Kirjoitukset avainsanalla Kanavatyöt

On vähän surullista nähdä kirpputorilla myytävänä käsityö, jota on tehty rakkaudella tuntikausia. Näitä ovat esimerkiksi vanhat kanavatyöt, joiden aiheena näkyy niin kirkkoja kuin kukka-asetelmia. Kirppiksellä myymisen voi toisaalta nähdä myös käsityön uutena elämänä ja mahdollisuutena. Kierrätyskäsitöistä tykkäävät metsästävät vesi kielellä kirppareilta ristipisto- ja kanavatöitä.

Oulunsalossa asuva Tuija Postari-Kivistö keräsi koko syksyn kanavatöitä kirppareilta ja ompeli niistä upean pallin päällisen. Sen koko on 66 x 66 cm ja korkeus 38 cm. Facebookin käsitöiden ystävien vinkkipankki -ryhmässä pallit Tuijan kanavatyöpalli keräsi kymmeniä ihastuneita kommentteja. Kaikki olivat sitä mieltä, että on hienoa, kun käsitöille keksitään käyttöä senkin jälkeen, kun niitä ei enää haluta käyttää alkuperäisessä tarkoituksessa.

Tuija kyseli muilta vinkkejä siihen, kuinka kannattaisi kiinnittää kangas lattiaa vasten tulevaan alimpaan vaahtomuovikerrokseen. Ohjeita tuli paljon. Ompele tarranauhat kankaisiin ja kiinnitä niillä. Ompele pohjakappaleeksi tukeva kangas, kuution kuudenneksi sivuksi. Ompele se käsin, verhoilijoiden käyttävällä kaarevalla neulalla. Ompele nauhakuja reunaan ja kiristä narulla.

 

- Olen ihan hurahtanut kanavatöihin uusiomateriaalina. Niihin tulee himo. Lisää vaan on haalittava, vaikka paljon on kauniita taidolla tehtyjä jo nyt. Kun olen ostanut näitä kirppareilta niin moni on kieltäytynyt irrottamasta työtä kehyksistä ja myymään minulle pelkkää kangasosiota. Jos on työstä luopumassa niin eikö silloin olisi tärkeintä että se menee hyvään käyttöön, Tuija pohtii.

 

Tuija kertoo pesseensä muutaman kanavatyön haalealla vedellä käsin ennen tyynyksi ompelua, jos se on ollut tunkkaisen hajuinen.

- Pesu on hiukan vaikeaa, koska työt reagoivat hyvin eri tavoin. Mutta koska tyynyt ovat enemmänkin koristeita ei minun tarvitse pesua murehtia.


Leena Koponen on ommellut repun pikkukoululaiselle vanhasta kanavatyöstä. Tämäkin kestää varovaisen käsinpesun.

Sanna Holmberg on tehnyt gobeliineista tyynyjä.

 

Eija Pöyry ompelee kanavatöistä persoonallisia pussukoita.

 

Malmössä eteläisessä Ruotsissa on paikallisten käsityöläisten myymälä, Formagruppen. Siellä oli myynnissä Gunilla Ericssonin vanhoista kanavatöistä ompelemia uniikkeja, upeita takkeja ja laukkuja.

 

Reija Ypyä osti Viron Viljandista kierrätyskeskuksesta kukkokanavatyön. Hänen ajatuksenaan on työstää sitä eteenpäin kirjoen, kuvioita ja helmiä lisäten. Ehkä tästä tulee kauppakassi myöhemmin!

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat