Raili ja Tapio Alatalo asuvat isännän isovanhempien talossa Isojoella. Tapion mamman Amanda Lyydian henki on läsnä monien vanhojen tavaroiden kautta.

Talon uusi puoli sulautuu vanhaan osaan niin hyvin, että ulospäin niitä ei erota toisistaan.

–Pidimme vanhaa taloa kymmenen vuotta kesämökkinämme. Kun muutimme tänne vakituisesti vuonna 2006, Tapsa rakensi uuden osan. Vanhan puolen lämpimäksi remontoiminen olisi tuhonnut liikaa vanhaa, Raili kertoo.

Kaikkiaan neliöitä on yli 200, mutta Alatalot asuvat uuden puolen sadassa neliössä. Sen alakerrassa on kaksi huonetta, keittiö ja sauna, yläkerrassa yksi iso huone. Tässä kuvassa yhdistetty olohuone-ruokasali.

–Vanha puoli on talvella kylmillään kotimuseona, mutta vietämme täällä joulua ja muita talvisia juhlia. Välillä tulemme Tapsan kanssa tänne istuskelemaan keinutuoleissamme. Vihreä on hänen isänsä tekemä, ruskea tuoli on mammani Olga Pauliinan vanha, Raili sanoo.

Raili rakastaa kauniita astioita ja käsitöitä, ja niitä piisaa. Hänellä on esimerkiksi 30 vanhaa tarjotinta ja 60 erilaista esiliinaa. Lähes kaikki aarteet ovat vanhalla puolella.

Nämä pyyhkeet joku Amerikan sukulainen lähetti Amandalle, mutta niitä ei raaskittu koskaan käyttää.

Vanha tupa ja peräkammarit ovat sekä Railin että Tapion mielestä oman kodin paras osa.

Raili kertoo rakastavansa yli kaiken nostalgisia, kiiltäviä 60-luvun täkkejä. Näitä annettiin häälahjaksi kaikille 60-luvulla.

Muistojen huoneessa on kaikenlaista tavaraa. Raili kertoo, että Amandan neljä poikaa ostivat hienoja tietokirjoja. Niissä neuvotaan esimerkiksi miten hevosten syöttökaukalo, on mitat ja kaikki. 

Amanda Alatalo piti elämänsä tarkasti kurissa. Talossa säästettiin kaikki astiat, maitotonkat, pilkumit ja jopa kaikki kortit. Äitienpäiväkortteja on 50. Sodasta tulleet kirjeet ja kaikki hää- ja hautajaiskutsut ovat tallella.

 

Vihtori ja Amanda Alatalo.

- Ihanan oranssit olivat entisen työpaikkani Kankaanpään opiston roskalavalla vuonna 2000. Tilasin oitis Tapsan hakemaan ne tänne, Raili nauraa ja esittelee rakastamiaan kissatarjottimia.

Ennen tehtiin tarvekalut itse. Tämä ruostunut raastin on ainakin 100 vuotta vanha.

Tämän elämänviisauden Raili on kirjoittanut jääkaappinsa oveen!

Ikkunanväleissä on kätevä pitää vanhoja lusikoita ja juomalasekin. Ovat siinä nätisti esillä.

Amanda Lyydia säilytti ihan kaikki, myös rikkinäiset kellot. Raili on laitellut niitä ikkunanväleihin.

- Mamma asui kuolemaansa asti nuorimman poikansa Veinon kanssa. Sunnuntaisin mamma istui musta puku päällä ja virsikirja kädessä radion ääressä kuuntelemassa jumalanpalvelusta ja sulki radion heti sen jälkeen, ettei sähköä kulunut turhaan. Mamman kuoltua yli 90-vuotiaana Veino repäisi ja osti moottorisahan, television ja traktorin, Tapio muistelee.

Raili suunnittelee sisustuksen muutokset, Tapio toteuttaa ne. Huoneiden tapetointiin on mennyt tovi jos toinenkin. Tapetit ovat joka huoneessa erilaiset.

–Löysin erikoisia, kuviollisia pieniä palasia ja sain ne halvalla. Tämä salonki tapiseerattiin tomaatinpunaisilla papereilla. Toisessa peräkammarissa on sininen tapetti, toisessa oranssi, jossa on mausteena keltaista, ja muistojen huoneen tapetti on oranssinpunainen. Uudelle puolelle vedettiin sinisiä tapetteja ja valkoisia maalipintoja, Raili kertoo.

Kesällä pihalla on ruosteromanttikkapiha. Kukat viihtyvät hyvin maitotonkissa ja lehmänjuottoämpäreissä.

Lue lisää Railin ja Tapion elämästä ET-lehdestä 5/2018, ilmestymispäivä 28.2.  

Kommentit (4)

Vierailija
7/4 | 

Kiitos Raili ja Tapio!

Oli   kiva nähdä miten te arvostatte kaikkea "vanhaa". Hieno paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla