Vietin ihanan elokuisen viikon Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. En ollut koskaan ennen käynyt kaupungissa, ja se nousi heti kaikkien aikojen top kolmoseen mielenkiintoisuutensa ja rosoisuutensa takia. Yllätyin myös positiivisesti siitä, miten mielenkiintoisia käsitöitä ihan perusturistikaupoissa oli. Äkkiä kävi selville, että sardiini on sankari myös käsitöissä. Sen sympaattista muotoa toistetaan monilla erilaisilla menetelmillä.  Ehkä meilläkin voisi silakasta ja muikusta muotoilla vielä enemmän käsitöitä.

Sardiini taipuu pehmoleluksi tai muuten vaan koristeeksi. Villakankaasta ommeltuja sardiineja oli liikkeessä, joka myi tyylikkäitä villkankaisia takkeja ja huopia. Pienet palat ommellaan pehmosardiiniksi!

T-paidoissa sardiini esiintyi tietenkin. Harmi vaan, että ei löytynyt paitaa ilman Lissabon-tekstiä.... Kuvassa rajasin sen pois.

Taidokkaita korkkitöitä tehdään valtavasti, erilasia pussukoita ja kasseja. Tässä korkista tehtyyn pussukkaan on yhdistetty sekä sardiini että kaakelikuvio, molemmat niin portugalilaisia.

Erään liikkeen myyjä kertoi minulle, että portugalilaiset käyttävät itse kotona koristeena kuvassa olevia keramiikkasardiineja. Niitä ei siis tehdä vain turisteja varten. Keramiikkasardiini on ontto.

Toki kala pääsee monen lautasen ja kipposen kuvioksikin.

Hauskinta oli löytää Alfaman kaupunginosasta aito käsityöntekijä, Carolina Rodrigues. Hänellä on Hand made in Lisboa -liikkeessä työpiste, jossa hän tekee käsitöitä aina kun asiakkailta ehtii. Liike on Alfamassa, Lissabonin vanhassa kaupungissa osoitteessa Rua Joao do Praca 41.

Täältä löytyi myös aitoa kierrätystä. Kaikista maista ei ole kovin helppoa löytää kierrätyskäsitöitä, ja olinkin tosi riemuissani huomatessani että säilykesardiinipurkeista tehdään paljon kivoja käsitöitä.

Carolina kuvioi myös valmiita kaakeleita sardiiniteemalla. Paperi on kiinnitetty eräänlaisella tarralla kaakeliin.

Tässä muotoillaan ja värjättään massasta tehtyä sardiinia.

Kaupan yhteydessä oleva työpöytä oli kutsuvan sekainen, täynnä tekemisen iloa!

Puisia sardiineja voi päällystää kankaalla ja koota niistä taulun.

Eräällä kaakeliliikkeellä oli ulkona kiinnostava mainos: ommeltuja pehmosardiineja korkkipuun kuoressa.

Ja tältä näytti ihan syötävä, oikea sardiiniannos.

En ole koskaan ennen nähnyt keramiikasta tehtyjä turskafileitä. Hauska tuliainen kalamiehelle!

Nämä kaksi sardiinituotetta lähtivät matkaani. Minulla on vessan seinällä kaikenlaista taidetta käsitöistä lasten piirustuksiin. Sain survottua sinne pienen Lissabon-nurkan näillä käsityömuistoilla.

 

Handmade in Lisboa -kauppa löytyy facebookista ja instagramista.

 

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla