Kirjoitukset avainsanalla koiran kaulapanta

Sodankylän Syväjärvellä asuva Anni Tasala, 23, on eläintenhoitaja, joka työskentelee karjanhoitajana maitotilalla. Hän on opiskellut myös koirahierojaksi. Annilla on kaksi koiraa: Viisivuotias Susu on lapinporokoiran ja suomenlapinkoiran sekoitus. Puolivuotias Juksu on dalmatiankoira.

Anni on aina tehnyt paljon käsitöitä ja innostui nahkatöistä käydessään nahkatyökurssilla paikallisessa kansalaisopistossa, Revontuliopistossa.

- Jo kurssille mennessäni tein kangaspantoja koirille. Piirsin niiden avulla kaavat ja opettelin työstämään nahkaa. Nahkapantojen kaavojen tekoon meni aluksi tosi paljon aikaa, ennen kuin osasin ajatella kaikki mitat oikein. Nahkapantojen teko on tarkempaa työtä kuin kangaspantojen teko ja niihin vaaditaan teollisuusompelukone ja niittien painamiseen niittipuristin. Mutta onhan se jälkikin sitten sen mukainen kun on käyttänyt aikaa suunnitteluun!

Anni on sittemmin hankkinut teollisuusompelukoneenkin, jolla pystyy vaivatta surruttelemaan paksujakin materiaaleja. Anniin suunnittelemat ja tekemät nahkapannat ovat kerrassaan upeita.

Anni nauraa, että pantojen teko on tosi koukuttavaa. Susulla on itse tehtyjä pantoja ainakin 30l!

- Pantojen teko lähti siitä, kun löysin netistä ohjeen kangaspannan tekoon. Niitä oli niin helppo ja nopea tehdä kaikenlaisia! Myös nahkapantoihin olen saanut ideoita eniten netistä.

Juksu on ollut tähän asti valjaissa, jotka Annin tietenkin on tehnyt itse, samoin hihnoja, takkeja, heijastinliivejä ja koiranpetejä. Nyt on Juksullekin työn alla oma panta.

Anni myöntää, että hänen tekemiään pantoja ja valjaita ihastellaan, mutta Syväjärvellä ei tule muita koiranulkoiluttajia vastaan samaan tapaan kuin pääkaupunkiseudulla. Helsingissä Juksun ja Susun vetimet olisivat koirapuiston kadehdittu sensaatio!

Anni on joskus ollut paikallisissa myyjäisissä myymässä itse tekemiään pantoja 23 euron hintaan. Monella on metsästyskoira eikä niille osteta tällaisia pantoja. Anni suunnittelee laittavansa jossain vaiheessa muutaman pannan myyntiin Facebookin itsetehdyt koiratarvikkeet -sivuille.

Anni tilaa nauhat, metalli- ja muovisosat ja muut tilpehöörit nettikaupasta. Syväjärveltä on turha yrittää etsiä aineksia!

- Äidin varastoilla voin kyllä joskus käydä. Hän on kova ompelemaan ja tekemään erilaisia käsitöitä. Minä tilaan materiaalit usein täältä:  www.antassu.com. Sieltä saa pieniäkin määriä, vaikka lenkki kerrallaan tai metri tiettyä nauhaa.

Kun Anni lähtee ulkoiluttamaan koiriaan, hän valitsee eteisen naulakosta omaan mielialaansa sopivan pannan. Koirille on ihan sama mikä laitetaan, kunhan ulos päästään!

 

Anni antaa simppelin kuvallisen ohjeen puolikuristavaan pantaan. Tämän mukaan jokaisen on helppo ommella sellaisen koiralleen.

 

Puolikuristava kangaspanta

Tarvikkeet:

polypropeeninauha, koristenauha, 2x d-lenkki, 1x o-lenkki, fleeceä

1. Mittaa tiukka mitta heti koiran korvien takaa, lisää mittaan noin 2 cm kääntövara. D-lenkit lisäävät pituutta noin 2 cm per lenkki. Pannan olisi hyvä olla pari senttiä liian pieni, jottei koira pääse pannasta pois.

Mitä paksumpaa taustakangasta käyttää sitä enemmän se syö pannan pituutta. Tämä tulee ottaa huomioon, kun mittaat pannan koon.

2. Leikkaa polypropeeninauha ja koristenauha mitan mukaan. Ompele koristenauha polypropeeninauhaan kiinni.

3. Ompele d-lenkit molempiin päihin. Tämä kohta tulee ommella hyvin, jotta panta kestää!

4. Leikkaa fleecestä noin 10cm leveä pala ja taita reunat keskelle.

5. Ompele fleece nauhaan kiinni niin, että taitettu puoli tulee pannan alle. Näin pannasta tulee siistimpi.

 

6. Mittaa kuristusosa niin ettei panta tipu koiran päästä jos se ei ole hihnassa, mutta niin että se on helppo pujottaa koiran päälle.

7. Ompele koristenauha kurraosaan.

8. Pujota kurraosa d-lenkeistä ja viimeistele panta ompelemalla o-lenkki kiinni. Tämä kohta tulee ommella hyvin, jotta panta kestää!

 

Sitten vaan ulkoilemaan!

Juksun ensimmäinen kaulapanta on korkattu käyttöön!

 

Tämä panta on punottu paracord-narusta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat