Saippua on kiva, persoonallinen ja edullinen tuliainen, kun  sitä vähän somistaa. Neulo tai virkkaa valmiin saippuan ympärille soma pesupussi tai huovuta siitä persoonallinen pesin.  Pakkaamalla persoonallisesti perussaippua muuttuu lähes ylelliseksi lahjaksi. aseta se kaarnan tai kauniin puupalan päälle. Solmi krouvilla narulla paketiksi ja sinetöi napilla tai virkatulla kukalla.

 

Saippuan huovuttaminen on helppoa. Se on mukavaa puuhaa lastenkin kanssa. Huovutettu saippua on näppärä käytössä, sillä se ei liimaannu pesualtaan reunaan kiinni.

 

Huovutettu saippua

saippua
huovutusvillaa
kuumaa vettä

Tee näin
1. Kääri huovutusvillaa saippuan ympärille yksi kerros pitkittäissuunnassa, toinen kerros poikittaissuunnassa. Lisää vielä kerros pitkittäissuunnassa, jotta saippua on täysin villan peitossa myös kulmistaan.
2. Valuta kuumaa vettä varovasti villan päälle. Kastele villaa vähän kerrallaan ja puristele samalla saippuaa, jotta villa kastuu kauttaaltaan.
3. Jatka huovuttamista. Kastele ja puristele kunnes villa alkaa huopua. Vähitellen ala hieroa saippuaa varovasti käsissä.
4. Kun villakuori on tiukasti saippuan päällä, huuhtele sitä kylmällä ja kuumalla vedellä vuorotellen. Kastele saippua viimeiseksi kylmään veteen. Kuivaa saippua pyyhkeeseen.

 

 

 

Neulo tai virkkaa saippuan päälle pussi, jolloin siitä tulee kätevä pesin. Kuvan pussit ovat puuvillalangasta, mutta karkeasta narusta saisi mukavasti hierovan ja ihoa kuorivan pesimen.

 

Neulottu saippuapussi

merseroitua puuvillalankaa,
esimerkiksi Coats Puppets Eldorado
puikot numero 4,5

Tee näin
1. Luo 24 silmukkaa kaksinkertaisella langalla. Käyttämällä kahta eri väristä lankaa pinnasta tulee elävä.
2. Neulo aina oikein -neuletta noin20 kerrosta. Päättele.
3. Taita kappale kaksinkerroin ja virkkaa se oikealta puolelta kiinteillä silmukoilla pussiksi. Päättele.
4. Pujota saippua pussiin. Virkkaa40 ketjusilmukan ketju, ja pujottele se pussin suulle ”lukoksi”. Pussiin voi vaihtaa helposti uuden saippuan.

 

 

Saippuaa voi toki tehdä itsekin, mutta siihen tarvitaan aika monia aineksia. Monet työväenopiston ja Taito-keskukset järjestävät saippuantekokursseja.

 

Nokkossaippua

l50 g kookosrasvaa
l50 g sheavoita
l100 g rypsiöljyä
l270 g oliiviöljyä
l30 g risiiniöljyä
l66 g lipeää
l140 g kylmää vettä
l20 tippaa eteeristä eukalyptusöljyä
l1 tl keitettyjä nokkosenlehtiä
l½ tl vihreää kromioksidia sekoitettuna tilkkaan rypsiöljyä

 

Tee näin
1. Valmista ensin lipeävesi. Pue talouskäsineet ja suojalasit, mittaa kylmä vesi kuumuutta kestävään lasitölkkiin. Mittaa lipeä erilliseen astiaan.
2. Tee seuraava työvaihe ulkona. Kaada lipeä lasitölkkiin kylmän veden joukkoon, sulje kansi ja liikuttele purkkia pyörittävällä liikkeellä, kunnes lipeä on sulanut. Liuos kuumenee itsestään. Sekoita aina lipeä veteen, älä kaada vettä lipeän päälle! Jätä lasipurkki odottamaan.
3. Sulata kookosrasva ja sheavoi kattilassa.
4. Mittaa öljyt sekoitusastiaan, jossa teet saippuamassan. Kaada sulaneet rasvat öljyjen sekaan.
5. Kaada lipeävesi rasvojen joukkoon ja sekoita seosta sauvasekoittimella. Kun seos alkaa paksuuntua kiisselimäiseksi lopeta sekoittaminen.
6. Jaa massa kahteen osaan. Värjää toinen puoli vihreällä kromioksidilla, lisää pilkotut nokkoset ja eukalyptusöljyä. Sekoita lusikalla.

7. Kaada massoja vuorotellen tyhjään maitotölkkiin. Sulje tölkki ja kääri se pyyhkeeseen.
8. Anna saippuan olla pyyhkeessä kuutisen tuntia. Kun massa on jäähtynyt, leikkaa se paloiksi. Annoksesta tulee kuusi palaa.
9. Saippua on valmista kuukauden kuluttua. Sinä aikana lipeä häviää kemiallisissa reaktioissa.

Saippuan valmistus ja ohje: Ritva Kurittu-Kalaja

Tarvikkeita saippuan valmistukseen myy

www.saippuapaja.fi
Lipeää myywww.lahtisenvahavalimo.fi

Saippuablogeja
saippuakuplia.
tripod.com
pahkina.blogspot.fi

Lisätietoja
Saara Kuha: Käsin tehtyä saippuaa, Art house 2006. Loppuunmyyty, kysy kirjastosta.

 

Kommentit (3)

Vierailija
4/3 | 

Voisiko noi nokkossaippuaohjeen määrät varmistaa. Niissä on kaikissa hämärä ykkönen edessä, jonka voi tulkita joko kuuluvaksi tai ei kuuluvaksi määriin. Voi mennä ikävästi pilalle show, jos arvaa väärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla