kankailla. Sukkulan suihketta, väreillä leikittelyä ja kutomisen iloa. Se on kierrätystä parhaimmassa ja alkuperäisimmässä muodossa, ja siksi ihmetyttää, miksi kudonta-asemilla näkee niin vähän nuoria. Matonkutominen olisi varmaan monen nuoren miehenkin mieleen, kun vain menisi kerran kokeilemaan.

Niinpä olin innoissani, kun 24-vuotias Selma-tyttäreni mainitsi, että häntä kiinnostaisi kokeilla matonkutomista. Koska käsityöt ovat oma rakas harrastukseni, niin niiden esitteleminen jälkikasvulle on aivan mahtavaa. Sen verran olen itse käynyt kutomassa mattoja, että tiesin, mikä sopisi hänelle.

Helsingissä ei ole kudonta-asemia, vaan pitää mennä pitkälle työväenopiston kurssille. Siellä opetellaan yhdessä loimen laittaminen ja jokainen saa noin viikon kudonta-aikaa. Tämä ei miellyttänyt minuakaan, ja olin varma, että nuori aloittelija ei tästä innostu. Miksi opettelisi hankalan loimen laiton, kun sen palvelun voi ostaa? Valmiilla loimilla pääsee heti tekemään sitä hauskinta, kutomaan mattoa.

Taito Uusimaalla on Vantaalla muutama piste, jossa on kangaspuita. Ostin tyttärelleni joululahjaksi viikonloppukudonta-kurssin. Perjantai-iltana opettaja näyttää miten päästään alkuun, hän oli paikalla myös lauantaina ja sunnuntaina sai mennä itsekseen. Kahdeksan tunnin kurssi maksoi 34 euroa. Loimesta laskutettiin sen mukaan, kuinka paljon sitä käytti.

Selma innostui kovasti matonkutomisesta. Hän valitsi näyttävän lemmenpolku-sidoksen ja sinisävyiset kuteet. Loimi oli musta.

-  Matto edistyi nopeasti ja sen kutominen oli rentouttavaa ja luovaa, todella konkreettista. Ei tullut ajateltua yhtään työasioita, vaan kutominen ja maton valmistumisen seuraaminen vei kaikki ajatukset. Laitoin aina pikkuisen eri sävyjä sukkulaan, ja kuvion ja värin muodostumista oli kiva seurailla.

Entäpä ne kuteet? Kerroin heti tyttärelle, että olisi aivan liian helppoa ostaa valmiit ontelokuteet kaupasta. Minä tietenkin revin hänelle lakanoista aidot räsymaton räsyt. Ja vanhoja lakanoitakaan en hakenut tylsästi kirpparilta, vaan sain ne ilmaiseksi Facebookin materiaalitori kierrättäjille -ryhmistä. Se on mahtava ryhmä, jossa ihmiset sekä tarjoavat että kysyvät askartelu- ja käsityötarvikkeita. Raha ei liiku, mutta halutessaan voi tehdä vaihtokauppaa. Käsityölle tulee pientä tarinaakin, kun hakee kangaspaloja ihmisten kotoa.

Korson ja Havukosken käsityöasemilla työskentelevä Mirja Kilpiä opasti Selmaa kädestä pitäen matonkutomisen saloihin Korson pisteessä, jossa on pienessä tilassa vieri vieressä 8 kangaspuut. Edelliset valmistuneet matot olivat saaneet väriensä inspiroimina nimet Vaahtokarkki ja Vaatekaapin siivous. Mirja ja muut kutomossa olleet naiset ehdottivat Selman maton nimeksi Ensinäytös.

 

- Se tuntui tosi kivalta nimeltä, olinhan koskenut ensimmäistä kertaa elämässäni kangaspuihin. Oman aikataulun vuoksi matto jäi pieneksi, sillä en ehtinyt kutoa kuin yhden kokonaisen päivän ja vajaan toista. Mutta tästä on hyvä jatkaa, ja tehdä kotiin isompi räsymatto. Olen jo huomannut katselevani mattoja aivan uusin silmin joka paikassa, Selma kertoo.

Taito Uudenmaan käsityökeskuksissa on 7-8 kangaspuut, loimet ovat puissa valmiina. Meillä voit kutoa mm. mattoja, liinoja, erilaisia sisustus- ja asustekankaita sekä esittää ohjaajalle omia toiveitasi kudottavista kankaista. Toiveita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Ohjaaja opastaa kutojaa, aloittelijaakin, aukioloaikoina. Muuna aikana kutominen tapahtuu omatoimisesti etukäteen sovittuna ajankohtana. Käsityökeskuksesta voit hankkia erilaisia materiaaleja ja työvälineitä kudontatöihisi, tilata loimia sekä saada asiantuntijaneuvontaa kankaan rakentamiseen kotona. Kudontakortti maksaa 80 euroa/kevät- tai syyskausi tai 12 e/päivä. Taito-keskuksia on ympäri Suomea.

www.taito.fi/meista/taitoyhdistykset

Mitä tulevaisuudessa?

Jatkamme varmasti tyttären kanssa yhdessä kudontaa. Mukava tehdä käsitöitä ja seurustella samalla. Espoossa on kolme kudonta-asemaa Leppävaarassa, Tapiolassa ja Espoon keskuksessa. Kudonta-asemalla saat kutoa valmiiksi rakennettuihin loimiin. Opettaja ohjaa henkilökohtaisesti eri työvaiheissa kuten työn suunnittelussa, kutomisessa ja viimeistelyssä. Myöhemmin voi jatkaa kutomista omatoimisesti. Kudontapäivän maksu on 10 euroa.

www.omnia.fi/hae-oppimaan/espoon-tyovaenopisto/kasityo/kudonta-asemat

Löysin myös kiinnostavan kahvilan Helsingin Pitäjänmäellä. Siellä on kangaspuut, joiden käytöstä maksetaan 8 euroa päivässä. Loimen metrihinta on 4 euroa. Täällä täytyy käydä joskus!

www.kaffekievari.fi/kievarin-kutomo

Kudontaretriitti Savonlinnassa Loikansaaren tilalla olisi myös meidän molempien mieleen.

http://www.loikansaari.fi/kasityomatkailu/kudontaretriitti1

Kommentit (5)

annukka
10/5 | 

Helsingissä on useita kudontapaikkoja kaupungin tiloissa, esim. Asukastalo Saunabaari (kaikille hesalaisille avoin). Asukastaloissa on muutakin toimintaa, mm ompelukoneita, erilaisia ryhmiä jne. Työttömille ja eläkeläisille on Hgin kaupungin Palvelutaloissa erilaista toimintaa, myös kangaspuita ja muita ryhmiä. Osa toimii vapaaehtoisvoimin ja ovat maksuttomia. Liikuntaryhmiä Palvelukeskuksissa vetää Hgin Työvöenopisto, jolloin ne muuttuivat maksullisiksi, valitettavasti. ET voisi tehdä juttua myös näistä Helsingin laupungin Palvelukeskusten harrastetoiminnoista, niistä kun ei jostain syystä kerrota avoimesti. Ehkäpä pelätään, että palveluja alettaisiin käyttää enemmän. Ja tarvettahan niille kyllä olisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla