Kirjoitukset avainsanalla kenkävero

Taito Itä-Suomi toimii Etelä- ja Pohjois-Savossa, ja se on osa valtakunnallista käsi- ja taideteollisuusjärjestöä Taitoliittoa. Kenkävero Mikkelissä on yhdistyksen tunnetuin toimipaikka. Lisäksi yhdistyksellä on Taito Shoppeja ja käsityökeskuksia kahdeksalla paikkakunnalla. Niillä järjestetään käsityökursseja harrastajille.

Vuoteen 1969 pappilana toiminut Kenkävero on tunnelmallinen ympäri vuoden auki oleva käyntikohde. Siellä on kauniisti restauroituja rakennuksia Saimaan rannalla, vehreä puutarha, laadukas käsityömyymälä, erillinen käsityöläisverstasmyymälä sekä markkinahumua erilaisissa tapahtumissa. Kuten nyt vaikka tämä käsityöyökerho lokakuussa!

Illan "kattaus" kuulosti niin hulvattomalta, että lähdin Helsingistä Mikkeliin varta vasten tähän tapahtumaan. Periaatteessahan kyse on yksinkertaisesta asiasta: kutsutaan ihmiset tekemään käsitöitä yhdessä, ja samalla myydään tarvikkeita ja markkinoidaan jotain omaa toimintaa. Mutta tämän voi tehdä tylsästi tai hauskasti.  Minusta Kenkäveron porukka oli onnistunut saamaan niin  käsityötapahtuman ennakkomarkkinointiin kuin toteutukseenkin paljon uutta, kuplivan hauskaa ja innostavaa.

Käsityöyökerho pappilassa perjantaina 12.10. klo 18 - 24

Yökerhossa kokoonnutaan tekemään yhdessä käsitöitä samalla nauttien kuohuvaa, herkkuja sekä muuta ideaa antavaa tarjoushintaan. Käsityöyökerhoon voi tulla tekemään omia keskeneräisiä käsitöitä tai
ostaa paikan päältä tarvikkeita ja aloittaa uuden käsityön. Kenkävero tarjoaa ilmaisen ohjauksen. Talo tarjoaa kierroksen kello 20. Illan viimeinen tanssi sukkien kanssa kello 23

Happy hours​

Kalkkimaalit -50%
Herkkulautanen 15,-

Yökerhon menu Rennoin rantein

Tehdään yhdessä hyvää 
Kokeile ​Roosa nauha -kanavatyön tekoa tai aloita oma. Dj Anne Ossi 

Lankakaruselli

Mennään sekaisin langoista, tutustu sukan karusellikantapään neulomiseen, kokeile uusia puupuikkoja ja Lana Grossa villasukkalankaa. Dj Erja Mellblom

Tupsukonemasiina

Tutustu tupsupinnan tekemiseen. Dj Juhani Kuokkanen ja Verna Immonen

Nahkapaperi - mitä ihmettä

Aivan uusi materiaali jota voi ommella. Mitä siitä tekisin? Dj Päivi Torikka

Maalissa kalkkia

Kalkkimallilla kaikkea ihanaa. Dj Juhani Kuokkanen ja Verna Immonen

Valohimmelipaja

Tee valohimmeli tai tuunaa oma valohimmeli. Dj Aira Ikonen

Lankamaakari

Myy lankoja ja tarvikepaketteja. Dj Anne Pitkänen

Kukkaloistoa

Dj Neiti Neilikka

 

.

Pappilaravintola on niin kaunis, että sen kaikissa huoneissa viihtyisi käsitöitä tehden. Valohimmelipajassa riitti porukkaa. Se onkin yksi Taito Itä-Suomen hittituotteista niin tarvikepaketteina kuin kurssinakin. Himmeleihin on valmiiksi mitoitettu ja ohjeistettu tarvikepaketti. Valohimmeliin tulevat valosarjat on tilattu mittatilaustyönä, joten ne sopivat pituudeltaan ja valojen tiheydeltään täydellisesti malliin. Sähköjohdon pituus on 10 metriä ja valot sopivat myös ulkokäyttöön. Himmelimalleja on kolme.

Valohimmelin jälkeen Taito Itä-Suomen porukka keksi valaisevan lintulaudan! Se on suunniteltu ulkokäyttöön, mutta toimii toki sisätiloissakin vaikkapa joulunaikaan pikkutonttujen kotina. Valaistun lintulaudan voi käydä tekemässä kurssilla, jossa jokaiselle on varattu valmiiksi leikatut akryylilevyt, laitteet kaivertamiseen ja taivutteluun.

Tämä pieni yksityiskohta viihdytti minua eniten: jokaiselle pisteelle oli suunniteltua oma suositusjuoma. Valohimmelin teossa se olisi skumppakuningatar. En tiedä kuinka paljon suositusjuomia meni, eikä alkoholin nauttiminen tietenkään ole mikää pääsasia kenellekään kässäpajassa. Mutta hauska keksintö tämä oli. 

​Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi opasti Roosa nauha -kanavatyön tekemistä.

Hän kertoo yökerhon syntyneen viiden naisen ideointisessiossa.

- Halusimme jotain rentoa ja uutta, pappilassa helposti jäykistellään. Käsityöt ovat kauhean suosittuja, buumi vaan kovenee, ei mitään merkkejä hiipumisesta. Mukavaa yhdessä tekemistä. Mutta naiset haluavat mukavaa fiilistä ja yhdessä tekemistä, ja sitä yritämme nyt tarjota, Anne Ossi kertoo.

Anne Ossi kertoo, että he odottavat juuri Puolasta tehtaalta tuhannen metrin rullaa kanavatyönpohjaa.

- Teemme tarvikepaketteja valmiiksi myyntiin kotikutoisesti autotallissa. Pakko tehdä itse, kun ei ole koneita tähän. Langat pitää myös leikata tietynpituisiksi. Meillä on yhteistyötä Savoset-monipalvelukeskuksen kanssa, jossa kehitysvammaiset pakkavaat ja leikkaavat tuotteita. Ulkoistamme homman heille, kunhan ensin itse kokeilemme sen.

Kanavatyökankaasta tuotteeksi -kurssi kokoontuu kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla aloitetaan kanavatyön ompelu ja annetaan ohjeet kuinka valmistat työn valmiiksi kotona. Kurssilla voit valita valmiin Ebba Masalin kasvitauluaiheisen tarvikepaketin tai aloitaa työn Kukkaniitty -kanavatyökankaalle. Toisella kerralla ohjeistetaan kuinka kirjotusta kankaasta ommellaan tuotteita, tyynyjä, kasseja ja pussukoita.  

 

Kanavatyö taipuu ihan miksi vain, vaikkapa kukkaroksi.

Kaikki roosa nauha -langat sopivat myös kanavatöihin.

Ostin näin herkullisen sapastelulautasen ja kuohuviinin neuletyön kaveriksi.

 

 

Neiti Neilikka on sisustuksellinen kukkakauppa Mikkelissä, jossa järjestetään myös monenlaisia kukkatyöpajoja.

Tea Pulkkinen opasti tekemään herkän yksinkertaista ovikranssia.

 

Erja Mellblom opasti sukan karusellikantapään neulomiseen. Siitä oli todella moni kiinnostunut!
 

 

Ja tähänkin pajaan oli mietitty mutkaton janonsammuttaja, olut.

Verna Immonen on myyjänä myyjänä Mikkelin Kenkäveossa ja Taitoshopissa. Lisäksi hän pitää kursseja kalkkimaalauksesta ja tästä "tupsukoneesta", jonka kanssa hän poseeraa.

- Tupsutyyny on tosi vanha keksintö, mutta noussut taas esille. Kurssilla ihmiset haluavat yleensä tehdä tyynynpäällisen joko niin, että niitä on kaksi molemmin puolin tai vain toinen tyynyn pinnalla.

 

"Tupsukone" on hyvin yksinkertainen vehje, mutta sillä voi valmistaa tupsumattopintaa helposti ja nopeasti. Taito Itä-Suomen eläkeläisten päiväkursseilla ovat seniorit valmistaneet itselleen oman tupsulaitteen. Toistaiseksi niitä ei ole vielä myynnissä, mutta tupsukursseilla jokaisella on käytössä oma kone. 0

 

 

 

 

Helpolla kalkkimaalilla voi uudistaa vaikka vanhat joulukoristeet ja kodin muut sisustustuotteet helposti. Hyvin peittävä kalkkimaali sopii lähes kaikille pinnoille. Kulutusta kestävän pinnan saat lakalla tai vahalla.

 

Käsityöyökerhossa oli hyvät alennukset kalkkimaaleista ja edullisesti laatikoita myytävinä maalaushimoon.

Harvoin pääsee näin tunnelmalliseen paikkaan neulomaan, ja vielä ruokaa ja juomaakin ihan vierellä ostettavissa.

Nahkapaperi on suosittua osaksi varmasti kasvisruokabuumin takia. Nahkapaperi on sekoitus paperia ja kangasta, joka näyttää nahalta. Nahkapaperin erilaiset ominaisuudet mahdollistavat paperin monipuolisen käytön, sitä voi esimerkiksi ommella, silittää, maalata ja jopa pestä. Nahkapaperia voi myös ommella käsin.

Anne Pitkänen esitteli ja myi Taito Itä-Suomen lankoja ja lankapaketteja. Ihkauusi tuote on lankavahti, jonka kenkäverolaiset olivat bonganneet messuilla. Tuiskulan kotikolo tekee Vanerikko-tuotteita laadukkaasta suomalaisesta koivuvanerista Köyliön Tuiskulassa.

 

Näin kaunista oli Kenkäveron läheisyydessä lokakuussa.

Mutta käsityöihmisille riittää kiinnostavaa puuhaa Kenkäveron myöhemminkin. Yötapahtuma on 5.12. kello 14- 24. Silloin sadoin ulkotulin valaistussa pappilan pihapiirissä voi nauttia kuuman glögin tai joulumakkaran. Myymälät, leivintupa, rantakahvila ja päärakennuksen ravintola ovat auki puoleenyöhän saakka. Yli 30 käsityöläista myy tuotteitaan pihapiirissä. Tarjolla on koruja, kynttilöitä, risutöitä, kudonnaisia, kodintekstiilejä, huovutettuja tuotteita, villasukkia, barbin vaatteita, sisustustekstiilejä, asusteita, kortteja, leivonnaisia, glögiä....

www.kenkavero.fi/yotapahtuma

Lasten joulutapahtuma Kenkäverossa lauantaina 24.11.

Kenkävero

Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli
Puhelin 0440 162 270 • myyntipalvelu@kenkavero.fi
Auki ympäri vuoden ma-pe 10-18, la 10-16, su 10-18

Kommentit (2)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ebba Masalin (29. 8.1873 Mikkeli – 31. 3.1942) oli suomalainen taidemaalari, piirtäjä ja kuvittaja. Hänen vanhempansa olivat Oulun läänin kuvernööri Gabriel Johan Masalin ja Emilia Masalin. Ebba opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1892–1898, osallistui Suomen Taiteilijain näyttelyihin vuosina 1898-1905 ja työskenteli kuvittajana sekä piirsi 1900-luvun alkuvuosina kuvatauluja kouluja varten. Masalinin tiedetään myös opettaneen piirtämistä ja maalaamista. Ebba Masalinin kädenjälkeä opetustauluissa ovat ihailleet tuhannet oppilaat aikanaan koulunpenkillä. Näistä Masalinin piirtämistä kuvatauluista tunnetuimmat olivat John Lindénin suunnitteleman ja kustannusosakeyhtiö Otavan julkaiseman kasvitaulusarjan mustapohjaiset kasveja esittävät opetustaulut. Koulutaulut olivat opetuksen havainnollinen väriläiskä, sillä oppikirjat olivat pääosin kuvattomia. Se, mitä muuta taiteilija maalasi ja millaisen elämän hän eli, ei oikeastaan tiedetä.

Taito Itä-Suomi ry Kenkävero on painattanut muutaman vuoden taidemaalari Ebba Masalinin kuvittamia kasviaiheisia opetustauluja kodintekstiileihin, julisteisiin ja postikortteihin. Suuren suosion saaneita tuotteita saa Mikkelissä sijaitsevan Kenkäveron lisäksi myös Suomen muista Taito Shop – myymälöistä.

Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi muistelee, että vuonna 2015 Kenkäveroon ideoitiin kesäistä retroteemaa. Vanhoja koulutauluja oli pitkään palloteltu ajatuksen tasolla, että jotain pitäisi keksiä niistä. 

- Keuruulla Pihlajaveden ala-asteella oli suuri kokoelma vanhoja opetustauluja. Rehtori lupasi ne meille lainaksi ja ajoin hakemaan niitä sieltä talvisessa räntäsateessa. Ne olivat niin hienoja, että ryhdyin heti miettimään, että voisiko näistä painaa jotain tuotteita myytäväksi. Googletin pitkälle yöhön tekijänoikeuksista ja huomasin, että Ebba Masalinin kuolemasta oli tullut edellisenä vuonna 100 vuotta. Silloin tekijänoikeuden vapautuvat kenen tahansa käyttöön. Varmistin tämän vielä historiantutkija Pia Puntaselta, Anne Ossi kertoo.

Kasvitaulukorttien painattaminen aloitettiin Mikkelissä toukokuussa 2015 varovasti pienellä koe-erällä, oli mustikka, puolukka ja kallioimarre. Anne Ossi laittoi kokeeksi Kenkäveron nettiin niistä pienen mainoksen.

- Näin 10 vaille 9 Kenkäveron myymälän ulkopuolella jonon ihmisiä. Tämmöistä ei ole koskaan ennen tapahtunut!  Koe-erä myytiin viikossa loppuun ja sittemmin opetustaulujen kuoseista on tehty niin pussilakanoita kuin purkkejakin. Ihmiset rakastavat nostalgiaa, ja teemme koko ajan uusia tuotteita, Anne Ossi kertoo. 

Pia Puntanen on perehtynyt Taito Itä-Suomen pyynnöstä Ebba Masalinin elämään esimerkiksi digitaalisen sanomalehtikirjaston avulla. Tietoa Masalinista on vähän.

– Tiedetään, että hänen töitään on arvottu taidenäyttelyiden jälkeen, kuten tuolloin oli tapana. Hänen töitään oli Suomen taiteilijoiden yhteisnäyttelyissä. Sanomalehtitiedoissa mainitaan esimerkiksi työt nimeltä Eukko kehräämässä ja Vit Näckros.

Puntanen on ehdottanut museotoimelle Mikkelissä, että Masalinin töistä ryhdyttäisiin hankkimaan lisää tietoa. Yleisellä kutsulla töitä voisi löytyä kodeista niin pääkaupunkiseudulta, Tampereen seudulta kuin Etelä-Savosta. Ebba Masalinin isoisä omisti Juvalla Partalan kartanon, ja myös viereinen Tirrolan kartano oli suvun hallussa.

Masalinit olivat virkamies- ja pappissukua, joka vaikutti Juvan ja Oulun seuduilla. Ebba Masalinin isoisä omisti. Kun Ebba Masalinin isästä tuli Oulun läänin kuvernööri, perhe muutti Ouluun.

– Opetustauluja tehdessään hän työskenteli sisarensa miehen kanssa, joka oli biologian opettaja John Lindén. Hän tutki kasveja mikroskoopilla ja Ebba maalasi. Siksi niissä on kirurgin tarkkuutta mutta toisaalta herkkyyttä. Kivipiirtäjä teki laatat, joilla kuvat painettiin. Hänen henkilöllisyydestään ei ole täyttä varmuutta, mutta on mahdollista, että hän oli Ebba Masalinin sisar, sanoo Puntanen.

Masalin ei mennyt naimisiin tai saanut lapsia. Hän asui siskonsa Hedvigin kanssa ainakin vuonna 1918 Vuorimiehenkatu 25:ssä Helsingissä. Ebba Masalin kuoli jatkosodan aikana 1942. Hänen siskontyttärensä Dora Jung nousi tunnetuksi tekstiilitaiteilijana.

Taito Itä-Suomi ry Kenkävero ja Naisten Pankin aloittavat yhteistyön, jonka mukaan Kenkävero lahjoittaa kaikista Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista tehdyistä postikorteista 10 senttiä Naisten Pankille. Kortteja myydään kaikissa Taito Shop –myymälöissä ja verkkokaupassa. 10 kortin paketti maksaa 14 e ja jokaisesta myydystä paketista tilitetään 1,4 euroa Naisten Pankille. 

- Naisten Pankin kanssa yhteistyö käynnistyi yhteisten arvojen pohjalta. Ebba Masalin teki elämäntyönsä taiteilijana ja opettajana ja hänen tunnetuimpia töitään ovat nimenomaan mustapohjaiset kasveja esittävät opetustaulut. Ajatus koulutuksen tärkeydestä yhdistyy luontevasti Naisten Pankin perusajatukseen tukea naisten ja tyttöjen koulutusta kehitysmaissa. Meitä ilahduttaa ajatus siitä, että vanhojen suomalaisten koulutaulujen avulla voimme nyt kerätä rahaa kehitysmaan tyttöjen koulutukseen, Anne Ossi kertoo.

 

Kuvassa Leena Koivu-Kulmala (vas.) Terttu Taurula -Snell, Reetta Meriläinen, Erja Mellblom, Anne Ossi, Tiina Toivakka ja Mia Nygård

Myös Naisten Pankissa ollaan iloisia uudesta yhteistyöstä.

- Meillä on parhaillaankin käynnissä useita hankkeita, joissa tuetaan nimenomaan nuorten naisten ja tyttöjen pääsyä koulutukseen. On ilo saada samanhenkinen yhteistyökumppani, jonka kanssa voimme jakaa yhteiset tavoitteet. Meitä yhdistää myös arvostus käsillä tekemiseen ja naisyrittäjyyteen, toteaa Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja Reetta Meriläinen.

 

Kommentit (3)

1. Kenkäveron vanha pappila Mikkelissä on upea, ympäri vuoden avoinna oleva kiinnostava käyntikohde. Katsottavaa ja koettavaa riittää, sillä vanha miljöö on restauroitu huolellisesti ja puutarha on kesäisin upea.

Mutta käsityön ystävän suurin ilo on kotimaisia käsitöitä pursuava tyylikäs myymälä. Kesäisin aitoissa on myös käsi- ja taideteollisuusnäyttelyitä.  

2. Myymälä on iso ja viihtyisä, ja se tuntuu kuin näyttelytilalta. En koe siellä koskaan mitään ostopakkoa kuten yleensä kaupoissa. On vaan niin kiva kaikessa rauhassa tutkailla kotimaisia design-tuotteita.

3. Tällä hetkellä Kenkäveron myymälässä on esillä lappeenrantalaisen Seija Patrosen käsinmaalattuja pääsiäismunia 6.4. asti. Patronen on maalannut ja koristellut reilun 30 vuoden aikana noin 2000 tuhatta erilaista pääsiäismunaa.

Erilailla koristeltuja kanan- ja hanhenmunia on vitriinissä ja niitä roikkuu myös katosta kullanväriseksi maalatuista luudista! Hyvä idea tehdä itselle pääsiäiskoriste.

4. Munien vieressä on niin huovutettuja kuin keramiikasta tehtyjä ihan uuden näköisiä noita-akkoja. Kangasniemellä toimiva Keramiikkakellari tekee veikeitä noita-akkoja ja pääsiäistipuhahmoja. Huopanoitia valmistaa Ateljee Hannetar eli Hanne Alho Jurvassa.

5. Myymälän takaosassa on näyttävä installaatio lapasista. Myynnissä on 250 paria lahjoitettuja lapasia, rakkaudella tehtyjä. Ostamalla 20 eurolla lapaset tukee syrjäytymisvaarassa olevia lapsia, joille tarjotaan vapaita paikkoja käsityökoulussa ja -kursseilla.

6. Pieksämäkeläisen Muotoisa Designin huovutetuissa pannunalusissa on viehättävää kotikutoisuutta. Ovat taatusti kaikki yksilöitä!

7. Tiskirätti Vilippus sisältää elämänviisauksia. Svengiä ja hyviä fiiliksiä. Vähän höpö mutta niin ihanan söpö. Mummona on mahtavaa. Vilippus-tyynyliinoja ja tiskirättejä valmistaa Anne Knuutila Oulussa.

8. Savionni tekee suklaalevyjä, jotka eivät taatusti lihota. Keraamiset suklaalevyt sopivat pannunaluseksi tai saippuan alle. Niitä valmistaa pirkkalalainen valmistaa Riitta Mustakoski.

9. Helsinkiläisen Kati-Riinan koivupuinen koukku, jonka saa itse värittää, on mukava lahja lapselle. Maalaa, väritä ja koristele koukku mieleiseksesi. Maalaamiseen sopivat mm. vesi- tai peitevärit ja maalauksen jälkeen koukku on hyvä lakata esimerkiksi askartelulakalla. Mallit: naistenpaita, miestenpaita, mekko, shortsiasu ja talo

10. Lapuan kankureiden ihanat huovutetut pannunalustat ovat söpöjä kuin karkit.

11. Kalapyyhe sopii mökkituliaisiksi. Sitä valmistaa kuopiolainen Ateljee Keltainen Talo.

12. Mökkituliaisiksi sopii myös Mikkeli-aiheinen lautapeli. Muitakin kaupunkeja on tarjolla, esimerkiksi Kuopio, Warkaus ja Pietarsaari.

Kaikki kaupunkipelit on suunnitellut Heidi Harmanen Pieksämäeltä ja pelien kustantaja on Taito Itä-Suomi ry. Pelit painetaan Pieksämäellä Pieksän Printissä.

13. Kukapa lapsi ei ilahtuisi näistä menopeleistä. Puuautoja ja -prätkiä valmistaa Wärkkärin Olli Kangas Seinäjoella.


14. Oletko muuten ihmetellyt, mistä nimi Kenkävero tulee? Nimestä on monta tarinaa.

Yhden tarinan mukaan Kenkävero -nimitys on saanut alkunsa kansan kirkkomatkoista. Saimaan saaristosta soutaen tullut seurakunta laittoi rannassa kirkkokengät jalkaansa. Kun kengät alkoivat kulua, puhuttiin että nyt maksetaan kenkäveroa.

Mikkelin Kenkävero, myymälä on avoinna ma–pe 10–18, la 10–16, su 10–18.
www.kenkavero.fi
 
15. Koko perheen pääsiäistapahtuma la 28.3. klo 10–16 munakeilausta – trullikoulu – ihanat alpakat – tekemispajoja

Kommentit (2)

Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat