Kirjoitukset avainsanalla paperinarupallo

Tyttäreni meni kesällä 2018 naimisiin vanhaan navettaan tehdyssä juhlatilassa. Olen innokas näpertelijä, ja onneksi tytär oikein pyysi minua tekemään navettaan paperinarusta palloja koristeeksi. Hankin sitä varten paperinarua Lankava nettikaupasta. Heidän myymänsä paperinarut on värjätty Lappajärven värjäämössä Etelä-Pohjanmaalla. Paperinaruvalikoima kattaa niin ohuemmat paperilangat kuin paksummat paperinarut. Värejä on paljon, mutta minä päädyin hillittyyn valkoiseen. Paperituotteet ovat kestävän kehityksen tuotteita, koska ne valmistetaan uusiutuvista luonnonvaroista. Lisäksi paperi on biologisesti hajoavaa ja se voidaan kierrättää. Hankin kolmea eri paksuutta, jotta pinnasta saisi elävän.

Lankava on Kauhavalla, laajojen lakeuksien keskellä. Lyyli Karppinen ja kolme muuta voimanaista perustivat yrityksensä vuonna 1925. Se oli pitkään nimeltään Kauhavan Kangas-Aitta, mutta Lankava kuvaa valikoimaa paremmin. Lankakerät ohjeineen ja tarvikkeineen kierivät nettikaupasta Kauhavalta eri puolille Suomea. Syksyllä 2014 avattiin myös oma verkkokauppa Ruotsiin.

www.lankava.fi

   Palloihin tarvitaan paljon puuliimaa, ja hintavertailussa halvimmaksi osoittautui Bilteman puuliima. Sen litrahinta on 9,20 euroa. 750 millilitran pakkaus maksaa 6,90 euroa.

Ilmapallot sain edullisimmin Clas Ohlsonilta, sadan kappaleen pakkaus maksoi 8,99 euroa.

Leikkasimme paperinarut ja nauhat 2-3 metrin mittaisiksi palasiksi, jotta liimaisen narun käsittely olisi helpompaa.

Homma on aika sotkuista, joten pöytä pitää peittää muovilla. Sekoitimme purkissa liima seoksen, jossa oli noin 2/3 puuliimaa ja 1/3 vettä. Kastelimme narun pätkän tähän vellimäiseen seokseen, ja puristimme sormilla ylimääräiset pois. Sitten ryhdyimme kieputtamaan paparinarua ristiin rastiin puhalletun ilmapallon ympäri melko tiheäksi lankapinnaksi. Aloitimme kiepattamalla narun pallon kantaan. Liimanarun kieputtelu ei ole ihan helppoa, kesti aikansa löytää oma tapansa tehdä tämä. Viimeinen langanpää pujotetaan toisten lankojen alle.

Jotkut kiertävät paperinarun ilmapallon päälle ja sivelevät liiman pensselillä. Tässä tekniikassa liimaa kuivuu ohueksi kerrokseksi pallon pintaan, eikä se ole välttämättä kovin nätin näköistä.

Pallojen nysvääminen on todella hidasta. Saimme kolmeen naiseen tehtyä muutaman pallon parissa tunnissa.... Aika pian totesimme, että ihan koko navetan vinttiä emme palloilla täytä! Teimme muutamana päivänä palloja kaikkiaan noin 30.

 

 

Asetimme pallot kuivumaan jugurttipurkkien ja pakasterasioiden päälle. Kuivumiseen kannattaa varata vähintään vuorokausi. Narusta tulee ihan kova.

 

Laitoin pallot kuivumaan isoon laatikkoon. Jossain vaiheessa ihmettelin kummaa ääntä - se tuli itsekseen tyhjenevästä pallosta! Oli myös todella hauskaa pistellä neulalla reikä ilmapalloon ja seurata sen tyhjentymistä. Halvat huvit ovat parhaimpia! Tyhjentyneen ilmapalloin voi kaivaa vaikka virkkuukoukulla pois paperipallosta.

Aika kivoja niistä tuli!

Navettaan paperinarupalloja kiinnitettiin pitkillä saman värisillä naruilla.

Todettiin, että on kivemman näköistä, että niitä on paljon kasassa muutamassa paikassa. Se, että niitä olisi levitetty tasaisesti harvaan, olisi näyttänyt köyhältä.

Hääpari vihittiin ihanan morsiuskaaren edessä. Ystäväni Eeva Tala teki sen, samoin tyttäreni kimpun. Luonnolliset mustikan varvut olivat molemmissa pääosassa. 

Kun juhlat oli juhlittu, alkoi iso pallolaatikko huoneen lattialla hiukan ärsyttää. Laitoin paikalliseen kaupunkinosan facebook-ryhmään ilmoituksen, että annetaan paperipallot ilmaiseksi. Kysyjiä oli valtavasti. Elina Kokko haki ne keväisiin häihinsä. Tosi hauskaa kierrätystä!

Elina laittoi minulle vielä kuvan, että pallolaatikko mahtui juuri ja juuri autoon.

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat