Kirjoitukset avainsanalla Erkkola

Olin Raumalla työtehtävissä tapaamassa kirjailija Heli Laaksosta. Kauhukseni huomasin unohtaneeni matkakäsityön kotiin - aivan järkyttävää, pitkät bussimatkat ilman virkistävää käsityötä! Vain toinen käsityönystävä ymmärtää tämän tuskan.

Onneksi ensiavuksi löytyi Seija Jaakkolan Vanhassa Raumassa luotsaama käsityöpuoti Kajava Lahja ja Käsityö. Sieltä ostin virkkuukoukun ja lankaa, ja päivä ja bussimatka oli pelastettu...

Paluumatkalla Helsinkiin virkkasin neljä patalappua Onnibussin hämärässä otsalampun avustuksella.

Lähetin ne myöhemmin postitse Heli Laaksoselle, koska hän tarvitsi lisää patalappuja tähän vanhaan jumppapalloon. Patalaputettu jumppapallo lähtee mukaan runokiertueelle! Odotan jännittyneenä, pääseekö minun lappuni mukaan palloon...
 

Kuulin Heliltä, että hänellä on taidenäyttely "Ilma luppa" taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulassa kevään ajan. Lounaismurteen taiturina Heli Laaksonen on runojensa ja esiintymistensä kautta tullut tutuksi suomalaisille 2000-luvun alusta asti. Kuvataiteessa hän koettelee siipiään luonnon- tai kierrätysmateriaaleille maalatuilla teoksillaan. Ne ovat todella hauskoja, hyvän mielen taideteoksia. Tänne kannattaa ottaa mukaaan lapsia tai vaikeasti taidenäyttelyyn houkuteltavia miehiä, sillä näyttely on hauska.

Heli kertoo, että Ilma luppa -näyttelyn nimi juontaa ajatuksesta, onko kirjailijalla lupaa kurkottaa myös kuvataiteen puolelle.

- Olen ain maalamist rakastanu, mut nyy ko tuan töitäni ihmiste ilmoil, mun miäle hiipi epäilys. Onk mul runoilijana lupa tähä? Astunk mää jonkun toisen tontil ilma luppa? Semmosen päätelmän mää tein, et ei semmost luppa voi mul kukka antta eikä sitä evätä - mää olen tääl maalausteni kans Erkon viaraana iha omal luval.

Helin edessä kuvassa on näyttely-yleisölle oma taideprojekti, Leiki luvan kanssa. Sommittele kirpputoreilta ostetuista puupalikoista oma installaatio ja ota siitä kuva. Levitä se somessa.

Heli Laaksosen taide muistuttaa hänen runojaan – jokainen teos on kuin runo, usein leikkisä ja pohdiskeleva. Teoksissa on luonnonläheisyyttä yhdistyneenä arjen asioihin kuten parkkikiekkoihin, linnunpönttöihin tai einesrasioihin. Materiaaleissa on luonnonpuuta tai vanhoja esineitä, vaikka ne ovat pääosin maalauksia.

Tämä maksimia näyttävä vaaka on humoristinen kannanotto ikuiseen laihdutukseen. Teoksen nimi on Nii o, jos silt näyttä.

Esineet ovat itsessään inspiroineet Heliä töihin: metsäkaatopaikalta löytyneessä ammuslaatikossa on matikantunti-aiheinen installaatio, hylätyn kirkonraunion ikkunankarmissa tuijottaa puluja, rikkakasveja on maalattu rikkalapioihin ja presidentillisiä lintumuotokuvia on margariinirasioiden kansissa.

Matikantunti on nimenomaan matikka laatikossa!

 

Tämä teos oli suosikkini. 16 ihanaist naist men siäne. Sienet on maalattu akryyliväreillä einesrasioiden pohjaan. Jokainen rasia ja sieni kuvaa jotain tunnettua naista Aira Samulinista Karita Mattilaan.

 

Maitotölkin korkit ovat ihan riemukasta taidemateriaalia. Teoksen nimi on Kätevä lumisade. Korkit on ommeltu samettikankaalle ja ompeluapuna oli Helin äiti.

Happami, sanos pihlajanmarja ketuist.

Kolm turhanpäiväst ja yksi viaraslaji on tämän ihanan työn nimi. Se on maalattu vuorijalavan rungolle. Jos puut puhuis olisko meil aikka kuunnel?

Parkkikiekoistakin saa kiinnostavan taidekokonaisuuden.

 

Heli Laaksonen – Ilma luppa
6.2.–19.5.2019
Maalauksia margariinirasiaan, puulle ja muulle

Taiteilijakoti Erkkola
Tuusulan museo, Rantatie 25, Tuusula
Puh. 040 314 3471, erkkola@tuusula.fi
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola

Avoinna
6.2.–30.4. ke–su klo 12–17
6.2., 6.3. ja 3.4. ke klo 12–19
1.5.–19.5. ti–su klo 11–18

Pääsymaksut aikuiset 5 €, eläkeläiset, opiskelijat 4 €, lapset (7–16 v.) 2 €. Yleisöopastus sunnuntaisin klo 16

Kommentit (3)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Reijan räsymaton raidat on kudottu innostuksesta, kekseliäistä käsitöistä, kirpparilöydöistä, tilpehööripussukoista ja käsillä tekemisen hurmasta.

Reija Ypyä, 56-vuotias ET-lehden toimittaja sukeltaa blogissaan käsityön ja luovuuden värikkääseen maailmaan.

Blogiarkisto

2018
2017
2016
2015

Kategoriat